udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:36/86)

Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 199

metodą confit zdecydowanie stała się moim ulubionym przepisem na kaczkę. Choć wolno duszona w głębokim tłuszczu, to mięso wcale nie jest tłuste, a kremowo miękkie i soczyste (pieczona w piekarniku nigdy nie osiągnie takiej struktury). Według francuskiej receptury, confitować (gęś lub kaczkę) należy w gęsim lub kaczym smalcu, jednak nie jest to warunek konieczny. Można śmiało mieszać rodzaje mięsa(...)KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy do lodówki na 12 godzin. CONFIT Z KACZKI Mięso wyjmujemy z lodówki, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przeciętą główkę czosnku, kilka gałązek rozmarynu. Całość zalewamy olejem, tak aby całe mięso było zupełnie zakryte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 110ºC

Kierunekuchnia
Kurczak pieczony z warzywami i sosem słodko - kwaśnym 117

który mogą przygotować nawet totalni amatorzy, jeśli chodzi o gotowanie. Wystarczy kilka produktów i piekarnik i pyszny obiad zrobiony. Może nie jest to wyszukana i bardzo ambitna propozycja, ale smaczna i to najważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka przyprawa gyros sól 1 cebula 2 marchewki kawałek czerwonej papryki ok. 1szkl. zielonej fasolki(...)równomiernie i raczej wokół kurczaka niż na nim. Na koniec łyżką w kilku miejscach polałam warzywa i kurczaka sosem słodko - kwaśnym. Rękaw zamknęłam z drugiej strony. Blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia, tak ok. 15-20 minut, można rozciąć rękaw, żeby lepiej przypiekła się skórka na kurczaku. Kawałki kurczaka

Waniliowe Improwizacje
Udka miodowo sojowe 135

Dzisiaj przynoszę super przepis na niedzielny obiad. Kurze udka w marynacie miodowo sojowej są soczyste i pięknie pachną. No i mają tę zaletę, że nie wymagają do pracy. Polecam spróbujcie. Potrzebujemy na 4 udka: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Udka umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w miseczce. Nacieramy udka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na  minimum  2 godz.Wkładamy do wysmarowanego olejem  naczynia żaroodpornego. piec w temp. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym

Co w garnkach piszczy
Kurczak w czekoladzie i chili 154

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 30 g. gorzkiej czekolady 1,5 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 goździki 2 większe cebule 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 1 papryczka chili (lub pepperoni, lub pół lub mniej - zależy jak ostro lubisz(...)lekko się zezłoci. Zawartość patelni (wraz z całą oliwą) przełóż do większego naczynia do zapiekania. Ułóż udka jedno obok drugiego. Posyp mięso mieszanką z czekoladą i chili, polej octem winnym. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 50-60 minut.  W trakcie pieczenia dwukrotnie wyjmij naczynie i przewróć

Delicious Place
Miodowo - jogurtowe udka z kurczaka 184

musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC Uwaga – sprawdzona rada 1)      Kto nie przepada

Świat Smaku
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA 1150

Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...  niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco!  Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak) szczypta tymianku(...)Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki układamy na blaszce (polecam wyłożyć ją sobie folią aluminiową, co ułatwi nam później mycie 😉), i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50 minut

Walijskie Pichcenie
Łosoś ze szparagami 222

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 256

pracy, a efekt rewelacyjny. Ciekawa jestem, czy Wam również będzie tak bardzo smakować. :) Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką Składniki dla 4 osób: 6-8 udek kurczaka - ok. 1kg ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ¾ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków(...)sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem lub kaszą, chociaż i tak na koniec przyda się kawałek bagietki do maczania w sosie. Smacznego! Porady: 1. Jeżeli nie używacie patelni, którą można wstawić do piekarnika, to podczas jego nagrzewania

Pełny talerz
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 134

kuchni, dlatego zrobiłam to danie "jednobytfannowe" w 15 minut, wstawiłam do piekarnika i uciekłam do innego pokoju :) Wyszło takie dobre, że zjedliśmy połowę z Wężem wieczorem a miało być na następny dzień na obiad .Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem, ale duszona cytryna smakuje wyśmienicie ;) Składniki: 500g wyluzowanych udek z kurczaka dorzuciłam 2 piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie(...)ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża

Cytryna&Co.
Kurczak z Langwedocji 117

aromat nie ma wieku .. Polecam , tym bardziej ,że przygotowanie nie jest kłopotliwe , a odgrzewane tylko zyskuje na smaku , a więc doskonała potrawa . Składniki na 3 osoby : 3 duże udka z kurczaka bez kości , ze skórą ( mogą być z kością , najlepiej z kurczaka własnego chowu ) 10 malutkich pieczarek 4 szalotki 1 średniej wielkości marchewka 4 ząbki czosnku 3 szklanki czerwonego ,półwytrawnego(...)zalewy szalotką i czosnkiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dokładamy do mięsa i zalewamy zalewą pozostałą po marynowaniu udek . Dokładamy pokrojoną w plasterki marchew , seler naciowy , oraz dynię pokrojoną w kostkę . Doprawiamy brązowym cukrem , solą i pieprzem do smaku . Zakrywamy szczelnie pokrywką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 C , góra i dół . Pieczemy około godziny , jeśli kurczak był kupny , 2 godziny

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony bez tłuszczu z warzywami! 204

czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka WYKONANIE: Kurczaka natrzyj przyprawami, miodem, udka zwiąż razem, skrzydełka również przywiąż do piersi kurczaka. Blaszkę wyłóż folią aluminiową. Poukładaj pokrojone warzywa, ułóż kurczaka. Całość oprósz ziołami śródziemnomorskimi, rozmarynem, podlej cydrem.  Wstaw do piekarnika. czas pieczenia 1 godzina 10 minut ( mój kurczak ważył około 2,2 kg) sposób pieczenia

SMYKWKUCHNI
Kurczak pieczony ze śliwkami 138

łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem i 1 łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać

Moja Galeria Smaku
Nogi z kurczaka po sycylijsku 177

niej pierś z kurczaka jest sucha i zawsze mi powtarzała , że kura ma najsmaczniejsze „bioderka” , czyli udka i podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie zawsze jest w niedzielę, jeśli nie z rożna, to z piekarnika. Z dodatkiem ziemniaków. Bo ziemniak na Sycylii to rarystas. Ze względu na cenę, pochodzenie.I kurczaczka marynuje

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania