Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu sernikowego cukier puder do smaku (ja wykorzystałam około 70-80 g) 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki śmietany 30% 150 g rodzynek garść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji(...)prostokąt o szerokości keksówki (to będzie „spód” ciasta). Pozostałą częścią biszkoptu wykładamy formę keksową i lekko dociskamy do brzegów – ewentualny nadmiar odkrawamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Prażone orzechy laskowe oraz pistacje grubo siekamy (część odkładamy do dekoracji). Rodzynki
Smaki Na Talerzuwytrawną wersję, podając je np. z jakimś mięskiem i sosem. Przepis fit, taki w moim stylu ;). Niezwłocznie wypróbujcie! Składniki: (na około 15 sztuk) Kopytka: 1 duże jajko 175 g twarogu półtłustego 1 łyżeczka płynnego miodu 60 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej Do gotowania: woda kilka kropel oleju rzepakowego szczypta soli Do obtoczenia: 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Kopytka: Jajko wbić do miski, krótko roztrzepać widelcem. Dodać twaróg i miód, energicznie wymieszać. Na koniec wsypać obydwa rodzaje mąki i zagnieść ciasto rękami. Z ciasta uformować wałek, a następnie nożem pociąć na skos otrzymując około 15 równych kopytek. W garnku zagotować wodę z kilkoma kroplami oleju rzepakowego oraz szczyptą soli
Nastoletnie WypiekanieCoś dla miłośników klusek i pierogów. Dyniowe leniwe w wersji słodkiej podane ze śmietaną i cynamonem. SKŁADNIKI 400 g puree z dyni (dobrze odciśniętego z wody) 500 g twarogu 3 jajka szczypta soli 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 300-400 g śmietany 30% 3 łyżki brązowego cukru cynamon WYKONANIE W misce połączyć ze sobą puree(...)dyni, twaróg, jajka i sól, po czym wsypywać mąkę mieszając. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować wałek i odkrawać pod kątem kluseczki. W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić do niej kluski. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotować je jeszcze około 4 minut. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać cukier
Passions hobbies lifePodane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków(...)odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ciasto francuskie wyjąć z lodówki i razem z papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcowy imponujący, bo smakuja naprawdę doskonale! Składniki: 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) (1 szklanka + 2 łyżki) 0,5 szklanki wody 1 łyżka oleju nadzienie: 250 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyzki masła cukier/ksylitol Wykonanie: mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gladkie, sprężyste ciasto jak napierogi. Zawinąć(...)folie i odstawic na 30 minut, by odpoczęło twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka)wymieszać z żółtkiem i cukrem ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarowac przygotowanym serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tydzień te cudeńko będzie obowiązkowo lądowało na moim talerzu😎😏 Składniki na 1 porcje: -2 jaja w temp. pokojowej -60 g mąki kukurydzianej -15 g białka lub 60 g twarogu chudego* -200 g jabłka -po pół łyżeczki proszku do pieczenia i cynamonu -woda, słodzik/cukier Przygotowanie: 1. Jabłka kroimy w talarki. 2. W jedną miskę wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, białko(...)składników. 4. Wylewamy masę do formy (u mnie sylikonowa) na wierzch układamy jabłka i pieczemy 20 min w 170 stopniach. Polecam posypać jeszcze na koniec odrobiną cynamonu. *jeśli wybraliście twaróg zamiast białka zmiksujcie go z odrobiną wody i słodziekim. Powstałym musem polejcie naszą szarlotkę 😉 google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto: 300 g mąki tortowej 20 g drożdży 150 ml mleka 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 250 g twarogu 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżką kwaśnej śmietany Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić(...)przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Na jeden prostokąt rozsmarować masę twarogową
Kolorowa kuchnia Elkitego zachęcam. #przepisnakopernika Ciasto na pierogi: około 500 g mąki pszennej 1 jajko 2/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl. gorącego mleka szczypta cynamonu sól Dodatkowo: 350-400 g twarogu sernikowego (ja wykorzystałam gęsty z wiaderka) 1/3 szkl. kremówki 1-2 łyżki cukru pudru pierniczki Katarzynki – 4 sztuki około 150 g jogurtu greckiego cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku(...)środka. Następnie dodajemy jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto aż do utworzenia masy o jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy na blat i przykrywamy miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę
Smaki Na Talerzuwięc czas na coś słodkiego. Tradycyjnie już autorski przepis z wykorzystaniem prozdrowotnych składników. Osoby nietolerujące laktozy czy kazeiny niestety muszą obejść się smakiem, gdyż w przepisie pojawia się twaróg. Jednak jak zwykle nie ma białej mąki ani tradycyjnego cukru. Spora dawka kokosa to ukłon w stronę mojej córki, która zamówiła ciasto mocno kokosowe. Jak tu odmówić dziecku kiedy słodkie wypieki(...)temperaturze pokojowej. Takie prosto z lodówki jest nieco twarde, dlatego radzę wyciągnąć je wcześniej aby się ogrzało. Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami składniki na spód: 250 g zmielonego twarogu 2 jajka 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki owsianej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli esencja waniliowa składniki na masę: 400 ml mleczka kokosowego - tylko
Przysmaki Karolkiokoło 9 mini serniczków: 5 -6 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych lub mielonych migdałów 3 łyżki otrębów pszennych 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego 250 gram twarogu chudego 1 Jajko 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie miałam swojego, użyłam więc Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru(...)oleju dodajemy kakao, otręby, wiórki oraz migdały. Dokładnie mieszamy. Formę muffinkową wykładamy papilotkami (można również użyć silikonowych foremek) . Powstałą masę kakaową przekładamy do papilotek lekko dociskając do dna. Twaróg blendujemy z jajkiem, cukrem pudrem, mąką ekstraktem oraz jogurtem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masą serową wypełniamy papilotki do połowy wysokości, następnie obsypujemy owocami ( owoce nie powinny pokrywać całej powierzchni masy serowej
CynamonemPoOczachCiasto drożdżowe 300 g mąki 150 ml mleka 2 żółtka 22 g świeżych drożdży 30 g cukru 40 g roztopionego masła cukier waniliowy szczypta soli Nadzienie serowe 250 g twarogu 1-2 żółtka cukier puder cukier waniliowy skórka i sok z połowy cytryny Drożdże utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy(...)ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3-4 mm. Przygotowujemy masę twarogową: twaróg ugniatamy widelcem z wszystkimi składnikami – doprawiamy wedle własnych upodobań. Na połowie rozwałkowanego ciasta rozsmarowujemy masę serową, składamy na pół tak, aby część masą serową była przykryta drugą częścią ciasta. Delikatnie
Pieguskowa KuchniaMAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO 200 g mąki tortowej 1 jajko 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 350 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 200 g maku Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło, jajko i cukier. Szybko(...)ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej
Pieguskowa Kuchniaczemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami. SPÓD: 120 g biszkoptów 1 łyżka kakao 3 łyżki oleju kokosowego SERNIK KOKOSOWY: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń kokosowy 2 łyżki oleju kokosowego 50 g wiórków kokosowych GALARETKA JEŻYNOWA: 350 g jeżyn 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru(...)dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: budyń , jeżyny , olej kokosowy , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniambiałko, dzięki czemu są pełnowartościowe i można je spożywać na dietach 😉 Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana) -100 g kaszy jaglanej -100 g twarogu chudego -360 g jogurtu naturalnego -3 szt. jabłka (u mnie 600g) -niecałe pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego * -"cukier puder" ze słodzika *możecie oczywiście dać zwykły cynamon. A dlaczego polecam cejloński(...)niedługo przeczytacie na blogu, bo ruszam z serią ciekawostek żywieniowych☝😎 Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. 2. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy mąkę i jaja. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z soku. Dodać do masy razem z cynamonem ,dokładnie wszystko wymieszać i smażyć placuszki Wartość odżywcza: 1 500 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzusztuk): Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki 1 jajko 3/4 szklanki (180 ml) wrzątku 1 łyżka (30 g) masła szczypta soli Farsz: 6-7 (500 g) ziemniaków 350 g twarogu półtłustego 1 cebula 0,5 pęczka szczypiorku (opcjonalnie) 1 łyżka (30 g) masła pieprz ziołowy sól Dodatkowo: kilka platerków boczku lub masło Przygotowanie: Farsz: 1) Ziemnianiki, obrać, umyć i ugotować(...)ziemniaków ubić na gładką masę. Odstawić do wystygnięcia (masę ziemniaczaną najlepiej przygotować kilka godzin lub dzień wcześniej). 2) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 3) Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do ziemniaków, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 4) Dodać zeszkloną cebulę oraz posiekany szczypiorek i ponowie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto
Fitsweet.me