zbędnych „zapychaczy” ciesząc się jej fantastycznym smakiem. Składniki – terrina śledziowa (10 szt po 200 g): 1 kg płatów śledziowych a’la miatias 500 g twarogu tłustego 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 50 g papryki czerwonej 50 g papryki żółtej 120 ml wody opcjonalnie 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 3 łyżki łyżki żelatyny(...)Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Śledzie wymieszać z warzywami, (opcjonalnie) majonezem i rozpuszczonym masłem klarowanym doprawiając do smaku solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie ciepłą wlać do twarogu i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i całość wymieszać. Używając foremek wybrać silikonowe a jeśli z innego materiału to wyłożyć je folią spożywczą i zapełniać masą. Foremki włożyć
Ola la LCHFostatni kawałek przyjdzie Wam z olbrzymią trudnością (żeby nie było, że nie ostrzegałem). ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 12x26 cm Sernik z masłem orzechowym : 400 g tłustego twarogu 100 g mascarpone 100 g masła orzechowego 100 % 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krakersowy spód: 150 g krakersów 40 g masła Solony karmel(...)precelków * PRZYGOTOWANIE Krakersowy spód Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Sernik z masłem orzechowym Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód. Sernik piecz przez
Food Squarekawałka (wyszło 12) 195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g Składniki: spód ▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸60 g masła rozpuszczonego masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸200 g śmietanki kokosowej lub 30% ▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców(...)natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki. 2. Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki
Zdrowie i pysznie na talerzumnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa serowa ▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie) ▸pół kostki masła rozpuszczonego ▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▸50 g wiórków kokosowych ▸3 żółtka ▸6 białek ▸100 g cukru/słodzika(...)części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuprosił o jego wykorzystanie. Przyznam, że ten pomysł już kiedyś „kiełkował” w moim umyśle, ale tym razem doczekał się realizacji. Powstały nowe ciastka, które nazwałam toruski. Składniki: - 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty) - 600 g mąki tortowej - 4 żółtka - 250 ml kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - 1 czubata łyżeczka sody(...)łyżki ciemnego rumu lub octu 10% (może być inny alkohol) - szczypta soli - esencja rumowa - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) Dodatkowo: - olej rzepakowy (do smażenia) - cukier puder (do oprószenia ciastek) Twaróg rozgniatamy (można nawet widelcem). Dodajemy żółtka, oba cukry, śmietanę, sodę, rum lub ocet, esencję rumową – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy. Wyjmujemy
mojewypiekiinietylkoowoce dałam osobno na talerz. Możecie oczywiście dać je do środka. Daję Wam podstawę przepisu a resztę dobierajcie wedle uznania.😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcję: -100 g twarogu chudego -20 g wiórków kokosowych -1 jajo -miarka odżywki białkowej (można pominąć) -dosłodzić wedle uznania -1 łyżeczka oleju +owoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzukostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki słodzika/cukru -3 łyżki kakao ciemnego -2 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -4 jaja masa sernikowa: -500 g twarogu chudego (dobrze zmielony) -pół szklanki mleka Mlekovita bez laktozy -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -pół opakowania (20 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie bez cukru(...)jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy do tego masę kakaową ostudzoną i miksujemy do połączenia składników. masa sernikowa: 4. Żółtka oddzielamy od białek. 5. Kaszę jaglaną ostudzoną, twaróg dobrze zmielony, mleko, cukier puder, budyń (proszek), sok z cytryny i skórkę, żółtka, masło wrzucamy do melaksera i miksujemy do połączenia składników. 6. Białka ubijamy na sztywno
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - 7 ziemniaków - 200g twarogu półtłustego - pół cebuli - 1-2 łyżki masła - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie(...)Ziemniaki obrać, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę (lub dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, cebulę i przyprawy i wymieszać wszystkie składniki. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować ok 5 minut od wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie
Kulinarne blogowaniemąki krupczatki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 250 g masła lub margaryny 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 5 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy Winiary 100 g masła olejek pomarańczowy 200 g kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej) Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem(...)Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy. Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany
https:KKuchniaMniamDziś u nas kremowa i delikatna pasta z tuńczyka, twarogu i oliwek. Idealna na pieczywo, zjadamy na śniadanie lub podwieczorek z plastrami ogórka czy pomidora, z koperkiem. Dla mnie takie pasty są świetną alternatywą dla wędlin i żółtego sera tak często serwowanych na śniadanie. Pasta z tuńczyka i oliwek, aromatyczna, z charakterem, wspaniała kremowa w smaku się poleca Składniki(...)puszka 185 g tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 250 g twarogu półtłustego garść zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączam z sosu, jajka kroję w kostkę. W blenderze umieszczam wszystkie składniki, miksuję na gładko, przyprawiam. Moja szybka pasta z tuńczyka i oliwek gotowa
Zasmakuj Kuchniterenów wschodnich – Rosja, Ukraina, a nigdy nie mieliśmy tam żadnych korzeni. Tradycyjna pascha wielkanocna na zimno była przygotowywana ze śmietany i mleka, z których najpierw robiło się twaróg. Teraz używamy już raczej gotowych serów twarogowych, ale warto zainwestować w te dobrej jakości. Po wymieszaniu wszystkich składników, nadal formujemy kształt stożka czy piramidy (ma to być symbol grobu Chrystusa(...)być w temperaturze pokojowej. Masło ubić z cukrem na gładki puszysty krem. Dodać wanilię i skórkę cytryny. Dalej ucierać pojedynczo dodając żółtka. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Dodawać partiami twaróg. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Na dużym, głębokim sitku wyłożyć gazę/ ściereczkę lnianą etc (oczywiście czyste). Sito wstawić (a najlepiej powiesić na brzegach) dużej misy lub garnka. Do sita
Pociąg Do Kuchnipszennej (3 szklanki) + 2 łyżki szczypta soli 40 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 300 ml ciepłego mleka 3 żółtka 125 g miękkiego masła NADZIENIE 400-500 g gęstego twarogu 3 łyżki cukru 1 jajko ziarenka wyłuskane z 1 wanilii LUKIER 1 filiżanka cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny lub wody WYKONANIE Masło, żółtka i drożdże wyjmujemy wcześniej(...)lodówki, aby się ociepliły. Twaróg rozmiksowujemy lub ucieramy w malakserze z jajkiem, cukrem i ziarenkami wanilii. Przekładamy do miseczki. Do małej miski kruszymy drożdże i ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne. Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy, stopniowo dolewając 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę
cool and mintyochota na coś słodkiego. Ciasto: 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki oleju Nadzienie: 200-230 g twarogu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 duże jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę (najlepiej dwukrotnie). Dodajemy
Smaki Na Talerzusernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;) Spód: 80 g masła 120 g herbatników 40 g cukru 60 g mielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich(...)której można lepić kulki. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze 1/2 – 1 łyżkę śmietany (byle nie za dużo). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, śmietanę oraz miód (wszystko w temp. pokojowej), miksujemy przez około 1 minutę, aż składniki wstępnie połączą się ze sobą. Następnie dodajemy przesiane składniki suche, a więc cukier, obie mąki
Smaki Na Talerzuciasto: 140 g mąki tortowej 90 g masła 30 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 125 ml śmietanki 30% 3 jajka 40 g cukru pudru 1 szkl. puree z dyni 1 budyń śmietankowy na 1/2 l 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta startej gałki muszkatołowej ponadto(...)Następnie dodać żółtko,przyprawę do piernika i kakao,zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Tortownicę o śred. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciastem. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,dodać śmietanę,puree,cynamon,zetrzeć szczyptę gałki i wsypać proszek budyniowy. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę,delikatnie połączyć z masą serową
Kolorowa kuchnia Elki