Dzisiaj mój ulubiony dodatek do chleba czyli twaróg ze śmietaną , rzodkiewką i czerwoną cebulą. Ja bardzo lubię taki twarożek na kanapki. Bez względu na porę roku jest pyszna. Zapraszam do spróbowania ! Twarożek z rzodkiewką Składniki : * kostka półtłustego twarogu * mała śmietana 12% * cebula czerwona * pęczek rzodkiewki * sól , pieprz , czubryca zielona Przygotowanie : Twaróg rozgniatam razem
Magiczne Życie Martyprzed podaniem podgrzać. Są wtedy ciepłe i można spokojnie podawać na stół. Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * pół kilograma ugotowanych ziemniaków * kostka półtłustego twarogu * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki(...)Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do ziemniaków z twarogiem. Przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch
Magiczne Życie Martyporcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy(...)osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą
Słodkości i nie tylkosmakować tak samo . Na szczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię. Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o 1,5 szkl. mąki(...)margaryny 2,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy Masa serowa 1 kg twarogu z kubełka 6 jajek 150 g masła 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę
Słodkości i nie tylkoCoś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125 g twarogu 4 łyżki jogurtu naturalny cukier waniliowy 1/3 szklanki octu jabłkowego ok. 6 łyżek cukru brązowego granat lub orzechy Twaróg wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki.Gruszki obrać, przekroić(...)się karmel otoczył całe owoce (jeśli gruszki mamy zbyt duże, możemy zwiększyć proporcje octu i cukru). Dusić całość kilka minut pod przykryciem.Po wyjęciu, na jeszcze gorące nakładać porcje schłodzonego twarogu i dekorować ziarnami granatu lub włoskimi orzechami (w przypadku orzechów możemy je uprzednio uprażyć na suchej i rozgrzanej patelni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanadganiać blogowe zaległości w smakołykach :) Dzisiaj prezentuję Wielkanocne przepisy (wiem wiem trochę mi to zajęło :P ). Pierwsza będzia pascha waniliowa /przepis od Pani Doroty: mojewypieki.com/ Składniki: 1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki(...)mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdejmujemy garnuszek z palnika). Masę przenosimy do misy miksera (lub innej dużej misy), dodajemy twaróg (wcześniej dwukrotnie zmielony w maszynce do mielenia), miękkie masło, wanilię i miksujemy na gładką masę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy bakalie i całość dokładnie mieszamy łyżką. 2 gliniane (lub plastikowe) formy
Pudełko rozmaitościkcal B 7 g W 23 g T 5 g Składniki: spód ▸200 g ciastek pełnoziarnistych ▸2 banany ▸2 łyżki kakao ▸20 g masła rozpuszczonego masa ▸400 g twarogu (dałam półtłusty) ▸1 mango ▸20 g żelatyny + 150 ml wody wierzch ▸1 banan ▸1 galaretka + 250 ml wody Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy(...)połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy i również studzimy. Mango blendujemy. 3. Twaróg razem z mango miksujemy i na koniec dodajemy żelatynę (można dosłodzić). Masę przelewamy do formy. 4. Pokrojonego banana układamy na wierzch i wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, lejemy galaretkę i najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzubyły zbyt duże. Na 5 porcji w szklankach. SKŁADNIKI Serniczki jagodowe: 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 300 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 500 g twarogu półtłustego 200 g jagód (świeżych lub mrożonych) Dekoracja: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 50 g jagód + kilkanaście sztuk do dekoracji(...)deseru WYKONANIE Serniczki jagodowe: W garnku zagotować 300 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Do misy blendera wsypać jagody, dodać cukier waniliowy, twaróg i ostudzoną galaretkę. Włączyć urządzenie i zmiksować całość na jednolitą masę, po czym przelać do pięciu szklanek i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do stężenia masy
Passions hobbies lifegrilla. Jakby były do tego stworzone! Wiosną i latem świetnie sprawdzą się też na lekki obiad. Przepis na pyry z gzikiem Składniki: kilka średniej wielkości ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego (może być też chudy), 100 ml śmietany 12 proc., szczypior, sól pieprz. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w całości – możesz podać je w mundurkach lub obrać, co kto lubi. Twaróg
Kulinarna PolskaSkładniki: Brownie: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 135 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło kroimy(...)jasną gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy
Qchnia po prostuburaki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego sera grana padano 1/2 limonki lub cytryny Oliwa z oliwek Sól, pieprz Dodatkowo: opcjonalnie – wędzony biały twaróg garść orzechów włoskich opcjonalnie ugotowany żółty burak Wyszorowane buraki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy(...)pożądaną konsystencję. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Makaron mieszamy razem z buraczanym pesto. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi z grubsza orzechami oraz wędzonym twarogiem. U mnie dodatkowo ugotowany i pokrojony w kosteczkę żółty burak. Źródło
Smaki Na Talerzukarobowej 200 g płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki sezamu 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko Masa serowo-bananowa: 2 dojrzałe banany 500 g twarogu chudego 100 g melasy karobowej 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) Przygotowanie: Owsiany spód: Olej kokosowy delikatnie(...)wyścielić wcześniej papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Formę z owsianym spodem schować do lodówki do stwardnienia. W tym czasie przygotować nadzienie serowo-bananowe... Masa serowo-bananowa: Twaróg zmielić dwukrotnie. Banany obrać, zblendować na gładko. Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować do połączenia dodając pod koniec pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę. Masę wylać na owsiany spód. Sernik
Nastoletnie Wypiekaniewiśniami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 0,5 szklanki drobnego cukru 200g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa: 800g twarogu półtłustego lub śmietankowego 250ml śmietanki 36% 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego sok i skórka otarta z cytryny 1 słoik wiśni w syropie (400ml(...)każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu). Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem
Obiad gotowymiąższ od skóry, to znaczy że jest gotowa. Zostawić, żeby dynia ostygła. Przygotowanie ciasta na placuszki – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miąższ z ugotowanej dynii, twaróg, żółtka, jogurt,cukier i cukier waniliowy zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażenie(...)Placuszki w thermomix nałożyć motylek, wlać białka, dodać sól. Ubić obroty 3,5, czas 2,5 minuty. Wyjąć ubite białka do miski zdjąć motylek, dodać ugotowane purre z dynii, twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, jogurt. Zmiksować obroty 6 czas 15 sekund dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać obroty 6, czas 10 sekund dodać ubite białka i wymieszać już
Kuchnia Pokoleń