placek. Serowy spód ma ciekawy smak. Do tego krem budyniowy, który oddziela ciasto od solidnej warstwy owoców. To chyba mój słodki faworyt tego sezonu. Ciasto 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu 6-8 łyżek oleju 6-8 łyżek mleka 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo masło do posmarowania blachy Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem(...)cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do twarogu i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Blachę (25 X 40cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w 200°C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki
Pełny talerzPasta z tuńczykiem i twarogiem perfekcyjnie pasuje do kromki ciemnego pieczywa. Tuńczyk w takim wydaniu nie dominuje, a sama pasta jest bardzo smaczna. Składniki: 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g twarogu półtłustego 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szt cebuli czewonej pieprz Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem (dzięki temu cebula(...)będzie dominować w paście). Do miski dodać odcedzonego tuńczyka, twaróg, posiekaną pietruszkę i cebulę. Za pomocą widelca wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na sam koniec przyprawić pieprzem do smaku
UgotowaćZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione(...)Przepis dodaje do akcji Warzywa psiankowate 2014 , Pora na pomidora! i Faszerujemy 2014! Składniki: kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne) 125 g twarogu półtłustego (pół kostki) 1 puszka tuńczyka we własnej zalewie 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Z każdego pomidora wydrążyć
UgotowaćSkładniki: twaróg 80 dag, banan 5 sztuk, śmietana gęsta 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, skórka z cytryny 1 sztuka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram twaróg śmietankowy, 3 banany pokrojone w talarki, gęsta śmietana 18% blenderem zmiksować na gładką masę cukier, żółtka, starta skórka z 1 cytryny mikserem utrzeć do białości do masy dodać miksowany(...)twaróg, wsypać budyń i mikserem wymieszać do połączenia składników - dodać ubitą na sztywno pianę i na wolnych obrotach wmieszać w sernik tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty, wylać sernik i na wierzchu poukładać talarki z dwóch bananów piec w 200C około 55 minut, jak wierzch się szybciej przyrumieni to nakryć folią srebrną lub papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięcieście Zebra , przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 1 ½ szklanki cukru 200g masła 82% 6 dużych jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżki gorzkiego kakao Ewentualnie: około 1 – 2 łyżeczki skórki z pomarańczy kandyzowanej lub otartą skórkę(...)świeżej pomarańczy. Polewa: 30g czekolady np. deserowej 30ml mleka (jeśli ktoś chce oblać cały sernik polewą wtedy powiększamy ilość do 100g czekolady i 100ml mleka) Twaróg dwukrotnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem, do białości, a następnie dodajemy żółtka i po trochu zmielony twaróg, stale miksując, aż masa się dobrze połączy
Smakowy RajSkładniki: 100 g twarogu chudego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka soku z cytryny starta skórka z jednej cytryny 2 łyżki śmietany 36% sól i pieprz do smaku odrobina czosnku do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać więcej śmietany. Jeśli pasta jest za rzadka(...)dodać kolejne jajko bądź odrobinę twarogu (gęstość jest uzależniona od produktów jakich używacie, wielkości jajek i konsystencji twarogu). Podawać ze świeżym pieczywem bądź jako dodatek do przystawek Smacznego
KreatywnePinysmaku odrobina pieprzu cytrynowego papryka czerwona - świeża 1/4 chudy twarożek około 20-50 gram Przygotowanie: Paprykę udusić na patelni aż zmięknie, dodać pieprz i sól do smaku, odsączyć. Twaróg pokroić w małe kosteczki. Wymieszać z kosteczkami białego twarogu z papryką. Obciąć wierzch kajzerki i wydrążyć - usunąć miąższ bułeczki ze środka. Do wydrążonej kajzerki włożyć paprykę z twarogiem i wbić
KreatywnePinySkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka) 40-60 g cukru pudru- do smaku 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych) 1 łyżka soku z cytryny 4-5 czubatych łyżek kajmaku(...)wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć. 3. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po czym posmarować masą kajmakową 4. Przygotować masę serową: Zmieszać mikserem na małych obrotach: twaróg, masło orzechowe, sok z cytryny, cukier puder. 5. Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową. 6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch
KreatywnePinyDoskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Pachnąca pasta z ogórkiem i twarogiem to moja wiosenna propozycja. Polecam , smakuje pysznie. składniki na 2 porcje 25 dag twarogu 3 łyżki śmietany średniej wielkości ogórek 3 łyżki posiekanej zieleniny ( koperek lub szczypiorek ) ząbek czosnku sól pieprz czarny przepis Ogórek i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek można przecisną przez praskę(...)Zieleninę drobno siekamy. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i mieszamy, wrzucamy pokrojonego ogórka , ząbek czosnku i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniapolane sokiem owocowym, można je również serwować z owocami sezonowymi. składniki na około 15 sztuk 150 g ryżu 3 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 350 g półtłustego twarogu 5-6 łyżek mąki pszennej olej do smażenia sok owocowy przepis Do garnka z mlekiem wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż(...)Następnie do miski przekładamy oddzielone od białek, żółtka i ucieramy je z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy wystudzony ryż i całość razem łączymy. Do drugiej miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy do niego ryż z żółtkami, wszystko starannie mieszamy. W wysokim naczyniu na sztywno ubijamy białka, do ubitych białek dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy a następnie łączymy
Smakowite Daniaciągu całego roku. Fajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa. Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody(...)szynki konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć
Ala piecze i gotujelubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko z budyniem(...)rozpuszczenia. W garnku podgrzewamy twaróg i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozpuszczony budyń z mlekiem i mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodzidło (cukier, stewia, dżem itd.) Podajemy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestajako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 2 ząbki czosnku łyżeczka soli opcjonalnie do podania: oliwa i parmezan Pierogi leniwe ze szpinakiem - jak zrobić(...)Szpinak ułożyć na sicie i rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem lub również przecisnąć przez praskę. Czosnek poszatkować na drobne kawałki. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać
Moje Qulinariamąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru(...)dołek. Masło rozpuszczamy, wlewamy do dołka z mąki, po czym dodajemy pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość razem mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy otarta skórkę z cytryny. Twaróg można również przygotować blenderem, wystarczy
Smakowy RajMałpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego(...)czekolady Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm. Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy
Smakowy Raj