nadganiać blogowe zaległości w smakołykach :) Dzisiaj prezentuję Wielkanocne przepisy (wiem wiem trochę mi to zajęło :P ). Pierwsza będzia pascha waniliowa /przepis od Pani Doroty: mojewypieki.com/ Składniki: 1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce) 8 żółtek (białka wykorzystałam do zrobienia bezy 20 dag masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka śmietany kremówki(...)mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdejmujemy garnuszek z palnika). Masę przenosimy do misy miksera (lub innej dużej misy), dodajemy twaróg (wcześniej dwukrotnie zmielony w maszynce do mielenia), miękkie masło, wanilię i miksujemy na gładką masę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy bakalie i całość dokładnie mieszamy łyżką. 2 gliniane (lub plastikowe) formy
Pudełko rozmaitościkcal B 7 g W 23 g T 5 g Składniki: spód ▸200 g ciastek pełnoziarnistych ▸2 banany ▸2 łyżki kakao ▸20 g masła rozpuszczonego masa ▸400 g twarogu (dałam półtłusty) ▸1 mango ▸20 g żelatyny + 150 ml wody wierzch ▸1 banan ▸1 galaretka + 250 ml wody Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy(...)połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy i również studzimy. Mango blendujemy. 3. Twaróg razem z mango miksujemy i na koniec dodajemy żelatynę (można dosłodzić). Masę przelewamy do formy. 4. Pokrojonego banana układamy na wierzch i wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, lejemy galaretkę i najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzubyły zbyt duże. Na 5 porcji w szklankach. SKŁADNIKI Serniczki jagodowe: 2 galaretki malinowe lub o smaku owoców leśnych 300 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego 500 g twarogu półtłustego 200 g jagód (świeżych lub mrożonych) Dekoracja: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 50 g jagód + kilkanaście sztuk do dekoracji(...)deseru WYKONANIE Serniczki jagodowe: W garnku zagotować 300 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać obie galaretki i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Do misy blendera wsypać jagody, dodać cukier waniliowy, twaróg i ostudzoną galaretkę. Włączyć urządzenie i zmiksować całość na jednolitą masę, po czym przelać do pięciu szklanek i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do stężenia masy
Passions hobbies lifegrilla. Jakby były do tego stworzone! Wiosną i latem świetnie sprawdzą się też na lekki obiad. Przepis na pyry z gzikiem Składniki: kilka średniej wielkości ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego (może być też chudy), 100 ml śmietany 12 proc., szczypior, sól pieprz. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w całości – możesz podać je w mundurkach lub obrać, co kto lubi. Twaróg
Kulinarna PolskaSkładniki: Brownie: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 135 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło kroimy(...)jasną gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy
Qchnia po prostuburaki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego sera grana padano 1/2 limonki lub cytryny Oliwa z oliwek Sól, pieprz Dodatkowo: opcjonalnie – wędzony biały twaróg garść orzechów włoskich opcjonalnie ugotowany żółty burak Wyszorowane buraki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy(...)pożądaną konsystencję. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Makaron mieszamy razem z buraczanym pesto. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi z grubsza orzechami oraz wędzonym twarogiem. U mnie dodatkowo ugotowany i pokrojony w kosteczkę żółty burak. Źródło
Smaki Na Talerzuwiśniami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 0,5 szklanki drobnego cukru 200g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia warstwa serowa: 800g twarogu półtłustego lub śmietankowego 250ml śmietanki 36% 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego sok i skórka otarta z cytryny 1 słoik wiśni w syropie (400ml(...)każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki. Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu). Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem
Obiad gotowymiąższ od skóry, to znaczy że jest gotowa. Zostawić, żeby dynia ostygła. Przygotowanie ciasta na placuszki – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Miąższ z ugotowanej dynii, twaróg, żółtka, jogurt,cukier i cukier waniliowy zmiksować wszystko na gładką masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażenie(...)Placuszki w thermomix nałożyć motylek, wlać białka, dodać sól. Ubić obroty 3,5, czas 2,5 minuty. Wyjąć ubite białka do miski zdjąć motylek, dodać ugotowane purre z dynii, twaróg, żółtka, cukier, cukier waniliowy, jogurt. Zmiksować obroty 6 czas 15 sekund dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać obroty 6, czas 10 sekund dodać ubite białka i wymieszać już
Kuchnia Pokoleńzbędnych „zapychaczy” ciesząc się jej fantastycznym smakiem. Składniki – terrina śledziowa (10 szt po 200 g): 1 kg płatów śledziowych a’la miatias 500 g twarogu tłustego 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 50 g papryki czerwonej 50 g papryki żółtej 120 ml wody opcjonalnie 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 3 łyżki łyżki żelatyny(...)Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Śledzie wymieszać z warzywami, (opcjonalnie) majonezem i rozpuszczonym masłem klarowanym doprawiając do smaku solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie ciepłą wlać do twarogu i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i całość wymieszać. Używając foremek wybrać silikonowe a jeśli z innego materiału to wyłożyć je folią spożywczą i zapełniać masą. Foremki włożyć
Ola la LCHFostatni kawałek przyjdzie Wam z olbrzymią trudnością (żeby nie było, że nie ostrzegałem). ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 12x26 cm Sernik z masłem orzechowym : 400 g tłustego twarogu 100 g mascarpone 100 g masła orzechowego 100 % 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krakersowy spód: 150 g krakersów 40 g masła Solony karmel(...)precelków * PRZYGOTOWANIE Krakersowy spód Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Sernik z masłem orzechowym Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód. Sernik piecz przez
Food Squarekawałka (wyszło 12) 195 kcal B 9 g W 12 g T 12 g Składniki: spód ▸100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸60 g masła rozpuszczonego masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸200 g śmietanki kokosowej lub 30% ▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców(...)natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki. 2. Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki
Zdrowie i pysznie na talerzumnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa serowa ▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie) ▸pół kostki masła rozpuszczonego ▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▸50 g wiórków kokosowych ▸3 żółtka ▸6 białek ▸100 g cukru/słodzika(...)części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuprosił o jego wykorzystanie. Przyznam, że ten pomysł już kiedyś „kiełkował” w moim umyśle, ale tym razem doczekał się realizacji. Powstały nowe ciastka, które nazwałam toruski. Składniki: - 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty) - 600 g mąki tortowej - 4 żółtka - 250 ml kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - 1 czubata łyżeczka sody(...)łyżki ciemnego rumu lub octu 10% (może być inny alkohol) - szczypta soli - esencja rumowa - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) Dodatkowo: - olej rzepakowy (do smażenia) - cukier puder (do oprószenia ciastek) Twaróg rozgniatamy (można nawet widelcem). Dodajemy żółtka, oba cukry, śmietanę, sodę, rum lub ocet, esencję rumową – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy. Wyjmujemy
mojewypiekiinietylkoowoce dałam osobno na talerz. Możecie oczywiście dać je do środka. Daję Wam podstawę przepisu a resztę dobierajcie wedle uznania.😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcję: -100 g twarogu chudego -20 g wiórków kokosowych -1 jajo -miarka odżywki białkowej (można pominąć) -dosłodzić wedle uznania -1 łyżeczka oleju +owoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy
Zdrowie i pysznie na talerzu