Święta bez sernika? - to wykluczone! Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki: -1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto(...)cienką warstwę dżemu. Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy roztopioną margarynę, aromat i miksujemy. Dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej i oczywiście nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek. Na końcu dodajemy do niej 2 pozostałe łyżki cukru
Maminek kulinarnyTwarożek z rzodkiewką to idealne smarowidło do pieczywa i wędlin. Składniki: -1/2 kg twarogu -pęczek rzodkiewki -łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -2 ząbki czosnku -przyprawa tzatziki -sól Twarożek rozcieramy. Dodajemy posiekany koperek. Jeśli twaróg jest zbyt gęsty - można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Rzodkiewkę kroimy w drobniutką kostkę. Drobniutko siekamy też czosnek(...)Rzodkiewkę i czosnek dodajemy do twarogu. Dokładamy majonez i przyprawę tzatziki oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyrumowy Wszystkie składniki skruszamy w palcach na drobniutką kruszonkę. Formę o średnicy ok. 24 cm z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy kruszonką. Składniki na babkę: -60 dkg twarogu -4 jajka oraz białko od kruszonki -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła -2 łyżki mąki ziemniaczanej -garść rodzynek -aromat śmietankowy Twaróg mielimy. Oddzielamy żółtka(...)białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy twaróg i miksujemy. Dodajemy stopione masło, następnie mąkę ziemniaczaną i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką, dodając na końcu rodzynki. Masę przekładamy do przygotowanej formy, wierzch posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnyaromat -na masę twarogową: 25 dkg twarogu cukier do smaku(...)jabłek szarlotkowych Z drożdży, cukru, połowy mleka i połowy szklanki mąki sporządzamy rozczyn. Wlewamy go do miski z trzema szklankami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki, aromat i stopione masło. Wszystko mieszamy. Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat. Wstępnie zagniatamy
Maminek kulinarnyBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 150 g wędzonego(...)boczku 2 cebule 100 g twarogu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia. W między czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na połowę i łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyzobaczyłam paschę chałwową, która spodobała mi się od razu. Bardzo lubię chałwę, a że jeszcze troszkę miałam, postanowiłam wykorzystać ją właśnie teraz. Okazało się jednak, że potrzebny jest mi twaróg... A w Danii kupienie twarogu jest niemożliwe. Sprawę z sernikami obeszłam dość łatwo, piekąc je na serku kremowym, ale pascha na Philadelphii...? Nawet jak dla mnie to zbyt duży fusion(...)Dlatego szukałam dalej. Na szczęście u Abbry znalazłam pachę, do której przygotowujemy twaróg własnoręcznie. Idealne rozwiązanie! Czym prędzej kupiłam kwaśną śmietanę, i zabrałam się za gotowanie. Okazuje się, że zagotowanie dwóch litrów mleka trwa. Naprawdę długo. Później idzie już zdecydowanie szybciej - grudki sera pojawiają się niemal od razu po dodaniu masy jajeczno-śmietanowej. Nigdy wcześniej czegoś takiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasta twarogowa z makrelą... Kremowa, aromatyczna. O wyraźnym smaku wędzonej makreli. Na bazie twarogu półtłustego. Z dodatkiem majonezu i koperku. Dosmaczona koncentratem pomidorowym. Pyszna do kanapek, krakersów czy innych przekąsek. Polecam! Składniki: 1 średnia makrela (waga około 250 g); 250 g twarogu półtłustego; 3 łyżki majonezu; 2 łyżki drobno pokrojonego koperku; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego; Sól; Pieprz. Sposób(...)przygotowania: Makrelę oczyścić z ości i skóry. Makrelę i twaróg rozgnieść widelcem lub zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać majonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez
Gospodyni MiejskaMakaron z białym serem i smażoną śmietaną... Sprężysty makaron w otoczeniu pokruszonego twarogu. Oprószony smażoną, kwaśną śmietaną. Niezapomniany smak dzieciństwa. Pyszny, szybki i niedrogi. Smacznego! Składniki: 250 g makaronu penne; 250 g twarogu półtłustego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka masła; 2 - 3 łyżki białego cukru; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko
Gospodyni MiejskaUwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do makaronu do klusek itd. Tym razem postanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki. SKŁADNIKI: - twaróg(...)kupuję półtłusty) 200g - oregano - tymianek - papryka ostra(nasiona) - oliwa do zalania SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg kroję w kostki mniej więcej równe - układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka i tak do końca słoika. Zioła jakie wykorzystałam oraz papryka pochodzą z mojego ogródka więc mam je w 100% bez chemii :) - po ułożeniu wszystkiego zalewam to oliwą
Basia w kuchnijeden ze z nas lubi też słodką odmianę makaronu. Tym razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku. SKŁADNIKI: przepis autorski makaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać(...)laski wanili 150 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko ok 50 gram twarogu do posypania borówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy
Basia w kuchniKolejną moją propozycją na śniadanie do szkoły są mini naleśniczki. Można je zajadać na "sucho" lub przekładane jak "ala markizy ". Przekładamy je marmoladą, twarogiem na słodko (najczęściej u nas pod taką postacią znikają) lub owocem np. bananem, kiwi. Możliwości wszelakie. Znikają bardzo szybko. Moja mała uwielbia je zabierać na śniadanie do szkoły są na dwa kęsy. Zależało mi na zrobieniu(...)SKŁADNIKI : 1 szklanka 250 ml mąka pszenna 1 szklanka mleko 1 szklanka jajka 2 szt (żółtko i białko osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli dodatki marmolada, twaróg na słodko, owce łyżka oleju, masła klarownego do smażenia SPOSÓB WYKONANIA : - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli - mieszamy wszystkie składniki
Basia w kuchniSERNIK LATTE MACCHIATO Składniki: - 1 spód biszkoptowy - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 4 łyżki gorącej wody - 600g twarogu - 500g śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmiatany - 6 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki wody - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody. W tortownicy(...)umieszczamy spód biszkoptowy, który namaczamy naparem z kawy. W miseczce rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 3 łyżkach wody i czekamy do napęcznienia. Twaróg miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru. 250g śmietany 36% ubijamy z jednym fixem i dodajemy do twarogu - mieszając do dokładnego połączenia się składników. Do przygotowanej masy dodajemy naszą żelatynę i miksujemy. Naszą masę dzielimy na dwie równe
Mentor Smakutakie lekkie jedzonko. Wariacji na temat twarożku jest wiele, ja zazwyczaj robię go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego ogórka. Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek. Składniki: twaróg (miałam akurat już zmielony) śmietana 12% (można użyć jogurt) szczypiorek sól, pieprz rzodkiewka świeży ogórek koperek Wykonanie: Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojoną w kosteczkę
Walijskie Pichcenieduża porcja nie będzie stanowiła dla nich problemu :) Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :) Składniki: mała puszka ananasów 1 galaretka ananasowa 1 galaretka szafirowa 120g chudego twarogu mielonego 2 łyżeczki cukru(...)postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym dolewamy naszą tężejącą galaretkę ananasową. Łączymy całość i uzyskaną masą serową uzupełniamy nasze foremki. Chłodzimy
Walijskie Pichcenieforemkę 31x21cm) Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy(...)Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne
Walijskie Pichcenie