twaróg - 6936 przepisów (strona:70/463)

Półfrancuskie ciasteczka twarożkowe z marmoladą z róży 133

Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Proste w zrobieniu, a do tego bardzo pyszne. Chyba nie ma zawodnika, który by przeszedł koło takiego ciasteczka obojętnie :) gorąco polecam :) Ciasteczka: 300g twarogu* 300g mąki ( +/- 1 szklanka mąki do podsypania) 300g margaryny lub masła 82% 500g twardej marmolady np. z róży Około 1 szklanka cukru pudru do posypania Miękką margarynę, twaróg i mąkę wyrabiamy(...)półkoperty lub koperty i układamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Gorące ciasteczka układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy twarogu homogenizowanego, które z reguły są dość płynne, wówczas musimy dodać więcej mąki. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 145

niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek(...)kakao 6 łyżek masy serowej Miękką margarynę ucieramy z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, mąką i kakao. Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie wylepiamy nią blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich

Smakowy Raj
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 162

dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: 1kg twarogu waniliowego (lub ser homogenizowany wymieszany z 2 łyżeczkami cukru waniliowego) 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy na około(...)minut, by stężała. Następnie kubek wkładamy do garnuszka ze wrzątkiem i mieszamy tak długo, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Gdy będzie płynna dodajemy po łyżce twarogu i mieszamy. Po dodaniu 3 – 4 łyżek, gdy masa będzie płynna, przelewamy ją do osobnego naczynia i mieszamy z resztą twarogu. Na pierwszy biszkopt wylewamy 2/3 masy serowej, po czym przykrywamy go drugim biszkoptem

Smakowy Raj
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry 203

pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami(...)placuszki :) Składniki: 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 szklanka letniego mleka 25 dag twarogu półtłustego w kostce 1/3 szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy ½ łyżeczki soli 2 jajka 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg miażdżymy widelcem

Smakowy Raj
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 169

więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 70 dag twarogu 6 jaj 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 duży cukier waniliowy 125g margaryny (1/2 kostki) Bakalie (ilość wg uznania) np. rodzynki(...)mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem. Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i stopniowo twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta

Smakowy Raj
Sernik z krówkami i kruszonką 300

szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła 82% 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą

Smakowy Raj
Pączki z twarogiem i marmoladą 191

bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce) 75g masła 70g cukru 30g drożdży (+ 1 łyżeczka cukru(...)Ewentualnie skórka pomarańczowa Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka lub wody Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą, następnie dodajemy mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajka, rozpuszczone masło, wódkę, sól i drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem

Smakowy Raj
Pasta twarogowo-jajeczna z miętą, otwarcie okrągłej kładki 135

Tutaj przeczytałam o dobroczynnym wpływie mięty na zdrowie oraz, że może ona być dodawana do twarogu. Często robię pastę twarogowo-jajeczną. Dodałam więc do niej na próbę liście tego zioła. Efekt? Rewelacja! Dość mocno wyczuwalny odświeżający smak, bardzo dobrze komponujący się z nabiałem – ale na pewno nie dla kulinarnych tradycjonalistów. Składniki: 1 kostka chudego twarogu (200-250 g) 2 ugotowane(...)twardo jajka ½ kubka małego jogurtu naturalnego   8-10 listków suszonej mięty sól, pieprz Wykonanie: Umieść twaróg w misce i rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj pokrojone drobno jajka, jogurt i pokruszone listki mięty. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pycha! Okrągła kładka Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
BANANOWY SERNIK 271

BANANOWY SERNIK Składniki: - 2kg bananów - 1 cytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski(...)miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą w garnku żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe

Mentor Smaku
Pasta jajeczno-twarogowa 153

Zamiast kupować pasty z całym mnóstwem konserwantów, warto zrobić je samemu. Możliwości jest dużo. Dzisiaj prezentuję szybką pastę z jajkiem i twarogiem. SKŁADNIKI 1 łyżka masła 4 jajka pęczek szczypiorku 200 g twarogu półtłustego 3 plasterki zielonego ogórka 1-2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie WYKONANIE Masło rozpuścić w garnuszku, wbić jajka, dodać część posiekanego drobno(...)szczypiorku, posolić i podgrzewając na nie za dużym ogniu energicznie mieszać, aż do powstania jajecznicy (należy uważać by jej zbytnio nie przesuszyć). Zostawić do ostudzenia.  Do miski dodać twaróg i zagnieść go widelcem wraz z jogurtem naturalnym. Dodać pozostały, drobno posiekany szczypiorek, ogórek pokrojony w małą kostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać

Passions hobbies life
Jagodowa pasta 209

Najkrótszy przepis, z jeszcze krótszym opisem przygotowywania, jaki do tej pory napisałam- za to z najbardziej kolorowym zdjęciem, jakie kiedykolwiek zrobiłam! :))) Jagodowa pasta na twarogu, dosłodzona syropem z agawy i podana na kromce chleba z owocami- pyszna, prosta i tak kolorowa propozycja, aż mam pewność, że nikt nie pogardziły taką kanapeczką na śniadanie :))) Polecam! * twaróg- 250 g * jagody- szklanka * syrop(...)agawy- 3 łyżki * mango, awokado, maliny- dodatkowo Twaróg wymieszać/zmiksować razem z jagodami i syropem z agawy. Pastą posmarować chleb i ozdobić owocami. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka czekoladowe z nadzieniem z twarogu i białej czekolady 208

masła 80 g cukru pudru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 80 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 200 g twarogu w kostce 80 g białej czekolady 2 łyżki mleka Do dekoracji: 40 g białej czekolady 1 łyżka masła Czekoladę do ciasta stopić z mlekiem i ostudzić. Mąkę przesiać z kakao, cukrem(...)razie potrzeby podsypując mąką. Zawinąć w folię i chłodzić 1-2 godziny, by dało się rozwałkować. W tym czasie białą czekoladę stopić z mlekiem, ostudzić, dodać do rozgniecionego widelcem twarogu i dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką, wycinać koła o średnicy 10 cm. Na każdy placek ciasta nakładać po łyżeczce twarogu, składać

Czerwień i błękit
Kolorowy wtorek :) 126

wygląda nasze dzisiejsze danie.  Nadziewane pieczarki z ryżem i surówką :) I jak Wam się podoba ? No to teraz składniki. (4 osoby) Pieczarki : 20 średnich pieczarek 1 opakowanie twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki.  Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek(...)dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona

vegetanie
Pierogowe paluszki z cukinią. 127

Jakoś nie wyobrażamy sobie ruskich w innej formie niż klasycznie. Hmmm chyba nie smakowały by już tak samo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może(...)napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło.   Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście

vegetanie
Chlebowe smarowidło - dietetyczna pasta rybna 272

Jeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1 duża wędzona makrela 250 dag chudego twarogu 1 mała czerwona cebula 3 rzodkiewki pieprz Rybę oddzielić od ości, zemleć razem z twarogiem, dodać posiekaną drobno rzodkiewkę i cebulę. Doprawić pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała