ciasto było miękkie. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i zamykamy w lodówce na 15 minut. Po tym czasie wypełniamy ciastem foremki. Składniki na sernik: - 100 gram pełnotłustego twarogu - 2 łyżki cukru - 1 rozkłócone jajko - 50 gram gorzkiej czekolady Przygotowanie sernika: Twaróg ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem dodajemy rozkłócone jajko i dalej ucieramy. Jako ostatnią lokujemy
Życie zamknięte w smakumoże stanowić podstawę wielu interesujących wariacji kulinarnych. Dzisiaj jedna z najczęstszych form jego wykorzystania, czyli roladki :) GRILLOWANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA NADZIEWANE CZOSNKOWYM TWAROŻKIEM Składniki: - 1 bakłażan - 1 kostka twarogu – 250 gram - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 3 ząbki czosnku - ½ cebuli - 1/3 papryki czerwonej - pieprz - sól Przygotowanie: Bakłażana myjemy, kroimy w półcentymetrowe plastry i solimy. Pozwalamy mu puścić sok i wyzbyć(...)się goryczki, po czym przecieramy papierowym ręcznikiem. Grillujemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, przepuszczony przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ostudzonego bakłażana nakładamy farsz i zwijamy go w roladki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuworeczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Jajka oraz masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy, porcjami, twaróg. Na samym końcu łączymy masę
Życie zamknięte w smakulodówki na 1-2 godziny. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej(...)Twaróg, mascarpone, jajka i mąkę łączymy. Do czterech miseczek wkładamy po połowie owoców z każdego rodzaju. Miseczki dopełniamy, równo rozdzieloną masą serową. Za pomocą widelcami rozdrabniamy zalane sernikiem owoce tak, by całość zabarwić. Następnie dodajemy drugą część owoców do odpowiednich miseczek. Każdą z mas oddzielnie dosładzamy cukrem pudrem. Robimy to dopiero teraz i oddzielnie, ze względu na różną słodkość wykorzystywanych
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); QUICHE SZPINAKOWY Składniki na farsz szpinakowy: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram - 250 gram twarogu - 250 mililitrów mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 150 gram żółtego sera - 1 łyżeczka masła - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, następnie przekładamy go do wybranego(...)kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła. Dodajemy do szpinaku i zostawiamy całość do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Jedno i drugie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Doprawiamy. Składniki na kruche ciasto: - 150 gram mąki pszennej - 150 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 2 żółtka - odrobina zimnej
Życie zamknięte w smakugramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie masy serowej: Pistacje miksujemy na mąkę i jeszcze chwilę, aż zacznie się zbijać w grudki, jednak uważamy, żeby nie oddzielił się od nich tłuszcz(...)Dodajemy mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany kremówki
Życie zamknięte w smakuNaleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli ) Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram) 250 – 300 gram twarogu 2 jajka 150 ml mleka 2 cebule Czosnek ( ja daję sporo ½ główki ) Łyżka masła Sól, pieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę(...)szklimy na maśle. Mleko łączymy z jajkami ( mieszamy ). Na wysoką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu
Smaki EwyRazem gotujemy 5 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 jajka ( oddzielamy żółtka od białek ) 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 opakowanie twarogu ( wiaderko 800 – 1000 gram ) 4 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła 1 szklanka malin Wykonanie: Kostkę margaryny, cukier , cukier wanilinowy i wodę gotujemy razem przez 5 minut. Od powstałej masy odlewamy ½ szklanki. Pozostałą(...)białek. Spód blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą ( nie brzegi ). Ciasto wylewamy na blachę. ½ kostki masła ucieramy z 4 jajkami i szklanką cukru oraz dodajemy opakowanie twarogu. Mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na koniec w masę serowa wkładamy maliny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez około 1 godzinę. Odlaną wcześniej masą smarujemy upieczone ciasto. SMACZNEGO
Smaki Ewydomu od wielu lat robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewymiarę szybkie w przygotowaniu. klasycznie podaję je na słodko z masłem i tartą bułką - ale możliwych kombinacji jest wiele. Prezentowany przepis to klasyczne "barowe" leniwe. Składniki: Zmielony twaróg - 400 g. 4 jajka mąka - ok. 300 g tłuszcz (masło lub margaryna) - 30 g Masło i bułka tarta do zasmażenia i polania pierogów. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy lub miksujemy(...)tłuszczem i zmielonym twarogiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę w takiej ilości, aby można było uformować z niego walcowate kawałki grubości kciuka, które następnie tniemy na mniejsze odcinki i formujemy z nich leniwe (jak na zdjęciu). Gotujemy krótko we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z roztopionym i podsmażonym z tartą bułką masłem i cukrem
Smaki Ewymiłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem(...)przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Na koniec dodajemy twaróg. Mieszamy. Masę twarogową wylewamy na ułożone jabłka. Pieczemy przez 40 - 45 minut w temp. 180 o C. SMACZNEGO
Smaki Ewyjajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera(...)Szpinak rozmrażamy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek
Smaki Ewyatrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi dość drobno pozostałymi składnikami. Przyprawiamy pieprzem
Smaki Ewyśniadanie o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu pokarmy wolniej ulegają trawieniu i nie powodują skoków poziomu cukru. A w efekcie dają dłuższe uczucie sytości. Składniki: 200 gram chudego twarogu Mały jogurt naturalny Kilka pomidorków koktajlowych Sól Pieprz Kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Twaróg rozkruszamy na mniejsze kawałki. Dodajemy jogurt naturalny ( nie mieszamy ). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch dodajemy
Smaki EwyNadmienię, że przepis pochodzi z mojego wiekowego zeszytu. Składniki: Ciasto 250 gram maki 120 gram tłuszczu ( ja dałam kasię ) 100 gram cukru pudru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu mielonego ( z wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy(...)cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka na przemian z mąką. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony placek. Pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze
Smaki Ewy