Składniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)puder. Osobno miksujemy twaróg, dodajemy wystudzoną galaretkę (tą z mniejszą ilością wody i żelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamijest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach Składniki SPÓD: 30 dag mąki pół kostki margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy MASA SEROWA: 1 kg twarogu 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 całe jajka aromat np. pomarańczowy polewa z białek 4 białka pół szklanki cukru 3 łyżki(...)spód zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia schłodzić w zamrażarce 2. żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę. Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej. 3. na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję na tarce z dużymi oczkami
Darcia w kuchniSkładniki: 1200 g ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu 2 szt cebula 1 kg mąki 2 jajka sól, pieprz , wegeta Sposób wykonania: Ugotowane , dobrze przestudzone ziemniaki zmielić wraz z twarogiem. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, delikatnie podsmażyć, dodać do zmielonego farszu. Doprawić solą i pieprzem i wegetą. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto
Darcia w kuchniOponki - moja propozycja na Tłusty Czwartek Składniki: 0,5 kg maki ziemniaczanej 0,5 kg twarogu 1 szklanka cukru 2 jajka płaska łyżeczka soli czubata ły ż eczka sody 3 łyżki kwaśnej śmietany ły ż ka spirytusu 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: Twaróg zmieliłam przez maszynkę , dodałam resztę składników i dokładnie wyrobiłam
Darcia w kuchniSkładniki: ciasto 3 szklanki mąki 3 żółtka 30 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 7 białek Sposób wykonania: 1. Przygotuj kruche ciasto: miękką margarynę, wymieszaj z mąką(...)wyłóż pergamin do pieczenia, potarkuj jedną cześć ciasta i wyłóż na blasze. 2. Ser zmiel dwukrotnie. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, stopniowo dodawaj masło ciągle ucierając.Dodaj twaróg, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą.Tak przygotowaną masę serową przełóż na kruchy spód, przykryj drugą częścią potarkowanego ciasta. Piecz
Darcia w kuchnipochodzi z MagazynDomowy.pl Składniki: B iszkopt 6 jaj 3/4 szklanki cukru 20 dag mąki 1 ły ż ka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1/2 kg mielonego twarogu 1/2 litra śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Posypka: 1/2 kostki masła 10 dag wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: ćwiartkowy słoiczek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub z dyni(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną. Masa: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować. W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Obie masy połączyć, wyłożyć na nasączony biszkopt. Masę przykryć drugą
Darcia w kuchniSkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa czekoladowa Sposób przygotowania Twaróg zmielić przez maszynkę, Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać żółtka, ucierać , powoli dodawać ser. Masę podzielić na 2 części. Do jednej części masy dodać 3 łyżeczki kakao
Darcia w kuchniSkładniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła woda 1 jajko sposób wykonania: Kaszę ugotowałam na sypko ( w dwóch szklankach wody ) z rozkruszonymi suszonymi grzybkami i solą. Odstawiłam do wystudzenia. Cebulkę pokroiłam w kostką, podsmażyłam na oleju. Twaróg rozgniotłam dodałam kaszę podsmażoną
Darcia w kuchniwałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki. MASA SEROWA: 500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych
Rozpustne gotowanieniczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy z 2 łyżkami(...)dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg , cukier , cukier waniliowy , śmietankę i aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie
Ogrodnik w podróżyowocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnic(...)ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju lub masle klarowanym cebulkę. 4. Dopraw cząbrem i pieprzem. c) lepienie 1. Blat/stolnicę/wielką deskę obsyp mąką (rzuć garść mąki i rozprowadź po powierzchni) 2. Ciasto
Fiolka w kuchnimrożonego szpinaku (drobny, nie w liściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę(...)temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką. Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały 4 blaty. W blaszce układamy kolejno: biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy
Pobite gary Barbaryciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu śmietankowego Do miski wkładamy twaróg i żółtka, wsypujemy cukier puder i dwa opakowania budyniu
Kuchnia Pani Wiosnylekki deser:) Jeśli nigdy nie mieliście okazji go próbować, to nie zwlekajcie. Będzie Wam smakować!:) Porcja dla 4 osób: 3 sztuki mango 1 cytryna 250ml jogurtu naturalnego 500g twarogu śmietankowego 2 łyżki miodu 2 kostki gorzkiej czekolady z pomarańczą Sposób wykonania: Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy(...)połowy cytryny. Do miski przekładamy mango, dodajemy sok i skórkę z cytryny, jogurt naturalny, twaróg i miód. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy deser do pucharków i dekorujemy czekoladą. Deser wkładamy na 2-3h do lodówki. Po schłodzeniu jest już idealny:) Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnymiski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru pudru 100ml śmietanki 36% 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Dynię pieczemy w piekarniku(...)zmięknie i odparuje nadmiar wody. Miksujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia. W misce blenderem miksujemy ricottę i twaróg z cukrem pudrem, śmietanką, sokiem i skórką z limonki, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy mus z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza ok. 70 minut. Zróbcie go koniecznie! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny