twaróg - 6936 przepisów (strona:159/463)

Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym 166

masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo:  truskawki ewentualnie cukier Na spód: 250 g ciastek czekoladowych ok. 50 g masła(...)przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką oprósz. Na tak przygotowaną formę wyłóż masę ciasteczkową, uklep.  Do miksera dodaj zmielony twaróg. Lekko zmiksuj. Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa. Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną. Roztop w kąpieli wodnej czekolady

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik królewski 186

mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g cukru pudru • 50 g masła w temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać(...)ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy, • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, •  masę wylewamy

Anioły w kuchni
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 162

kaszy gryczanej: - 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 200g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy) - 250g półtłustego twarogu - sól i świeżo mielony pieprz + mąka do podsypywania Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucić pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać(...)zestawić z palnika. W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą

Smaczne Zdrowe
Placek "Łaciaty". 97

dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystko idealnie się ze sobą połączy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masa serowa.   Składniki: -1 szklanka cukru -500g twarogu -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1/3 kostki masła -2 żółtka -2 białka Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić

Magia jedzenia.
Zapraszam na Sernik Nowojorski 258

Dzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem(...)tortownicy 25 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika

Moje Słodkie Piekiełko
Leniwe kluski z bułką tartą 164

Leniwe to jeden z najszybszych obiadów, które można przygotować, szczególnie w dni powszednie, po pracy. Świetnie smakują z bułką tartą i kubkiem kefiru lub maślanki . Ciasto: 400 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli oraz 3 łyżki masła i 3 łyżki bułki tartej Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka, olej i sól

Czerwień i błękit
"Jeż" twarożkowy 218

jeżyk z twarożku. Tym razem nie ja go przygotowałam tylko moje dwa maluchy :) Moim zadaniem było jedynie pokroić warzywa. Takiego jeżyka zjedliśmy na kolacje :) Składniki:     250g twarogu     3-4 rzodkiewki     pół ogórka gruntowego     2 łyżki szczypiorku     2 łyżki kwaśnej śmietany     sól, pieprz(...)świeżo mielony   Przygotowanie:   Warzywa pokroić w drobną kostkę. Twaróg połączyć ze śmietaną. Dodać sól, pieprz i warzywa. Dokładnie wymieszać. Uformować jeżyka. Uszka zrobione są z połówek ogórka. Nosek i oczka z kolorowego pieprzu

Amatorka kuchenna
Poniedziałkowy "fit" - Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem 205

cynamonem skomponowały idealny smak. Placuszki są proste w wykonaniu i nie pochłoną wiele czasu.  Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem  SKŁADNIKI : 1 duże jajko 250 g twarogu chudego 1 łyżeczka ksylitolu świeża laska wanilii około 3 cm - ziarenka z laski 1/3 - 1/2 łyżeczki cynamonu olej kokosowy  PRZYGOTOWANIE : Do miseczki wbijamy jajko i je roztrzepujemy, dodajemy chudy(...)twaróg i całość ugniatamy mieszając widelcem. Następnie dodajmy ksylitol oraz ziarenka świeżej wanilii, dodajemy cynamon i całość mieszamy. Patelnie teflonową rozgrzewamy (smarujemy olejem - można użyć oliwę z oliwek)  i nakładamy małe porcje placuszków.  Pieczemy na małym ogniu pod przykryciem po kilka minut z dwóch tron - do zarumienienia. Przewracamy delikatnie aby placuszki się nie rozpadły.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera 23311

przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki(...)twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis pochodzi z książki „Jadło. Przepisy kulinarne pogranicza polsko-słowackiego”. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Sernik konkursowy E. Wedel 169

podaniem. SKŁADNIKI Na spód sernika 2 opakowania ciastek Amerykanki E. Wedel 50 g masła Na sernik 3 jajka + 1 żółtko szczypta soli 150 g cukru 1 kg mielonego twarogu (u mnie z wiaderka) 200 ml śmietany 18% 30 ml soku z cytryny skórka z jednej cytryny 1 czekolada biała E. Wedel 1 laska wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą(...)masłem). Na spód formy wyłożyć równomiernie masę z ciasteczek i docisnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 ° C. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę, skórkę startą z jednej cytryny, sok z cytryny i zmiksować krótko do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i startą białą czekoladę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli

Passions hobbies life
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 220

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 280g mąki orkiszowej typ750      lub 1,5 szklanki mąki tortowej - 4 całe jajka masy serowej: - 1 kg mielonego twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny) - 1,5 szklanki ksylitolu  lub cukru trzcinowego (można dać pół na pół ksylitol z cukrem trzcinowym) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 135g rozpuszczonego masła(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć na całości, nie musi być równo (ja zostawiłam kilka łyżek masy do wyłożenia na masę serową). Jajka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem), dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło i dokładnie wymieszać. Na masę czekoladową wykładamy (rzucamy) kleksami masę serową (nie wyrównujemy), ja na masę serową porzucałam jeszcze kleksiki z masy czekoladowej. Blaszkę wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Niebiańskie sernikobrownie 227

posmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Pieczemy 10 minut w temp. 170 st. Po czym przelewamy bardzo delikatnie na podpieczony spód masę serową: Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu, zmielonego) 1 olejek waniliowy 1 łyżka budyniu waniliowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 2 jajka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, blendujemy TYLKO

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Domowe Pierogi Ruskie 184

Pierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i usmażoną cebulę wrzucamy do gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe ślimaczki z serem 81

śniadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 320 ml ciepłego mleka 50 g masła 2 łyżki majonezu 50 g drożdży 50 g cukru szczypta soli   Nadzienie 400 g twarogu półtłustego żółtko 3 łyżki cukru   Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją(...)zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i żółtko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon

e-PrzepisyKulinarne