modyfikacjami... Dodałam curry, które idealnie wkomponowało się w całokształt bułeczki. Polecam, bo są naprawdę bardzo proste i pyszne! (24 sztuki) 200g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 200g twarogu 150g masła 1 jajko (można pominąć) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka curry (płaska) Dodatkowo: jajko do posmarowania 60g żółtego sera (startego) Twaróg podusić widelcem
Di gotujeprzygotowań! Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z podanych składników(...)rozpuszczenia cukierków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (żeby przyspieszyć ten proces, możecie włożyć garnek z mlekiem do garnka z lodowatą wodą i często mieszać). 4. Do misy miksera wrzucamy twaróg, cukier i jajka i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy budyń, a następnie powoli wlewamy mleko. Miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników, aby zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy
My Culinary Artpotem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków(...)malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć
Wanilia i Kardamonnapiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka(...)minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź. Masa serowa: Twaróg przełóż do miski, wlej śmietany-kwaśną i słodką, wsyp cukier i zmiksuj blenderem, w trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie tak aby powstała gładka kremowa
Wanilia i KardamonSerniczki są pyszne, a krówkowy… musicie spróbować. 1 kg twarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 200g herbatników + starta czekolada do posypania Herbatniki kruszymy, część kruszę na pył a kilka kawałków zostawiam większych, aby wypłynęły do wnętrza ciasta. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki(...)dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy startą czekoladą
Kocham Czekoladębędę dużo pisała, jak je zrobicie i posmakujecie zrozumiecie dlaczego nadałam im taką a nie inną nazwę. Placuszki Twoja Puchatość Składniki: kostka twarogu 3 całe jajka 3 białka (jeżeli ktoś chce może ominąć dodatkowe białka, pianę w takim przypadku ubija z powyższych białek) 3 łyżki cukru łyżka miodu, najlepiej płynnego niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego(...)szczypta soli odrobina tłuszczu do smażenia 2 banany, im bardziej ciemne tym lepsze, lub 2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Wykonanie jest banalnie proste. Wszystko miksujemy: twaróg, 3 całe jajka, cukier, miód, proszek, aromat, mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy banany. W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Po zmiksowaniu ciasta, wyłączamy mikser i łączymy
Kocham Czekoladęktóry zrobi każdy i to bardzo szybko. Składniki: 150 g herbatników 150 – 250 g wafelków czekoladowych 2-3 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella 2 łyżki masła 200 g twaróg delikatny President 200 g chałwy o dowolnym smaku pół puszki masy kajmakowej Herbatniki i wafelki miksujemy na pył. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła i krem czekoladowy. Nie gotujemy i uważamy(...)topić, na wolnym ogniu dodajemy pokruszoną chałwę. Uwaga, chałwa lubi się przyklejać i przypalać – robimy to ekspresowo. Jak tylko mniej więcej chałwa się rozpuści, wyłączamy gaz i dodajemy twaróg. Mieszamy szybciutko, obluzujemy łyżkę i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje, albo do zamrażalnika i czekamy tylko kilka minut. W tym czasie pół
Kocham Czekoladętwarogu 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 100g herbatników + 100g wafelków czekoladowych, starta czekolada do posypania Herbatniki i wafelki kruszymy na pył. Masło rozpuszczamy, dodajemy pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej
Kocham Czekoladęjest bardzo łatwy w przygotowaniu a tym samym bardzo pyszny. Najgorzej jest czekać aż się schłodzi a zaglądanie do lodówki w niczym nie pomaga. Składniki: 1,5 kg mielonego twarogu z wiaderka 2 budynie waniliowe 4 torebki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżki masła 1 duża garść rodzynek 200 – 300 gram wafelków czekoladowych 1 łyżka masła(...)Dodatkowo: puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 duża garść słonych orzeszków Do rondla lub garnka dodajemy: twaróg, suche budynie, cukry, żółtka, 2 łyżki masła, rodzynki. Wszystko mieszamy na małym ogniu. Gotujemy nie dłużej niż 10 minut. Wafelki miksujemy na pył. Do rondelka dodajemy łyżkę masła, do rozpuszczonego wsypujemy ciastka, mieszamy. Blaszkę wykładamy cisteczkową półsypką masą. Na ciastka wlewamy gotową
Kocham Czekoladętwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę
Kocham Czekoladęfarsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą(...)całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać
królestwo garówPomysł na smaczne śniadania, lub kolacje. Pasta z twarogu, papryki i szczypiorku. Nie warto przepłacać za gotowe, smakowe twarożki. Taka pasta smakuje dzieciom i rodzicom. Polecam. 50 dag sera białego 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu (dobra cena KLIK ) 1 pęczek szczypiorku 1-2 łyżki papryki słodkiej sól wg smaku Twaróg można
Takie tam pichceniepomysłu na jego wykorzystanie mi nie brakuje to połączyłam mój ukochany rabarbar z ciastem francuskim. Ciastka wyszły pyszne...dzieci były zachwycone. Składniki: płat ciasta francuskiego Nadzienie twarogowe: 200 g twarogu z kostki 4 łyżki śmietanki 30% Twaróg zmiksować w blenderze na gładką masę wraz ze śmietanką. Nadzienie z rabarbaru: 180- 200 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Delicious Titbitsbiałych szparagów, 200 g zielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda(...)się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu
królestwo garów