Brownie: 60 g masła 100 g czekolady mlecznej 1 jajko 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 70 g mąki pszennej Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek(...)strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję ,,Góra-dół”. Masa serowa: W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia
VioletoweKucharzenieugotowaniu lub odgrzewane na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pierogów leniwych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów leniwych 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 200 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 60 g) 2 jajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz(...)później będzie zmielona z pozostałymi składnikami na ciasto), następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni tak żeby się zrumieniła. Przygotowanie ciasta: W maszynce do mielenia mięsa mielę ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Do zmielonej masy dodaję jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, doprawiam solą i pieprzem (należy dobrze doprawić wtedy pierogi będą smaczniejsze) i wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Sprawdzam
Uwaga Babcia Gotujeglutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki Spód 300 g mąka 150 g masło klarowane 1 szt jajko 50 g erytrol lub inne słodziwo Nadzienie 1,25 kg twaróg chudy 4 szt jajko 6 łyżka mąka ryżowa łyżka czubata 6-7 szt brzoskwinia 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka miód 1 szklanka mleko 1 listek żelatyna Sposób przygotowania(...)dodać trochę wody lub masła. Zagniatamy kulkę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wykładamy spód i boki wysokiej formy o średnicy ok. 25-30 cm. Nadzienie Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, erytrolem i mąką. Część masy wylewamy do wyłożonej ciastem formy. 2-3 brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na wierzch pierwszej warstwy masy i dokładamy pozostałą
Kucharzycaprzesianej mąki pszennej 1 jajko 250 ml (szklanka do herbaty) gorącej wody suszona natka pietruszki - na oko, z łyżeczkę szczypta soli farsz: 250 g szpinaku mrożonego 250 g półtłustego twarogu 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Jak przyrządzić? Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę i delikatnie mieszać nożem, potem zagniatać(...)Szpinak rozmrozić i na stopionym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć bez przykrycia dotąd dopóki nadmiar wody nie odparuje. Dodać dobrze rozdrobniony półtłusty twaróg, przesmażyć. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Faszerować kółka z ciasta, zlepiać i gotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną na wierzch wody, odczekać
Zasmakuj KuchniDzisiaj kiełki w roli głównej - jakie wybierzecie? Koniecznie swoje ulubione. Pamiętajmy, że warto sięgać po kiełki przez cały rok. Śniadaniowy twarożek z kiełkami i pomidorem Składniki : 100 g twarogu białego 1 pomidor rzymski 2 szczypty kiełków brokułu szczypiorek Przygotowanie : Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek płuczemy, a następnie siekamy. Do miseczki przekładamy twaróg, rozdrabniamy go krusząc bądź
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPostanowiłam go w jakiś bardziej twórczy sposób wykorzystać i powstały takie oto roladki z pysznym śmietankowym nadzieniem. Potrzebujemy: kilkanaście cienkich plasterków wędzonego fileta z indyka Hańderek 250 g półtłustego twarogu 1 przieciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta ziół greckich sól, pieprz do smaku Filet kroimy na cienkie plasterki. Twaróg wraz z pozostałymi
MamaOskarkaaromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki(...)opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 100g płatków migdałowych Wykonanie : Twaróg utrzeć w misce z cukrem , dodać mleko , olej , skórkę z cytryny. Połączyć składniki . Mąkę i proszek wymieszać , dosypywać partiami do masy twarogowej i dokładnie łączyć całość . Zagnieść ciasto
Malinowa Kawiarenkajest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml kremówki 30% pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wierzch: szklanka świeżych jeżyn łyżka cukru Przygotowanie sernika(...)pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość. Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy
NiePieprz.plzamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce 150 ml zsiadlego mleka / maślanki / kwaśnej śmietany Zaczynam podobnie jak w przypadku domowego jogurtu . Najpierw wlewam(...)mieć czym zakwasić mleko następnym razem. Taki słoiczek trzymam w lodówce do dwóch tygodni. Teraz stawiam garnek na kuchence i na małym ogniu ogrzewam, aż zaczną powstawać grudki twarogu i będzie się oddzielać serwatka. Czasami delikatnie mieszam sięgając łyżką do dna. Mleko jest podgrzane mocniej niż w pierwszym dniu, ale nie może się zagotować. Zestawiam garnek z palnika i czekam
Posadzone i zjedzonerobię domowy twaróg z 4 litrów mleka, serwatki oddziela się naprawdę dużo.. Wlewam ją do pojemniczków, o czym pisałam we wpisie o twarogu i mrożę. Później rozmrażam odpowiednią jej ilość i dodaję do zup, sosów, chlebów i ciast. Zupa z soczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów
Posadzone i zjedzoneKońcowy efekt wzbudzi podziw gości i domowników. Składniki: 25 dag masła 20 dag cukru 25 dag mąki pszennej 5 jajek 4 łyżki mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę(...)wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Kolejno dodajemy żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką
Pyszności SłodkościMoże zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być(...)szklanki ciepłej wody. 3. Przygotować owoce : brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się malinowych pesteczek. Zmiksować także połowę jagód. 4. Twaróg,serek mascarpone, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. 5. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 4 łyżkami masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać
W mojej kuchnigodziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Sernik mocno owocowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 Porcje 8 Składniki 500 g twaróg chudy 400 g jogurt naturalny 500 g maliny 500 g borówka amerykańska 9 listek żelatyna lub żelatyna w proszku lub agar na 750 ml płynu 1 łyżka stewia(...)herbatniki 1 łyżka olej kokosowy Sposób przygotowania Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy. Twaróg miksujemy z jogurtem i stewią do uzyskania jednolitej masy. Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje borówki, 2 porcje malin plus jedna porcja ładnych malin do dekoracji. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. 6 listków (namoczonych w zimnej wodzie, odsączonych i podgrzanych
Kucharzycabardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze(...)robię, gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje). Do ziemniaków dodaję całe jajko, twaróg. Boczek kroję drobniutko w kostkę nożem, wrzucam na patelnię i mieszam do momentu aż się wytopi i lekko zrumieni, wtedy dodaję posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażam wszystko, doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków
Wanilia i Kardamonrozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender. Wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: 75 dag półtłustego twarogu 4 jajka ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy -70 g 300 ml śmietany kremówki Warstwa śmietanowa: 2 szklanki gęstej śmietany 18% 3 łyżki cukru pudru Sposób(...)przygotowania: Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący
Wanilia i Kardamon