zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem majonezowym, warzywami, a często biorę widelca i jem "bez niczego". Polecam! (6 sztuk) 150g marchwi (po obraniu) 125g twarogu 1 jajko (małe) 6 łyżek maki pszennej (płaskich) 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: mleko mąka pszenna do obtaczania olej/masło do smażenia Marchew(...)ugotować (nie rozgotować!) w lekko osolonym mleku. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem. Z masy uformować podłużne kotleciki. (Można robić też placuszki.) Każdy kotlet obtoczyć w mące i ułożyć na rozgrzanym oleju/maśle. Smażyć z obu stron - na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączyć
Di gotujeNADZIENIE : 250 świeżego lub mrożonego szpinaku 200 g twarogu 100 g ricotty 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju opakowanie makaronu muszelek(...)gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz. Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal 100 g mrożonego szpinaku 200 g twarogu 2 ząbki czosnku 1/4 białej części pora 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko do posmarowania ciasta(...)PRZYGOTOWANIE : Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach
Kulinarne Fantazje MarioliMASA SEROWA: 2 budynie waniliowe 100 g masła lub margaryny 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 szklanki mleka 4-5 łyżek cukru Dwie szklanki mleka z cukrem i masłem zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę studzimy
Kulinarne Fantazje MarioliFARSZ : 150 g twarogu 100 g mrożonego szpinaku 1 ząbek zmiażdżonego czosnku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut(...)odpoczęło. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej 250 g twarogu 2 jajka 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki sodki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukru waniliowe olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Twaróg przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, sodkę, proszek, jajka, ocet i cukry waniliowe. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Odkładamy je na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 2-3 mm. Kroimy na paski, a później na skośne prostokąty. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g twarogu tłustego 2 łyżki cukru garść pokrojonych liści mięty 100 g pistacji drobno pokrojonych LUKIER(...)PRZYGOTOWANIE : Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia. Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut. Ciastka
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 duża, wędzona makrela 250 g twarogu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 suszone pomidory z zalewy olejowej 1 łyżka oleju z pomidorów sól, pieprz do smaku kilka pokrojonych oliwek natka pietruszki do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa, mielimy w maszynce do mięsa. Twaróg rozkruszamy w misce i dodajemy, makrelę, drobno pokrojoną cebulę, pomidory i oliwki (kilka pozostawiamy do posypania) przecier, olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy najlepiej widelcem aż powstanie jednolita pasta. Przekładamy ją do miseczek, posypujemy oliwkami, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Przechowujemy w lodówce do 2 dni, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 700 g twarogu wiaderkowego 4 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady bakaliowej 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka(...)studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z mlekiem i kakao. Ogrzewając mieszamy aż czekolada się rozpuści. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy twaróg i wlewamy, ostudzoną czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce
Kulinarne Fantazje Mariolitwarogu półtłustego w kostce ( 4 kostki po 250 g ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 5 białek 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki oleju Polskiego 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania(...)cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy do dużej miski dodajemy cukry, mleko, olej i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki. Na koniec
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : 1 opakowanie rurek 250 g cannelloni Lubella 700 g świeżego szpinaku 300 g twarogu ( można pomieszać z fetą ) 1 szklanka bulionu 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki wymieszane w odrobinie wody sól, pieprz do smaku olej do wysmarowania formy(...)Przygotowanie : Szpinak myjemy, pozbawiamy twardych, zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy, gaz zakręcamy. Szpinak znacznie opadnie, następnie wsypujemy pokruszony twaróg, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Nadzienie jest troszkę rzadkie więc zagęszczamy je rozmieszaną mąką (opcjonalnie ) i ponownie zagotowujemy, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rurki nadziewamy szpinakiem i układamy jedną
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 200 g margaryny lub masła 250 g twarogu w kostce 100 g cukru 1 jajko 300 g mąki pszennej 200 g świeżych truskawek cukier puder do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry
Kulinarne Fantazje Marioliogórków małosolnych - dzięki dodatkowi twarog u i jogurtu jest l ekka, bardzo świeża i orzeźwiająca doskonale pasuje do mięsa. 6-7 młodych ziemniaków 3 ogórki małosolne 200g twarogu 300g jogurtu greckiego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy, kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w plastry lub półplastry. Szczypior siekamy. 2. W miseczce mieszamy twaróg
Szefowa kuchninaprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu(...)stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawiamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieporcji można przygotować 12 serniczków . Serniczki czekoladowe z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 100g cukru pudru 2 żółtka 6 łyżeczek kakao MASA SEROWA 200g mielonego twarogu 50g śmietany 18% 60g gorzkiej czekolady 1 jajko 60g domowego cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 120g truskawek (lub 12 średniej wielkości truskawek) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać(...)SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek - piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni - w misce umieścić twaróg, śmietanę, jajko, domowy cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać - do masy serowej dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy - masę serową przełożyć do ostudzonych kruchych babeczek (znajdujących
Smakołyki Bereniki