twaróg - 6936 przepisów (strona:132/463)

Sernikobrownie z musem truskawkowym 211

tabliczki gorzkiej czekolady (150 g) 3/4 kostki masła (150 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 2/3 szklanki mąki pszennej (90 g) 2 jajka biała masa 600 g zmielonego twarogu 1 budyń o smaku waniliowym bądź śmietankowym (64 g proszku) 1/2 szklanki zwykłego cukru (110 g) 1 jajko różowa masa 300 g truskawek mrożonych 4 łyżki jogurtu greckiego(...)pomocą szpatułki całość ze sobą wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto czekoladowe i piec około 15-17 minut w 165 ºC . W międzyczasie przygotować masę serową : twaróg zmiksować z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut (aż do zastygnięcia masy serowej). Przygotowane ciasto

Ugotować
FOODBOOK #2 - Co jem w ciągu dnia? 151

Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach czy zapiekankach. szpinakowa pasta  1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę podgrzewam, a następnie wkruszam twaróg i dodaję przyprawy, dokładnie mieszam całość

Kuchnia Ellie
Borek z serem 157

czyli borek z mięsem Składniki 5 płatów ciasta filo 2 jajka 150 ml jogurtu naturalnego 70 g roztopionego masła 250 g białego sera 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać. Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną(...)posypać twarogiem. Zsunąć dwa brzegi przeciwne do siebie co utworzy nam wachlarz. Układać w poprzek naczynia do zapiekania. Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy jajecznej i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem. Piec aż zapiekanka będzie rumiana, a masa ścięta. borek z serem

O kuchni z uczuciem
Smaczne oponki z twarogiem. 89

Jesienne dni sprawiają, że coraz większą ochotę mam na przebywanie w kuchni. I tu nie chodzi o siedzenie i picie kawy, lecz o pieczenie i gotowanie. Miałam kostkę twarogu i śmietanę w lodówce, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić na weekend oponki. Składniki: 1 szkl. cukru 1 łyżeszka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka twarogu - przeciśnięta przez praskę

My World by Dagmara Rek
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 153

ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oleju, szczypta soli, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: około 50 dag twarogu półtłustego lub tłustego, cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego, 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości). Składniki na polewę: 350 g gorzkiej czekolady, 350 ml śmietany 30%. * Można zmniejszyć(...)naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki

JejKuchnia
Sernik gotowany z mini rollsami 294

krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - ok. 920 g twarogu tłustego (nie z wiaderka) - 500 g serka mascarpone - 200 g masła - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 5 jaj + 2 żółtka - 4 budynie(...)Obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką masę (najlepiej zrobić to porcjami), na samym końcu dodając serki mascarpone. W międzyczasie w garnku z podwójnym dnem roztapiamy masło

mojewypiekiinietylko
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 576

mąki, po łyżce. Ciasto lekko lepkie zostanie, ale nie może być klejące. Odkładamy ciasto na blat, do plastikowego worka lub pojemnika, bez dostępu powietrza. Szykujemy nadzienie. Ser feta i twaróg kruszymy do miski – oryginalna feta jest relatywnie sucha, twarda i zbita, w niczym nie przypomina naszej polskiej mazistej, maślano gładkiej fety, której nie idzie ani pokroić ani pokruszyć. Mnie udało(...)octu winnego 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli SKŁADNIKI - NADZIENIE 150g sera feta – u mnie owczo-kozi 250g dobrego, lekko kwaskowego tłustego lub półtłustego twarogu 1 pęczek szczypioru z dymki, z cebulkami 1 pęczek kopru ½ szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka zapiekana z wędzonym twarogiem 144

kurczaka z pysznym lekko słonawym wnętrzem,  otulona chrupiącym boczkiem :) Tyle w temacie Składniki: 3 piersi z kurczaka 100 g boczku wędzonego surowego w plastrach 100-150 g twarogu wędzonego chilli w płatkach Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż, tak by powstała kieszonka. Do powstałej kieszonki włożyć twaróg, całość zawinąć plastrami boczku i posypać chili. Włożyć

Malinowo w kuchni
Słodkie babeczki szpinakowe na oleju rzepakowym 225

Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć

Domowa cukiernia Ewy
Rugelach- żydowskie rogaliki 152

Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hanukah. Ciekawe połączenie powideł śliwkowych z orzechami włoskimi i kruchutkim ciastem z dodatkiem śmietankowego serka, a w moim przypadku twarogu. Przepis odrobinę zmodyfikowałam stąd . Polecam!     Składniki: (na ok. 48 sztuk) Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g serka śmietankowego (użyłam zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego

Nastoletnie Wypiekanie
Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. 173

Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-)  Kapusta pekińska faszerowana białym(...)serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki masła 1 jajo 300 ml bulionu sól i pieprz ziołowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Wykonanie: 1. Z kapusty pekińskiej zdjąć osiem największych liści

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto marchewkowe z lukrem serowym 213

szklanki masła rozpuszczonego 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu  100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji  Przygotowanie:  ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać(...)przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia.  lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami.  Smacznego

Niezły Młynek
KRUCHE SEROWE PIEROŻKI NADZIEWANE CZEKOLADĄ 162

marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków   wykorzystałam  twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony"  od  Wieluń . Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * masło czekoladowe do nadzienia * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru

Zrób to smacznie
Pasta z jajkami i wędzonym pstrągiem 104

ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku * 4-5 łyżek serka fromage frais (można zastąpić(...)powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz cebulę. Jajka kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do pasty. Na sam koniec dodajemy twaróg, fromage frais oraz kukurydze. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy na kanapkach :) Gotowe

Klasyka Gotowania
Kotleciki z wędzonego pstrąga 219

pstrąga. Pomysł powstał przypadkiem, a smak zachwycił naprawdę każdego. Koniecznie wypróbujcie dla swoich małych pociech, ponieważ kotleciki te są zdrowe i super smaczne! Składniki: * 2 wędzone pstrągi * 3 łyżki twarogu * sól, pieprz (około 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu) * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/4 łyżeczki papryki w proszku oraz chili * 1 cebula * 1 łyżeczka ostropestu mielonego (opcjonalnie) Mięso(...)pstrągów dokładnie oddzielamy od ości i ręką mieszamy z przyprawami. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do ryby. Mięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy na 2 łyżkach oleju, około 4-5 minut z jednej strony.  Idealne

Klasyka Gotowania