tylko osobom starającym się zdrowo odżywiać, ale również wszystkim wielbicielom serników na zimno. Można fit i smacznie? Można! Sami spróbujcie. (Tortownica o średnicy 20-22 cm) (*) 500g mielonego twarogu (chudego) 400 ml jogurtu naturalnego (gęstego) miód (płynny, wg smaku; można zastąpić ksylitolem lub syropem np. z agawy) 5 łyżeczek żelatyny (płaskich) Wierzch: 1 galaretka bez cukru (u mnie truskawkowa(...)przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. (Zamiast 500 ml wody użyłam o 50 ml mniej.) Przygotować masę serową. Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Twaróg wymieszać z jogurtem i dosłodzić za pomocą miodu. Na końcu - do masy dodać przestygniętą żelatynę. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dokładnie połączone składniki umieścić w formie i w stawić
Di gotujeTwaróg z ziemniakami w mundurkach,w grodzie Przemysława zwane pyra z gzikiem.Ten smak -to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy na podwórkach grało się w klasy, skakało w gumę ,czy pajaca. Pyra z gzikiem, z racji czasów, może nie była wyszukanym, kulinarnym hitem...ale takich smaków się nie zapomina. Obecnie ten klasyk wkracza na areny modnych restauracji. Szefowie kuchni głowią się(...)kilka składników i tak ma pozostać, i kropka. Dobrego się nie ulepsza. SKŁADNIKI: (4 porcje) 8 ładnych, dobrych pyrek ( to bardzo ważne-ziemniak musi być smaczny) ok. 250 g. twarogu -najlepiej półtłustego śmietana 18 % szczypiorek czubryca (kiedyś używana, później zapomniana-obecnie przeżywa renesans) sól pieprz i tyle.... PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie (można też piec w piekarniku
Kopystką po garachPrzedstawiam przepis na kolejny dip.który może stanowić urozmaicenie dla ziemniaków, frytek, mięsa SKŁADNIKI: 10 dkg mielonego twarogu 10 dkg sera pleśniowego ( u mnie gorgonzola) 10 dkg jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1 ząbek czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Twaróg plus ser, plus jogurt, plus czosnek(posiekany)-miksujemy. Doprawiamy cytryną
Kopystką po garachMój sprawdzony patent na ciasto do wszelkich tarty - słodkich i wytrawnych to ciasto z dodatkiem twarogu. Poza tym jest mniej kaloryczne. Nadzienie natomiast stanowi świeży szpinak, pomidorki śliwkowe w masie z fety i jogurtu. Zapraszam... Ciasto: 2 szklanki mąki 20 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy
Czerwień i błękitsurowej białej kiełbasy 2,5 litra wody włoszczyzna : 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek selera, 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 suszone grzybki 50 g twarogu 3 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 150 ml śmietany 30% przyprawy : 4 listki laurowe, po 6 kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 2 łyżeczki soli i suszonego majeranku(...)bulionu. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Najlepiej dodawać go porcjami, za każdym razem próbując, tak uzyskać pożądany smak. W miseczce mieszamy twaróg z chrzanem i stopniowo dolewamy śmietankę. Dodajemy 1 chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z zupą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy 5 minut, aż żurek lekko się
cool and mintymiękkiej margaryny lub masła - 1 jajko - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy - szczypta soli Masa serowa - 1 kg twarogu sernikowego mielonego ( u mnie z wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz(...)lodówki na ok. pół godziny. Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło i cały czas miksując dodaję stopniowo twaróg, budyń i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 200 gram czekolady deserowej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową
Mango Papajakolejnego weekendu. Dziś, na poniedziałkowe śniadanko serwuje przepyszną pastę twarogowa z makrelą. Jak widać idealnie sprawdza się nie tylko w piątek. Składniki: 20 dag białego półtłustego twarogu 1 duża tuszka makreli 1 cebulka dymka 1 łyżka ostrego keczupu sól, pieprz Wykonanie: Makrele obieramy z ości, rozdzielamy na mniejsze kawałki. Łączymy poprzez ucieranie z twarogiem na gładką masę. Dodajemy
Z Majeczką w kuchniDeliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao(...)łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z erytrolem. Twaróg ucieramy z masłem. Do masy serowej dodajemy utarte z erytrolem żółtka. Mieszamy dokładnie. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części - jedną mieszamy z esencją, jedną z kakao i jedną z jagodami
Kucharzycanimi zachodu niż z tradycyjnymi, należy wcześniej ugotować i wystudzić kasze, ale są naprawdę świetne! Co najciekawsze, kiedy robiłam quizz: czego tutaj dodałam - usłyszałam, że 2 x więcej twarogu:) Mojej Córci smakowały z jogurtem greckim i konfiturą, rodzice zajadali się odsmażonymi na maśle, z cukrem i szczyptą cynamonu. składniki: 2 szkl mleka szczypta soli 1 szkl kaszy manny(...)sera twarogowego jajko ponadto: mąka Zagotować mleko z solą, na wrzące wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż wchłonie cały płyn i zgęstnieje. Następnie wystudzić. Dodać jajko i pokruszony twaróg, wymieszać rękoma, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. ciasto podzielić na części, z każdej formować wałek, lekko spłaszczać, następnie kroić w ukośne kluseczki. Wrzucać partiami na lekko
6niebociasto 2 szkl mąki pszennej lub mieszanej z razową 2:1 200 g masła pół łyżeczki soli 2 jajka nadzienie 1 brokuł 250 g twarogu 100 g sera żółtego pół szkl mleka 2 jajka sól pieprz 3-4 kawałki suszonego pomidora 1 ząbek czosnku Ciasto zagniatamy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 14 min w temp(...)Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok 10 min.. (do miękkości) Twaróg, mleko , jajka rozdrobnione pomidory suszone czosnek , połowę sera żółtego i przyprawy blendujemy na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły i zalewamy masą serową. Posypujemy resztą żółtego sera startego na tarce. Pieczemy ok 20-25 min . Podajemy z pomidorem lub sałatką
Gotowanie jest łatwearomatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu szczypta suszonego lubczyku sól, pieprz do smaku ponadto: 150 g wędzonego boczku duża cebula ew. oliwa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 3/4 szkl mleka szczypta suszonego lubczyku 2 jajka sól(...)Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić boczek (w razie potrzeby dolać odrobinę oliwy) , dodać cebulę, zeszklić, zdjąć z ognia. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków wkruszyć twaróg, wymieszać, dodać połowę cebuli z boczkiem, lubczyk, sól i pieprz. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać porcję nadzienia, zwijać jak krokiety. Układać
6nieboSkładniki: masło lub margaryna 250 gram, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 2 opakowania, mleko 1 szklanka, kasza manna 2 łyżki, herbatniki 300 gram, aronia śliwkowa dżem 250 ml, mąka ziemniaczana 1 łyżka masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi = dżem z aronii(...)użyłam swój domowy niskosłodzony "zobacz TUTAJ" ) włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubiępiasek, dodać masło połączyć do powstania mokrego piasku. Masą ciasteczkową wyłożyć spód blaszki o wymiarach 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 100 g cukru 1 jajko 50 g gorzkiego kakao 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego + 6 wafelków śmietankowych Luette Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, na całą powierzchnię wyłożyć(...)wafelki Lusette, mocno dociskać je do spodu. Włożyć do lodówki. Masa serowa - twaróg, jajko, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy przełożyć do miski, zmiksować na gładko. Na wafelki wylać masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietany kremówki 50 g białej czekolady Gorzką czekoladę
Domowa cukiernia Ewy