twaróg - 6936 przepisów (strona:126/463)

Pierogi ruskie z truflami 158

Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml wrzącej wody 2 łyżki(...)oliwy/oleju Dodatkowo: 2-3 łyżki masła listki szałwi Wykonanie: ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Ziemniaki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać twaróg i ubić tłuczkiem do ziemniaków. wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem 154

pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g mozzarelli 200 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonych pomidorów Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy szpinak na cedzak i zostawiamy aby się rozmroził i odciekł(...)cebula się zezłoci dodajemy odciśnięty i rozmrożony szpinak i smażymy wszystko razem, mieszamy. Przesmażamy aż płyn odparuje. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i pomidorami. Mieszamy i dodajemy rozkruszony twaróg i mozzarellę. Przesmażamy tak długo aż mozzarella zacznie się ciągnąć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wyjmujemy z opakowania, rozkładamy i przecinamy wszystkie arkusze na pół i jeszcze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Truskawkowy sernik na zimno 171

ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30%  130 g cukru pudru 200 g mrożonych truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki(...)pokruszonych biszkoptów, dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Na dno formy przełożyć masę z biszkoptów, docisnąć. 2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 3 . Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus. Mus truskawkowy dodać do sera - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynie do gorącej wody lub podgrzać w mikrofali. Płynną żelatynę dodać

kolorowotorcikowo
Pascha miód i czekolada 152

się ich kupić, to wystarczy pół posiekanej czekolady – też będzie pyszna.   Składniki:   50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM 126

naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju, szczypta soli, większe jajko, łyżka cukru, mąka. Składniki na nadzienie: 450 g twarogu półtłustego lub tłustego, 2 łyżki śmietany, większe jajko,  cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego. Składniki na sos truskawkowy: 450 g truskawek mrożonych, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru. Przygotowanie(...)naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku). Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu. W trakcie mieszam

JejKuchnia
Puszysty sernik z czekoladowo - orzechowymi kuleczkami w środku 204

miękkiego 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 szklanka mąki szczypta soli 1 łyżka mleka 1 czekolada deserowa posiekana sernik   1 kg twarogu zmielonego  260 g cukru pudru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 120 ml mleka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 czekolada deserowa posiekana do dekoracji bita śmietana  Przygotowanie(...)poszytą masę. Jak ciasto będzie wyrobione dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy 1-2 cm i włóż do zamrażarki na 30 minut.  sernik twaróg mieszaj na niskich obrotach razem z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami, dodaje wymieszane mleko z mąką ziemniaczaną i wyrób na gładką masę. Na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę.  Połowę masy

Niezły Młynek
Tort komunijny 217

upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa z brzoskwiniami: 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 600 ml śmietany kremówki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru

Domowa cukiernia Ewy
Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem 108

kremowego 2 łyżeczki jogurtu greckiego 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie: Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w drobna kosteczkę. W wysokim naczyniu rozdrabniamy twaróg (dobrze użyć półtłustego, dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórki oraz jajko. Do całości dodajemy pasztet, dosłownie 2 łyżki, dobrze, gdyby pasztet był miękki,lekko mazisty. Świetnie komponuje(...)majonez, musztardę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na składniki i całość dobrze mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Polecam! Pasta to całkowita moja improwizacja. Artykuł Pasta z twarogiem, tuńczykiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie 91

piekarniku gołąbkach, o dziadku, którego już nie ma… Składniki: spód 100g herbatników 1 łyżka kakao 4 łyżki konfitury wiśniowej 50g masła 3 łyżeczki nalewki wiśniowej masa 800g twarogu półtłustego 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 18% 150g masy advokatowej 5 jajek 50g rodzynek skórka z pomarańczy płatki migdałowe cukier perlisty Wykonanie: SPÓD Herbatniki pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem(...)dodać kakao, konfiturę i opcjonalnie nalewkę. Wymieszać całość i taką masę przełożyć na dno tortownicy (26cm)wyłożonej papierem do pieczenia. MASA Twaróg zmiksować z cukrem, dodawać po jajku, następnie dodać masę o smaku advokatowym i śmietanę. Zmiksować dokładnie. Na sam koniec zetrzeć skórkę z pomarańczy i dodać namoczone wcześniej rodzynki. Masę przekładamy do tortownicy, pieczemy w temp. 170C przez 1h15min

Raj dla Podniebienia
Sernik z liczi 81

pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka z 1 pomarańczy + sok skórka z 1 cytryny + sok 1/2 puszki liczi 100g rodzynek 1 budyń waniliowy płatki migdałowe kilka suszonych moreli Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować na puch, dodawać po żółtku, następnie cukier i po łyżce twaróg. Zetrzeć skórkę z cytryny, pomarańczy, wycisnąć sok, przełożyć do masy serowej

Raj dla Podniebienia
Wykwintny sernik czekoladowy z karmelizowanymi pistacjami i orzechami 74

wielkanocne świętowanie. I nie tylko.   Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku

Raj dla Podniebienia
Sernik na zimno z truskawkami, mleczkiem kokosowym i białą czekoladą 179

wypróbowania. Na wieszaku nowa, turkusowa, letnia sukienka. Mama przynosi mi białe tulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się!     Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady(...)300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie podgrzać ją do rozpuszczenia, zdjąć z ognia

Raj dla Podniebienia
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno 73

niech się wszystko spełnia! Składniki: 200g jagód 100g malin 700g twarogu półtłustego 2 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady 1/2 opakowania galaretki owocowej Wykonanie: Małą tortownicę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Spód wyłożyć biszkoptami.Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać, mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmielić, zmiksować, powoli, partiami dodawać lekko

Raj dla Podniebienia
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 129

oczywiście, informację potwierdzę na blogu.           Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa: twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mleko skondensowane, dodawać po jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na sam koniec przesiać mąkę.Jeśli masa jest rzadka ( to czasem zależy od sera

Raj dla Podniebienia
Sernik „makowa figa” 104

rodzynek, smażona skórka z pomarańczy i cytryny, 100g fig suszonych, 50g suszonych moreli, 2 łyżki miodu, 50ml mocnej kawy, 2 łyżeczki zmielonych migdałów, 1 małe opakowanie herbatników masa 600g twarogu półtłustego, 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 pomarańczy(...)być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C. masa : margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć

Raj dla Podniebienia