Leniwe kluski nazywane przez niektórych leniwymi pierogami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa:). Warto było cofnąć się tym przepisem do przeszłości - polecam i Wam! Kluski: 500g twarogu mielonego 2 szklanki mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy
Szefowa kuchniciasto 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 250 g margaryny 0,5 szkl cukru cukier waniliowy nadzienie 500 g twarogu 1 szkl mleka 3 białka 1 jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy łyżka soku z cytryny puszka brzoskwiń Ciasto zagniatamy , wykładamy papierem blaszkę o wym ok 33/23 równomiernie rozklepujemy ciasto(...)nakłuwamy widelcem i podpiekamy ciasto ok 18 min w temp 180 st. Twaróg mieszamy w kubku blendera razem z innymi składnikami i blendujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Wylewamy na podpieczone ciasto i układamy ćwiartki brzoskwiń. Pieczemy ok 50 min pod koniec można włączyć termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Sernik wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu
Gotowanie jest łatweśrednicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm: spód kruchy: 100 g Toruńskich Pierników „Uszatki”, 100 g łuskanego słonecznika, 50 g miękkiego masła, masa serowa: 500 g twarogu sernikowego mielonego, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 40 g cukru pudru + 1 łyżka, 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników na zimno (60 g), ponadto: 250 g malin, 1 opakowanie galaretki(...)zimnej wodzie, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody i dokładnie mieszamy (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki). Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru. W mikserze mieszamy twaróg z cukrem pudrem i żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i układamy na niej maliny
Moniki Smakołykiświeżymi sezonowymi owockami 🌴 Aby stworzyć ten smakołyk potrzeba 10 min i tylko 4 składników, które są łatwo dostępne, tanie no i oczywiście zdrowe👌 Składniki: -150 g malin -80 g twarogu chudego -10 g płatków migdałowych -50 g płatków (u mnie jaglane) Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Twaróg, namoczone płatki i maliny (parę szt. sobie zostawcie
Zdrowie i pysznie na talerzujest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Dodatkowo możemy wykorzystać ulubione owoce lub w ogóle przemycić je w daniu. Zróbcie a Wasze dzieci je pokochają! 125 g półtłustego twarogu 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) ¼ szklanki mleka 1 jajko ¼ łyżeczki cynamonu Garść borówek 2 łyżki rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń
VioletoweKucharzeniewersja słodkiego śniadania. Można dać pociechom do jedzenia jak ciasteczko Przepis na thermomix na dole Wykonanie ciasta – płatki owsiane zalać gorącą wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Twaróg z jajkami zmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię z łyżką(...)rozlatują. Można polać placuszki płynnym miodem lub obsypać cukrem pudrem. Thermomix w miseczce zalać gorącą wodą płatki i suszone owoce, zostawić tak 5 minut do naczynia miksującego wrzucić twaróg, jajka, sól, zmiksować obroty 5, czas 30 sek za pomocą kopystki zgarnąć wszystko z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 6, czas 5 sek dodać płatki z owocami, migdały i orzechy
Kuchnia Pokoleńspód: 290 g mąki pszennej 165 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 260 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków(...)minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło. Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli
Opowieści z piekarnikawrzucać na rozgrzany tłuszcz :). W porównaniu z pączkami, to naprawdę szybki w przygotowaniu smakołyk. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek ;). Składniki na około 30 - 40 sztuk: 500 g twarogu półtłustego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: tłuszcz(...)smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy i sodę. Dodać lekko rozgnieciony widelcem twaróg, śmietanę, żółtka, jajko i zagnieść nieklejące się ciasto. UWAGA: Należy zacząć od 2 szklanek mąki, resztę mąki wykorzystać do podsypywania jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło. Ciasto rozwałkować na grubość
Opowieści z piekarnikakakaowych 120 g masła Masa I: 200 g czekolady mlecznej ( lub pół na pół mlecznej i gorzkiej ) 1/4 szklanki mleka około 40 g ryżu preparowanego Masa II: 500 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 300 g masła orzechowego 300 ml mleka skondensowanego słodzonego ( puszka o masie netto 530 g, resztę mleka wykorzystamy do polewy(...)otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Dodać ryż preparowany i wymieszać. Masę wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa II : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, masło orzechowe, mleko skondensowane oraz zwykłe mleko umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem/mikserem do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy. Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać niewielką ilością wody, tylko
Opowieści z piekarnikasmalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być ser z wiaderka, ale tylko dobrej jakości 5 dużych jajek 200 g cukru 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej(...)minut ( lud dłużej ), do lekkiego zezłocenia. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Jajka wbić do naczynia i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać cukier i wymieszać. Jajka z cukrem dodać do zmielonego sera wraz z resztą składników
Opowieści z piekarnikaletniego mleka ( 1 szklanka ) 26 g drożdży 3 czubate łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 80 g masła ćwierć łyżeczki soli Nadzienie serowe: 400 g twarogu tłustego lub półtłustego 1 żółtko 75 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 3 łyżki miękkiego masła Ponadto: 15 połówek moreli ( dość dużych ) 1 jajko + odrobina mleka Lukier: około(...)konsystencję. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ). Nadzienie serowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części, z każdej formować kulkę i odkładać
Opowieści z piekarnikamąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 wiórków kokosowych 3 łyżki(...)kruchym ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Podpiec wstępnie przez 10 – 13 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i przestudzić. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę, wodę odlać - nie będzie potrzebna w przepisie. Do zmielonego sera dodawać
Opowieści z piekarnikaprzepisy z dodatkiem toruńskich pierniczków. Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: spód herbatnikowy 100 g herbatników pełnoziarnistych 1/4 kostki masła (50 g) masa sernikowa 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 jajka (rozmiar l) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżki miodu, np. rzepakowego 100 g pierniczków (3 sztuki Uszatków(...)pieczenia i przełożyć masę herbatnikową. Za pomocą dłoni ubić spód. Formę wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Następnie przygotować masę sernikową. Do misy robota kuchennego przełożyć twaróg, wbić jajka, wsypać cukier puder, mąkę, cynamon oraz dodać miód. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masą zalać spód herbatnikowy. Pierniki pokroić na mniejsze kawałki. Na sam koniec
Ugotowaćpracochłonne, uwierzcie mi, że warto:). Chociażby dlatego, żeby zobaczyć uśmiech w oczach gości. Serniczki są naprawdę smaczne, polecam każdemu. Zrobiłam z tych składników 8 dużych porcji. 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 2 śmietany w proszku śnieżki 300ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 500g truskawek 200g borówek 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru(...)pudru 1. Żelatynę namaczamy w 100ml zimnej wody. Odstawiamy. Śnieżki ubijamy w 300ml zimnego mleka. Dodajemy do twarogu. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła, dodajemy do niej trochę masy serowej, następnie wlewamy do pozostałych składników - dzięki temu masa się nie zetnie. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przekładamy do słoiczków, na około 1/2 ich wysokości. Do masy wtykamy wyszypułkowane
Szefowa kuchnijeszcze się nie przejadły. Tak więc zapraszam na tartę serową z truskawkami. Serowa tarta bez pieczenia 25 dag maślanych herbatników czekoladowych 4-5 łyżek nutelli 50 dag miękkiego, zmielonego twarogu 20 dag kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 laska wanilli 3 łyżki żelatyny 40 dag truskawek Herbatniki zmiksować w malakserze, przełożyć do miski i wymieszać z nutellą do uzyskania(...)masy. Okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożyć masą herbatnikową i odstawić do lodówki do stwardnienia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodać ziarenka z laski wanilii i przygotowaną wcześniej żelatynę. Dokładnie wymieszać i wylać masę na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Truskawki
Pieguskowa Kuchnia