Najprostsza na świecie surówka: niepozorna, niecodzienna, niezwykle smaczna. Sałatka z surowej brukselki, utartej z dodatkiem orzechów włoskich jest doskonałym kompanem mięsnych dań. Surówkę z kapusty zna
Niedzielny kucharzNiewiele jest smaczniejszych duetów niż kozi ser i pieczone buraki. Ale serek ubity w chmurki jest niebiańsko smaczny. To jest sałatka z pieczonych buraków na bogato
Niedzielny kucharzwersję serka wiejskiego - z ananasem. A po drugie z bloga Food to glow i wspaniale zielonej miseczki matchowego jogurtu dopełnionego owocami i orzechami. Ja postawiłam na coś pomiędzy: swojski twaróg. Na jedna, hojna porcję potrzeba: 125g tłustego twarogu wymieszaj dokładnie z 1 łyżka miodu (lub więcej, do smaku), 3 czubatymi łyżkami gęstego, greckiego jogurtu , oraz czubata łyżeczka proszku herbaty matcha
Lejdi of the housedrożdży instant 1 jajko 80 g cukru 40 g roztopionego masła szczypta soli 150 g ciepłego mleka Serowe nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 70 g cukru 40 g miękkiego masła Kruszonka: 45 g masła 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo: mrożone maliny 1 białko 1 łyżka mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)objętość, zajmie to około 60-90 minut. W czasie kiedy ciasta wyrasta, przygotowujemy kruszonkę. Roztapiamy masło i mieszamy je z mąką i cukrem. Przygotowujemy serowe nadzienie do drożdżówek. Twaróg, żółtko i cukier wkładam do wysokiego naczynia, a masło podgrzewamy w garnuszku, żeby się rozpuściło, następnie dodajemy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy blenderem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, następnie
Smakowity Blog KulinarnySałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej
Niedzielny kucharzTe noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy. To domowe danie „na
Niedzielny kucharzkubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. Składniki serniczki 3szt 400 g twarogu półtłustego 150 g ciecierzycy ugotowanej 4 łyżki śmietanki kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę serową przekładamy do żaroodpornych miseczek. Serniczki pieczemy
Raj dla PodniebieniaDo misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna
Niedzielny kucharzserem w roli głównej. Ten pyszny składnik, podobnie jak jajka, symbolizuje odrodzenie, dlatego też w krajach prawosławnych z okazji Wielkanocy przygotowuje się Paschę, czyli rodzaj sernika na zimno. Poza twarogiem, podstawowymi składnikami serników są: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź(...)jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg, czyli podstawowy składnik ciasta, był tłusty. Tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale pozwoli także uzyskać „mokry” sernik, a takie są najlepsze – przyznaje Celina Nierodkiewicz”. Sernik z mlekiem w proszku
mojewypiekiinietylkociepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE: 1 szklanka mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g zmielonego twarogu 70 g cukru 20 g masła opcjonalnie kilka rodzynek LUKIER: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odrobiną cukru i wlewamy(...)odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy
Gotuj z Mąkąamatorów słodkości. Sernik gotowany to propozycja, którą można podać nawet na specjalne okazje, znakomicie sprawdzi się również na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg twarogu z wiaderka 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 14-15 sztuk okrągłch biszkoptów 25 g rodzynek 25 g pokrojonych suszonych moreli(...)połówek brzoskwiń ) przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do dużego garnka, dodajemy rozpuszczone masło i wszystko razem łączymy. Garnek stawiamy na małym
Smakowite DaniaUżyłam złego ciasta i połowa farszu wypłynęła mi podczas pieczenia. Dlatego podzielę się z Wami tym przepisem, gdy go dopracuję. Ostatnio trafiłam na coś jeszcze lepszego. Farsz z wędzonym twarogiem (który już sam w sobie jest nieziemsko pyszny!) i karmelizowaną z miodem cebulą. Jak któraś z dziewczyn z Burczy mi brzuchu coś wymyśli, to wiadomo, że to będzie hit. Oryginalny(...)przepis Tosi znajdziecie tu –> KLIK. Ja wykorzystałam mój standardowy przepis na 10 naleśników, zamieniając jedynie wodę gazowaną na piwo bezalkoholowe. A do farszu dodałam mniej ziemniaków, aby twaróg był bardziej wyczuwalny. Krokiety panierowane w płatkach kukurydzianych najlepiej smakują na ciepło, gdy farsz rozpływa się w ustach, a panierka jest chrupiąca. Natomiast na nastepny dzień zjedliśmy […] Artykuł Krokiety
Mienta blogsmażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Ser smażony to jeden ze specjałów kuchni podkarpackiej. Przygotowuje się go z białego sera (twarogu), który po zagotowaniu w mleku odcedza się, a następnie smaży. Od składników, z którymi smaży się ser, zależy jego konsystencja i struktura. Jedną z popularniejszych wersji jest ser usmażony na maśle z dodatkiem jajek i sody oczyszczonej. Przypomina on wówczas(...)uznania) Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Do mleka dodajemy pokruszony biały ser i gotujemy go na wolnym ogniu często mieszając. W tym czasie wytworzy się serwatka, a twaróg w postaci małych grudek opadnie na dno. Po około 20 minutach ser dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem i odstawiamy. Na patelni ceramicznej (a bardziej tradycyjnie
Trzeci talerzBardzo prosty przepis na pyszną, pachnącą pittę, którą możesz nadziać domowym kebabem, shawarmą lub gyrosem własnego wyrobu. Czas : 2,15 godziny (w tym 2 godziny na
Niedzielny kucharzPuszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków. Pomysł
Niedzielny kucharz