Łatwy przepis na wykorzystanie tego co zostało ze świątecznej, czy niedzielnej pieczeni, albo kurczaka, kaczki. Mięso przesmażone w woku lub rondlu z warzywami, zyskuje zupełnie nowy
Niedzielny kucharzNaładowana warzywami sałatka zwieńczona jajkiem poszetowym, podana z grzankami. Co jest oznaką nadchodzącej wiosny? Bocian? Jaskółka? Nie! Szparagi. Kiedy zaczynają pojawiać się w większej ilości w
Niedzielny kucharzciast wielkanocnych! Koniecznie musicie spróbować bo wyszło przepyszne! Przed robieniem ciasta wyciągamy z lodówki masło, jajka oraz ser aby były w temperaturze pokojowej. Składniki: 1 kg zmielonego trzy razy twarogu lub dobry jakościowo ser z wiaderka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 5 żółtek 100 g suszonej żurawiny(...)włoskich 50 g płatków migdałowych opcjonalnie amaretto Przygotowanie: Dzień wcześniej bakalie zalewamy Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny na puszysty krem. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy na jednolitą masę oraz bakalie (jeśli lubicie to możecie dzień wcześniej namoczyć bakalie w amaretto lub w jakimś innym alkoholu, ale przed dodaniem trzeba je odsączyć z nadmiaru
Gotuj z Mąkąidealna dla osób będących na diecie i jednocześnie kochających słodkości. Smak sernika z pewnością przypadnie do gustu także miłośnikom tradycyjnych wypieków. składniki 19 cm 600 g mielonego twarogu śmietankowego 3- 4 łyżki słodziku PECVA 3 duże jajka 3 żółtka 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii 200 g ciastek FIBROKI (dowolny smak) polewa 200 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczki słodziku PECVA 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego przepis Mielony twaróg przekładamy do miski i delikatnie ucieramy go za pomocą miksera, następnie dodajemy słodzik PECVA, jajka oraz żółtka. Na końcu wlewamy ekstrakt waniliowy. Herbatniki FIBROKI kruszymy na mniejsze części i umieszczamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na ciastka wylewamy masę serową i pieczemy około 50 minut
Smakowite DaniaBardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Najprostsza
Niedzielny kucharzopakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Nadzienie; 30 dag twarogu 2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 3-4 łyżki cukru ( lub więcej) pół słoika polskich borówek ROLNIK (ok. 150 ml) Przygotowanie; Mleko i masło podgrzać aż do rozpuszczenia(...)ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Blaszkę o zbliżonych wymiarach 32x15 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Do miski blendera wrzucić twaróg, jogurt i cukier. Zmiksować na gładką masę którą smarujemy ciasto. Na wierzchu rozsmarowujemy borówki. Zwijamy ciasto w rulon który następnie przecinamy na pół (wzdłuż) jednak z jednej strony nie docinamy
Radość kipiąca uśmiechem.Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę. Włoski pomysł
Niedzielny kucharzszklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 200 g twarogu 5 średnich ziemniaków (ok. 600 g) Składniki okrasy: duża cebula (ok. 200 g) 7 łyżek oleju (70 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy(...)Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy, aż cebulka lekko się zrumieni. Przestudzoną cebulę dodajemy do ziemniaków, wsypujemy sól, pieprz oraz pokruszony w dłoniach twaróg, przy pomocy widelca dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą, a masa stanie się jednolita. Wykonanie ciasta: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy
KulinarneImpresje.plWegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z
Niedzielny kucharzJeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. Można ją jeść na zimno i na
Niedzielny kucharzsię całkowicie sprawić, by nie opadł, ale da się zminimalizować to opadanie. PRODUKTY Zawsze wybierajcie najlepszej jakości produkt. Ser/twaróg powinien być minimum dwukrotnie zmielony ( najlepiej 3-krotnie ). Twaróg na sernik nie może być zbyt chudy/suchy. Wybierajcie zawsze tłusty lub półtłusty, a jeśli decydujecie się na ser z wiaderka ( nie mam nic przeciwko) , to wybieracie ten najlepszej jakości zwracając uwagę(...)białka – sernik wyjdzie bardziej puszysty, ale więcej opadnie. TEMPERATURA SKŁADNIKÓW Pamiętajcie, żeby składniki miały temperaturę pokojową – wyjmijcie je z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie
Ostra na SłodkoBardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba. Najprostsza
Niedzielny kucharzChrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie
Niedzielny kucharzjesteś amatorem pieczenia ciast, nie musisz się bać, że fit sernik z polewą czekoladową Ci nie wyjdzie, on zawsze wychodzi FIT SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Masa: 1 kg chudego twarogu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1,5 szklanki erytrolu (lub opcjonalnie miodu) aromat śmietankowy Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Twaróg mielimy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiAromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów. Czas
Niedzielny kucharz