Zapieczona na złoto korona z puszystej masy warzywnej, położona na charakternym sosie podlanym irlandzkim aromatycznym stoutem. Zapiekanka pasterska dobrze się mrozi i łatwo odgrzewa. Doskonała na
Niedzielny kucharzPyszne i aromatyczne włoskie danie, które jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu – doskonałe na lunch do pracy. Czas: 2 h (większość czasu to duszenie sosu
Niedzielny kucharzTen tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów
Niedzielny kucharzSernik na ciepło z serka Skyr Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym. Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane. Ciasto jest genialne
Mój pomysł napieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min. 200 g masy kajmakowej Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem. masa serowa 500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy) 4 łyżki cukru pudru lub więcej wg uznania 2,5 łyżeczki żelatyny podgrzane do rozpuszczenia w 3 łyżkach mleka 100 g śmietanki 36% Żelatynę podgrzewamy(...)mleku, ciągle mieszając. Twaróg miksujemy z cukrem i śmietanką. Gdy masa stanie się pulchna, wlewamy powoli przestudzone mleko z żelatyną. Masę wykładamy na kajmak i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce. wierzch kakao do posypania Gotową tartę posypujemy kakao. Artykuł Krucha tarta serowa z kajmakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSpaghetti aglio e oglio to jeden z fundamentów włoskiej kuchni. Danie tak proste i smaczne, że bardziej już nie można. A do tego jeszcze bardzo sycące
Niedzielny kucharzmrożone owoce. składniki na tortownicę 23 cm 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku 50 ml gorącej wody 500 g serka homogenizowanego ( 3% tłuszczu ) lub mielonego chudego twarogu 400 ml jogurtu naturalnego ( 0% tłuszczu, bez cukru ) 500 g malin świeżych lub mrożonych 200 g herbatników FIBROKI przepis Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wystudzamy. Do miski przekładamy serek(...)homogenizowany lub twaróg, dodajemy jogurt i całość miksujemy, następnie dodajemy porcjami żelatynę, stale mieszając. Do gładkiej masy serowej dodajemy maliny ( możone maliny rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku ) i wszystko delikatnie razem łączymy. Herbatniki FIBROKIF kruszymy na mniejsze części i umieszczamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na ciastka wylewamy masę serową i dokładnie ją rozprowadzamy
Smakowite DaniaNiezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny
Niedzielny kucharzJambalaya to mega proste danie, gotowe w pół godziny, pachnące przyprawami, do którego można wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu
Niedzielny kucharzpuszyste , delikatne, na dwa gryzy , oprószone pudrem, jednak równie dobrze smakują polane lukrem, smażone w głębokim tłuszczu, to propozycja na tłusty czwartek. Składniki: ½ kg mąki pszennej tortowej ½ kg mielonego twarogu 10 dag masła 3 jajka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżeczka sody Olej do smażenia Puder do oprószenia Sposób przygotowania(...)Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać twaróg i miękkie masło, wsypać cukier i cukier ze skórką cytrynową , wbić jajka, wlać spirytus, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste
Wanilia i KardamonNiesamowicie pachnąca, pożywna i zdrowa potrawka zwarzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się
Niedzielny kucharzsię nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka
Ze smakiem bez glutenuDomowa pizza może smakować jak z włoskiej restauracji – zrobienie idealnego ciasta na pizzę jest łatwiejsze niż się wydaje. Trzeba tylko poświęcić mu czas i uwagę
Niedzielny kucharzDługo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pizza jest częstym
Niedzielny kucharzProste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10
Niedzielny kucharz