Super vege danie do zrobienia z warzyw, które masz w lodówce. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos. Czas: 15 minut Liczba porcji: 2 W polskich
Niedzielny kucharzmąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 100 g. masła 70 g. łuskanych orzechów włoskich 60 g. łuskanych migdałów szczypta soli Masa serowo-dyniowa: 400 g. mielonego twarogu sernikowego (może być z wiadereczka) 1,5 szkl. puree z dyni Hokkaido* 110 g. cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka 2 łyżki(...)blaszki wylep dokładnie ciastem i zrób w nim kilka nakłuć widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Twaróg przełóż do wyższego naczynia, dodaj cukier trzcinowy, żółtka i cukier z wanilią. Miksuj przez minutę. Dodajwaj po łyżce puree z dyni a na koniec mąkę ziemniaczaną. Białka ubij na sztywno
Delicious Placemąki pszennej + 2 łyżki 2 szkl. mleka (w temperaturze pokojowej!) 1 jajko szczypta soli 20 g. świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego 250 g. twarogu półtłustego 9 baldachimów kwiatów czarnego bzu Oraz olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Baldachimy z kwiatów bzu zerwij najlepiej przed południem (z drzew nie zanieczyszczonych spalinami samochodowymi(...)gładkiej konsystencji i odstaw na 10 minut. Wlej resztę mleka, dodaj sól, mąkę, jajko, cukier, cukier waniliowy i zmiksuj mikserem. Wsyp oberwane kwiatki i dodaj zmielony blenderem na gładko twaróg. Ponownie zmiksuj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Z trzech pozostawionych baldachimów oberwij kwiatki. Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy będzie rozgrzany weź w palce troszkę kwiatków i połóż
Delicious Placewięcej daktyli, ja miałam akurat w domu resztkę, ale lepiej, żeby spód był jednak bardziej lepiący, można też dolać nieco wody). Warstwa serowa to też mała improwizacja, bo oprócz twarogu dodałam jogurt, ale nie z mleka krowiego, a jogurtu kokosowego, który niedawno pojawił się w Lidlu. Wierzch powstał natomiast z domowej galaretki z chia. Całość wyszła naprawdę bardzo smaczna - zwłaszcza(...)Spód: 60 g płatków owsianych 60 g wiórków kokosowych 50 g daktyli + gorąca woda 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 30 g roztopionego oleju kokosowego Warstwa serowa: 250 g twarogu (u mnie lekki) 150 g jogurtu kokosowego ( Planton ) 5 łyżek erytytolu 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody Galeretka truskawkowa z chia: 250 g truskawek (mogą być mrożone) + 3 łyżki
Healthy food explorerzapas tych owoców w swojej zamrażarce ;). Bardzo polecam :). Spód: 170 g dowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym ) 50 g masła Masa serowa: 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka 100 g jogurtu greckiego 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej 80 g cukru pudru(...)około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. W naczyniu umieścić zmielony twaróg, jogurt grecki, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować do połączenia. Dodać konfiturę wiśniową, zmiksować. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Dodać ją do masy serowej
Opowieści z piekarnikaBłyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym – „Chińczyk” domowej roboty. Do zrobienia na szybki obiad lub kolację w niecałe pół godziny. Czas : 25 minut Liczba porcji
Niedzielny kucharzBardzo prosty przepis na zrobienie pysznego hamburgera. Nie trzeba go specjalnie przyprawiać, wystarczy usmażyć. Dodajmy usmażyć w odpowiedni sposób. Czas przygotowania: 15 minut Czas smażenia: 4
Niedzielny kucharzWystarczy sześć składników, żeby zrobić danie, które smakuje jak zamówione w restauracji. A jest przy tym niewiarygodnie proste do przygotowania. Czas : 40 minut Liczba porcji : 2
Niedzielny kucharznajlepiej smakuje podane na ciepło. Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej (125 g) ponad połowa kostki miękkiego masła (125 g) połowa kostki twarogu, np. chudego (125 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do nadziana 1 mały kalafior 1 mały brokuł 1 mała cebula kilka pomidorków koktajlowych 100 g wędzonego(...)boczku 80 g startego, żółtego sera 100 g sera gorgonzola odrobina oleju sól, pieprz Na samym początku przygotować spód orkiszowy. W misie miksera połączyć ze sobą miękkie masło oraz twaróg. Gdy składniki połączą się ze sobą to dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ponownie połączyć. Ciasto będzie lekko się kleić, dlatego należy je delikatnie oprószyć mąką
Ugotowaćaromatyczna i rozpływała się na podniebieniu. Klasyka obroni się sama, dlatego postanowiłam, że cytrusami dodam mu smaku i zapachu. Przepis jest prosty, więc śmiało próbujcie! Składniki 1,2 kg twarogu półtłustego 3 spore łyżki ricotty 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty(...)pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka, suszona róża, lawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy
Raj dla PodniebieniaSkładniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu tłustego (nie polecam tutaj kubełkowego) 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 5 jajek 2 żółtka (białka zachować do bezy) 1 puszka(...)spód, pokruszyć, wymieszać z migdałami i roztopionym masłem. Wyłożyć je na dno tortownicy o średnicy 26 cm, mocno docisnąć. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe (fot.1) i wstawić do lodówki. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko blenderem (fot.2) . Dodać mascarpone i zmiksować (dalej blenderem lub ręcznym mikserem), dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować
Świat CiastaSmażona, pieczona, zjedzona na surowo cukinia – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym prosta do
Niedzielny kucharzUczta nie tylko dla wegetarian. Solidny, dobrze przyprawiony stek z kalafiora ucieszy każdego stekożercę. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2
Niedzielny kucharzwarto zamiast rozkładać je po prostu na blaszce, zmielić je na pył w nieco większej ilości, zmieszać z roztopionym masłem i taką masą ciasteczkową wylepić dno blaszki. 1 kg twarogu sernikowego (Piątnica lub Wieluń) 8 dużych jajek 1 op. cukru wanilinowego 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 2 op. budyniu śmietankowego 150 g masła 1 i 1/2 szkl. mleka(...)szkl. mleka szczypta soli 100 g herbatników Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, żółtka, proszek budyniowy, cukier wanilinowy oraz mleko w proszku. Miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Dodajemy masło oraz mleko, ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Smaki Na Talerzu„Chińska” zupka domowego wyrobu, bez gotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku. Kto nigdy nie jadł chińskiej zupki ręka
Niedzielny kucharz