smakuje jak typowy sernik, to jest pyszny ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 8 jajek (osobno białka i żółtka) - 180g drobnego cukru (dałam ksylitol) - 320g dobrego twarogu (u mnie Juliko) - szczypta soli - 64g masła - 125ml mleka - 1,5 łyżki soku z cytryny - 77g mąki, ja dałam orkiszową tortową typ450 - 26g skrobi ziemniaczanej W misce umieścić masło(...)oraz mleko i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja roztopiłam masło z mlekiem, do tego dodałam twaróg i dokładnie rozmieszałam (bez kąpieli wodnej). W misie miksera umieszczamy mąkę, skrobię, sok z cytryny, żółtka, wlewamy płynną masę serową i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier (lub ksylitol) i dokładnie ubijamy. Masa
Smaczne ZdroweDwie są wyjątkowe rzeczy w tej sałatce: niesamowicie pachnący, bogaty w smaki ziołowy dresing oraz marynata, pomarańczowa, słona i równocześnie słodka. Do tego kasza ugotowana na
Niedzielny kucharzZupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na
Niedzielny kucharzs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -200 g twarogu -5-6 szt. rzodkiewki -garść posiekanego koperku -1 łyżka śmietany 12% -sól, pieprz Twaróg wyrobić do gładkiej konsystencji, dodać startą na tarce rzodkiewkę, koperek, śmietanę, sól, pieprz do smaku
Kulinarne przemysleniaDanie równie pyszne na ciepło jak i na zimno. Tajskie noodle są niebywałe łatwe do zrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy. Czas : 30 minut
Niedzielny kucharzProsta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał
Niedzielny kucharzKto lubi klasyczną caprese ten polubi również wersję z makaronem. Jest zdrowa, pyszna i bardzo ława do zrobienia. Świetna na lunch do pracy, ozdoba stołu podczas
Niedzielny kucharzOkreślone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie powidła Wykonanie : Twaróg, olej
Przepisy MikołajaProsta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał
Niedzielny kucharzplacki z płatków ryżowych błyskawicznych, do których dodałam plasterki banana i oprószyłam serem żółtym. Wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki na 7 placków: – 30g płatków ryżowych błyskawicznych – 30g twarogu delikatnego (u mnie firmy President) – 1 jajko – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: – 1 mały banan – 20g twardego sera żółtego (u mnie morski) – 1 łyżka masła orzechowego(...)mnie domowe) Jajko rozbełtać z twarogiem i sodą, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 5-7 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oliwy lub innym ulubionym tłuszczem. Banana pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ciasto wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, przewrócić placki
Smaki Arminejest pyszne Składniki na 2 porcje: – 2 filety z piersi kurczaka – 100g białej części pora – 50g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) – 2 łyżki delikatnego twarogu (np. firmy President) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól, pieprz, papryka ostra). Por umyć, pokroić w cienkie piórka i usmażyć na odrobinie tłuszczu. Smażyć(...)gotowości, aż zmięknie, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do pora, przyprawić, dodać twaróg (lub jogurt naturalny typu greckiego) i wszystko dokładnie wymieszać. Filety wyłożyć na papier do pieczenia, przekroić na środku wzdłuż od nasady do końca i zrobić kieszonkę, nadziać mieszanką porowo- serową. Filety posmarować odrobiną serka lub jogurtu, posypać papryką i piec w piekarniku nagrzanym
Smaki ArmineKto nie lubi „Chińczyka”? Każdy lubi. Każdy może też zrobić sobie w domu danie z chińskiej kuchni, bo jest ona łatwa, nie wymaga wielkich umiejętności a
Niedzielny kucharzOponki to serowe paczki z dziurką. Z mojego przepisu wyszły puszyste i smaczne,polecam. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej, tortowej 500 g twarogu półtłustego 2 duże jajka 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 duże łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu(...)PRZYGOTOWANIE : Twaróg, cukry, śmietanę i jajka miksujemy robotem aż masa się lekko utrze. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy sodę, proszek i mąkę. Dokładnie kiksujemy. Ciasto jest zwarte ale klejące, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółka, następnie w środku każdego kółka wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko. Oponki
Kulinarne Fantazje MarioliTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki na około 22 szt.: 250g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g twarogu 2 żółtka 100g gęstej śmietany 12% Lukier: 200g cukru pudru około 4 łyżki wody Do cukru dodajemy wodę i mieszamy , aż uzyskamy gładki lukier Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki(...)czyli przesianą mąkę, sodę, cukier, cukier waniliowy, zmielony twaróg, żółtka oraz śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto( gdyby się kleiło delikatnie podsypujemy mąką) ciasto wykładamy na blat oprószony mąkę i rozwałkowujemy je na grubość 1-1½ cm. Za pomocą szklanką wycinamy kółka o średnicy 6-7cm, w których nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka do nagrzanego oleju około 175ºC, wkładamy oponki
Słodkie zapomnienieSkładniki : 1 kg tłustego twarogu 10 jajek 25 dkg miękkiego masła 25 dkg śmietany 30 % lub 36 % 40 dkg cukru 6 łyżek kaszy manny 5 dkg budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego szczypta soli polewa czekoladowa do dekoracji Sposób wykonania : T waróg zmiel 3 razy w maszynce na najmniejszych oczkach. Do miski włóż miękkie masło, utrzyj go na puszystą(...)masę , następnie porcjami dodawaj cukier i dalej ucieraj. Następnie cały czas ucierając dodawaj żółtka. Gdy masa będzie puszysta i zbieleje wymieszaj ją dokładnie ze zmielonym twarogiem. Teraz dodaj do masy kaszę mannę i budyń, ponownie całość dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę , delikatnie wymieszaj (najlepiej rózgą cukierniczą ) i ubite na sztywno białka z odrobiną soli, ponownie
Przepisy i porady kulinarne