średnicy 18 lub 21cm. Sernik cytrynowy z borówkami Składniki: ciasto 80g mąka pszenna 40g cukier puder 40g masło 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 150g serka mascarpone 3 jajka 100g cukru 1 czubata łyżka (15g) mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty(...)piekarniku przez około 20 minut, ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować - do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok - do masy
Smakołyki Berenikipączków drożdżowych. Z 15 pączków zjadłam 1, zgadujcie kto zjadł resztę Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 250 g twarogu śmietankowego mielonego OSM Czarnków 3 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie i whisky 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka sody olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania otarta skórka z 1 pomarańczy Do misy robota przełożyłam twaróg z 3 łyżkami domowego cukru waniliowego , miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 2 jajka, 3 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej (może być inny alkohol, ale to nie będzie już ten smak ) i chwilkę miksujemy, dodajemy 1,5 szkl. mąki wymieszanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuwagi wymagało smażenie, a wysiłku nadziewanie gorących pączków Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. 500 g twarogu półtłustego OSM Czarnków 125 g margaryny 4 jajka 2 szklanki cukru 80 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia cukier puder, barwnik(...)woda do przygotowania lukru frużelina truskawkowo-arbuzowa jako farsz Jajka ubijamy z cukrem i pokrojoną drobno margaryną. Do misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne w smaku serowo-waniliowe bułeczki. Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Jajka ubijamy z cukrem(...)puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięponiższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik wiśniowy Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 60g masło 30g cukier puder szczypta soli 1 żółtko masa serowa 500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 400g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku(...)ostudzenia (z 400g wydrylowanych wiśni wyszło mi około 280g gotowego musu) MASA SEROWA - temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni - składniki na masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej - twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i przesiane mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników - do masy serowej dodawać stopniowo jajka, po każdym krótko miksując - na koniec dodać ostudzony
Smakołyki Berenikimama je potem troszkę update'owała. Z dodatkiem sera, cynamonu, podsmażała na maśle. I zawsze zwijała w trójkąty. Ech, palce lizać! Naleśniki z serem i cynamonem naleśniki 250g twarogu półtłustego 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jabłkowy (opcjonalnie) 1 łyżka masła Przepisu na naleśniki nie podaję, bo każdy robi je według siebie(...)Najważniejsze by nie były zbyt przesuszone, bo się wtedy źle zwijają (a mnie w większości takie własnie wychodzą ;)) Twaróg rozgniotłam w miseczce. Wymieszałam z jogurtem, cynamonem i cukrem. Gotowe naleśniki smarowałam nadzieniem twarogowo- jabłkowym, zwijałam w trójkąty
bastalenajaroszy, bezglutenowców i ciśnieniowców. Ja sobie wykombinowałam nazwę "gryczanka", nie wiem czy takowa w ogóle istnieje. To nic innego jak zapiekanka z kaszy gryczanej. Na pierwszy raz z dodatkiem twarogu i pieczarek. Ale jak zwykłam mawiać... to nie jedyna kombinacja. Smacznego! Kaszę z woreczków przesypałam do miski. Kostkę rosołową rozpuściłam we wrzątku i zalałam nią kaszę. Odstawiłam na 30min(...)wpoiła rosołek (można też zagotować kaszę do miękkości). Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie. Dodałam pieczarki. Lekko wystudziłam. Twaróg przełożyłam do miski, rozdrobniłam. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy oraz kaszę i pieczarki. Całość zagniotłam na jednolitą masę. Keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gryczankę. Zapiekałam w 150st. przez 40min. Całość podałam z sosem czosnkowym
bastalenazjadło. Teraz ciut baczniej dobieram potrawy, które spożywam, bo wiem, że robię to nie tylko dla siebie. Poniżej propozycja sałatki, która i Tatusiowymi kubkami wstrząsnęła, namieszała ;) Sałatka z buraków, twarogu i kaszy gryczanej Buraki ugotowałam w łupinach do miękkości. Wystudzone, obrałam i pokroiłam w kostkę. W osobnym garnku ugotowałam kaszę z odrobiną soli. W misce wymieszałam kaszę, buraki, kiełki(...)twaróg. Całość skropiłam sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i mieszanki ulubionych ziół
bastalenaNajlepszego! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy masło i bułka tarta Nadzienie: 1 kg twarogu 2 jajka (plus białka od ciasta) 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła cukier puder (wg uznania) cynamon (wg uznania) 3 jabłka Wszystkie składniki ciasta połączyłam w misce i zagniotłam. Następnie schłodziłam 30min(...)lodówce. Tortownicę natłuściłam odrobiną masła, podsypałam bułką tartą. Dno i brzegi wyłożyłam gotowym ciastem. W czasie kiedy ciasto się chłodziło, przygotowałam masę serową. Twaróg rozdrobniłam, dodałam pozostałe składniki (oprócz jabłek) i zblendowałam na jednolitą masę. Gotową przełożyłam do tortownicy. Jabłka obrałam, przekroiłam na pół, wydrążyłam z gniazd nasiennych. Ponacinane powtykałam w masę serową. Całość oprószyłam cynamonem. Ciasto umieściłam w rozgrzanym
bastalenatortownicę o średnicy 29 cm): 1 szkl. herbatników 1 szk. biszkoptów 120 g masła 1 - 2 łyżki jasnego dżemu ½ łyżeczki cynamonu Składniki masy serowo - jabłkowej : 1 kg twarogu półtłustego podwójnie mielonego 150 - 200 g masła 1¼ - 1½ szkl.cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe na ½ l mleka 2 - 3 jabłka (ok. 400g) dodatkowo: dowolny sos Wykonanie(...)pieczenia .Wstawić do lodówki, aby spód dobrze związał się. Wykonanie masy serowo-jabłkowej : Masło z 1 szkl. cukru utrzeć na puch, dodawać porcjami proszek budyniowy, a następnie żółtka i twaróg. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy serowej. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i delikatnie wymieszać
Moje domowe kucharzenieminut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie
Moje domowe kucharzeniektóre będą ładnie kontrastować z bielą masy serowej.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik z czereśniamiSkładniki:ciasto 120g mąki pszennej70g masła40g cukru pudru1 żółtko masa serowa450g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka120g kwaśnej śmietany 18%1 czubata łyżka mąki pszennej (15g)50g cukru pudru1 łyżka cukru wanilinowego2 jajka250g wydrylowanych czereśnicukier puder do oprószenia Wykonanie:- mąkę przesiać(...)podpiec w 190-200 stopniach przez 15-20 minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni- po upieczeniu ostudzić- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukry i mąkę, składniki krótko zmiksować na gładką masę, pojedynczo dodawać jajka, po każdym krótko miksując- masę serową wylać na podpieczony kruchy spód- oczyszczone i wydrylowane czereśnie podzielić
Smakołyki Berenikiokazuje idealny na taki ciepły dzień. Sałatka z quinoa i cukinii składniki: 120 g białej komosy ryżowej 1 cukinia 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 szalotka 3 plastry twarogu wędzonego 1 gałązka tymianku sól, pieprz oliwa smakowa do smażenia wykonanie: Komosę ryżową wkładamy na gęste sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie około(...)chwilę we wodzie by napęczniała, a następnie odcedzamy. Szalotkę i pokrojoną w pół plastry cukinię podsmażamy przez chwilę na oliwie. Łączymy cukinię z komosą i pokrojonym w kostkę twarogiem, pomidorami pokrojonymi w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Sałatkę można jeść na ciepła lub na zimno
Przysmaki Karolkikoniecznie skorzysta z tego przepisu. Aromatyczne oponki serowo-cytrynowe z powodzeniem zastąpią nudne pączki z marmoladą :) Składniki na 9 sztuk (+ 9 malutkich pączuszków): 200g mąki tortowej 125g twarogu półtustego (1/2 kostki) 50g gęstego jogurtu naturalnego (np.typu greckiego, można zastąpić gęstą śmietaną) 30g cukru 1 jajko drobno otarta skórka z 1 cytryny 1/2 łyżeczki octu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)1/2l oleju - do smażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym
Ze smakiem i z pasjąspacer, niż stać przy garach :) Oj, czasem można ! A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka miodu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Twaróg pokruszyć, banany obrać
kolorowotorcikowo