kruche ciasto 3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru jabłka 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) listonic_name = "Szarlotka z serkiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "3 szkl(...)mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Nastawiamy piekarnik na 180*C. Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do miski i zagniatamy. Powinno
CoolinarniePLSernik ten znalazłam na blogu Relaxtime i od razu wydawał mi się bardzo smakowitym kąskiem :) Dodatkowo promocja w biedrze na twaróg umocniła mnie w przekonaniu, że sernik zrobić trzeba :) Na zgrabny serniczek potrzebujemy: CIASTO: - 80 g mąki - 40 g zimnego masła (dałam margarynę i tez żyję) - 40 g cukru pudru - 1 małe żółtko Wszystkie składniki należy zagniatać(...)rozprowadzić na blaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce, warto zmielić dwukrotnie, aby nie było grudek. - 300 g brzoskwiń z puszki - 3 jaja - 100 g cukru pudru - 1 budyń
MamaOskarkapewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal. Składniki: 250 g chudego twarogu 3 jajka po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany Pozostałe: kulka sera mozzarella light 8 plasterków chudej wędliny pomidor garść(...)zielonych oliwek oregano, bazylia przecier pomidorowy/ketchup Przygotowanie Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie ze sobą. Z masy formujemy kulę i układamy ją i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Po tym czasie na spodzie rozsmarowujemy przecier/ketchup, układamy dodatki i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut
e-PrzepisyKulinarneUpiecz ! Na dużą blachę - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego - 10 świeżych jaj - szklanka cukru pudru - 1 budyń waniliowy - pół szklanki kaszy manny - pół szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej - 100g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej(...)dodaj połowę śmietany słodkiej , wymieszaj. Żółtka oddzielić od białek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną. Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem
Pasje Jolkisię zawsze ze średnim smakiem. Te jednak łamią wszystkie stereotypy. Są pyszne, wilgotne, a dobrze doprawione spokojnie mogą konkurować z pysznym mielonym. 300 g kaszy gryczanej 500 g twarogu półtłustego 2 jajka pęczek natki pietruszki tarta bułka 0,5 l bulionu pieprz, sól olej Kasze ugotować w bulionie na sypko. Ostudzić. Przemielić z twarogiem, dodać natkę, jajka, sól, pieprz
Humanistka w kuchniSkładniki: 300 g mąki, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 150 g twarogu, 50 g masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750 g śliwek, 150 g cukru, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżki cynamonu, 400 g śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 100 g kremówki, 50 g mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)cukrem i twarogiem i masłem.Wszystko posiekać. Dodać jajko wymieszane z mlekiem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na dno natłuszczonej tortownicy(26 cm). Z reszty ciasta zrobić 2 wałeczki i spleść je razem, ułożyć na dnie wzdłuż krawędzi i lekko docisnąć. Ciasto posypać bułką tartą (można ją zastąpić mielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i łyżką mąki ziemniaczanej). Śliwki
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 200 g masła (zamrożonego), 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka, czekolada, parę łyżek mąki ziemniaczanej(jeżeli masa twarogowa okaże się rzadka. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć np budyniu śmietankowego). Przygotowanie: Piec rozgrzać do 220°C.Masło zetrzeć na tarce. Dodać cukier, mąkę i sodę. Wszystko
kulinarnajamka.blogspot.comcelu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu i posypałam posiekanymi cukierkami czekoladowymi. Wyszło pysznie i na pewno trochę zdrowiej Składniki: Muffinki: - 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej); - 100 gorzkiej czekolady; - 1/3 szklanki cukru(...)cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki
dom-agi.plnasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy nie wpadli :) Poniżej kolejny nadesłany przez Futrzaka przepis :) ps. Wszystkie nadesłane przez Was przepisy podajemy w wersji oryginalnej wraz z linkiem do bloga Autora / Autorki przepisu. Czekamy na kolejne zgłoszenia na adres pustynnyblog@gmail.com Składniki 2 litry pełnotłustego(...)przekroczyć 100 stopni, bo się wszystko zwarzy. Po zestaleniu się sera wrzucamy go do lnianego worka (szmatki) i wyciskamy albo zostawiamy do obciekniecia. To co zostaje to pyszny domowy twaróg
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajek - 1 kilo twarogu 3 razy mielonego, dobrze sprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej(...)miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą wodą. Mąki wymieszaj z budyniem i cukrem waniliowym. Jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj twaróg oraz mieszankę z mąk, budyniu i cukru waniliowego. Formę 26 lub 28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, wylej masę twarogową a na nią połowę masy krówkowej w małymi dawkami. Piecz
Pasje Jolkipascha w wersji light, która niczym nie ustępuje klasycznie przygotowanej paschy. Lekka Mini pascha z migdałami i morelami: składniki na 3 mniejsze foremki: 2 x po 275 g półtłustego twarogu 2 żółtka kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli 2 łyżki grubo posiekanych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary(...)ozdoby: migdały i paseczki moreli Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru pudru miksujemy w blenderze albo mielimy trzy razy w maszynce, następnie mieszamy z utartymi z cukrem żółtkami. Dodajemy siekane migdały i morele, dokładnie mieszamy masę. Foremki wykładamy gazą, której końcówki muszą być większe niż foremka i napełniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 120 g mielonych migdałów, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru, 4 jajka (pokojowa temperatura), łyżka startej skórki pomarańczowej, 125 g twarogu (np. ricotta), 80 g gorzkiej czekolady, 100 g dżemu morelowego. Przygotowanie: Formę natłuścić. Wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały podsmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.Masło ubić z połową cukru na krem.Oddzielić białka(...)żółtek i wymieszać z kremem maślanym. Dodać mąkę, migdały, skórkę z pomarańczy oraz twaróg.Ubić lekko białka ze szczyptą soli, wsypać resztę cukru i ubić na sztywną pianę.Wszystko razem połączyć. Wylać do formy.Wyrównać. Piec w temp. 180°C ok. 45 min. Po upieczeniu lekko ostudzić w formie, następnie wyjąć z niej.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dżem nagrzać
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masła(...)Wymieszać Ciasto będzie lekko się rozsypywać. (Można dodać trochę śmietany). Przygotować nadzienie. Twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu
kulinarnajamka.blogspot.comzachęcić dzieci do jej wypróbowania zrobiłam z paschy kurczaczki, chociaż jak się okazało wcale nie musiałam ich przekonywać do tego, żeby ją spróbowali. Wyszła pyszna! Składniki: -0,5 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego, - 2 laski wanilii; - 3 żółtka, -2 łyżki cukru; - 2/3 szklanki śmietany 30%; - 100 g masła; - 100 g namoczonych rodzynek; - 100 g białej czekolady Dodatkowo: - 100 g białej(...)wiórki kokosowe Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z wanilii, dodać śmietanę. Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gęsta. Gdy masa zgęstnieje dodawać masło z twarogiem na zmianę po 1 łyżce, gdy będzie całość jednolita dodać rodzynki i białą czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą, zawinąć gazę, położyć talerzyk i przycisnąć słoikiem
dom-agi.plmasła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym jedno do malowania) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu(...)ręcznie lub mikserem z hakiem. Uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min (do podwojenia objętości). Nadzienie Do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier i miód. Wbić jajko i wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm, jego grubość ma mieć
zabawa smakiem