twaróg - 6936 przepisów (strona:153/463)

Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem 186

Dorota i Magda :)  Sylwestrowe przekąski z pastą twarogową z łososiem SKŁADNIKI : 1 pół bagietka pełnoziarnista z ziarnami 1 puszka polędwicy z łososia w sosie włoskim 100 g twarogu pół tłustego 2 szczypty posiekanego kopru + do dekoracji pieprz czarny świeżo mielony cytryna do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Puszkę rybną otwieramy, przekładamy do miseczki wraz z sosem i dokładnie  rozgniatamy dodając(...)twaróg. Następnie dodajemy posiekany koper i doprawiamy  świeżo zmielonym pieprzem - mieszamy. Pół bagietkę kroimy w mini kanapeczki, nakładamy pastę. Dekorujemy kąskiem cytryny oraz świeżym koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik wiedeński II 195

świątecznych szaleństwach taki sernik może wydać się nam ekstrawagancją zupełną, ale w Karnawale polecam taki sernik upiec, jest przepyszny :) Składniki: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie z wiaderka; Delfiko, śmietankowy, naturalny 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)temperaturze pokojowej. Mąki przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik rozgrzać do temperatury

Proste Potrawy
Paluchy serowe 271

odrobiną drobno startego sera ale można je posypać innymi ziarenkami. Paluchy można chrupać same lub z dodatkiem ulubionego dipu. składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 150 g twarogu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do posypania mak mielony Back Mit złote siemię lniane Kresto drobno starty ser żółty Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli(...)proszkiem do pieczenia. Dodać wystudzone masło oraz pokruszony twaróg. Wymieszać, składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Ciasto posypać niewielką ilością maku, siemienia i startego sera. Ponownie lekko przewałkować aby posypane składniki wbiły się w ciasto. Nożem lub redełkiem porkoić ciasto na paski o szerokości

Monia miesza i gotuje
Rogaliki z szynką i serem 155

ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed samym pieczeniem posmarujcie jajkiem :) Składniki (na 16 sztuk): Ciasto: 200 g mąki 100 g chudego twarogu (przeciśniętego przez praskę lub zmielonego) 2 żółtka 3 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo(...)ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy twaróg, olej, sól, żółtka i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt okręgu (grubości

MyCookBook.pl
Sernik kawowy 151

średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Składniki: 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki(...)mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku) 1 łyżka likieru kawowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec

Kubki smaku
Dip szpinakowy i Dip z suszonych pomidorów 165

przypraw i zbędnej chemii. Dipy są naprawdę pyszne. Stopień trudności proste- w kilka chwil mamy fajne przekąski. Dip szpinakowy 200 g sera feta 200 g sera śmietankowego- ja użyłam twarogu delikatnego śmietankowego President 2 garście szpinaku baby cebula dymka lub mała papryczka chili sól i pieprz przygotowanie: 1.  Wszystko zmiksować  na gładki krem. 2. Doprawić solą i pieprzem(...)suszonych pomidorów 5-6 suszonych pomidorów   2  ząbki czosnku 1 łyżka serka czosnkowego lub ziołowego typu Almette 4 łyżki jogurtu naturalnego lub  serek - twaróg, który nam został z dipu szpinakowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka tartego parmezanu lub innego 1 łyżka płatków migdałowych   sól, pieprz przygotowanie: 1.  Wszystko zmiksować  na gładki krem

Kubki smaku
Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami 167

podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st. Składniki na masę serową:   1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego 1 szkl. śmietany kremówki 36%- nie ubijać 5 jaj w całości   6 łyżek soku

Kubki smaku
Pomarańczowy sernik na zimno (z kisielowym wierzchem) 174

świątecznych "obżarstwach".   (Tortownica o średnicy 18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny (użyłam margaryny z wanilią) odrobina soku z pomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku; w zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka z 1/2 pomarańczy (starta(...)wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową.   Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.  Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną.  Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Dokładnie połączone składniki umieścić

Di gotuje
Sernik królewski 570

płaskie łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała torebka cukru waniliowego 25 dag masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany Masa serowa: 1,5  kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka ok 2 szklanki cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 8 jajek ( oddzielnie żółtka) WYKONANIE : Przygotowanie ciasta:   Mąkę(...)dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy. Można dodać rodzynki, jeśli lubimy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód. Na ciasto wylewamy

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy 310

orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć) 2 szklanki mleka ziarenka(...)konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w miarę równomiernie ciasto (ja pokryszyłam je, rozsypałam i wylepiłam). Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, stewię, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość

FitKot
Sernik z polewą toffi 207

Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę(...)temperaturze 200 stopni. Ciasto już mamy zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy śmietankę kremówkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W misce najlepiej metalowej ubijamy trzepaczką białka na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy

Smaczne Potrawy
Pierogi z kapusta i grzybami 202

Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami i twarogiem z dodatkiem podsmażonej cebuli (ruskie pierogi). Składniki: 500 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko farsz: 35 g suszonych grzybów

Gotowanie-uk
Sernik mamy (tradycyjny) 148

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki: (składniki na tortownicę o średnicy 28cm) 950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego) 250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki mąki

Pyry na Gaz
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 173

jeszcze ochotę je przygotować. Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto na pierogi z przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską(...)plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi. Ugotowane i obrane ziemniaki przepuszczamy trzykrotnie przez praskę razem z twarogiem. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę

Mango Papaja
Pomarańczowe naleśniki 191

szklanki mąki 2 łyżki cukru 4 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika) 3 łyżki masła tłuszcz do smażenia Farsz: 2 kostki twarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy(...)minut. Przygotowujemy farsz. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy twaróg, jeszcze chwilę miksujemy. Dokładamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Na połowę naleśników wykładamy farsz. Składamy. Można podać polane kwaśną śmietaną i ozdobione kawałkami pomarańczy. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 szt Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary