się lepić, rozkładamy je na foremce do tarty i dokładnie dociskamy. Następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilka godzin, albo chociaż na godzinkę :) Składniki na masę: 100 g twarogu sernikowego 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1-1,5 szklanki mleka olejek waniliowy 70 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego - opcjonalnie Kaszę jaglaną(...)olejkiem waniliowym, około 15 minut. Stale mieszamy!! Ugotowaną kaszę blendujemy do otrzymania kremowej masy. Masło ubijamy z cukrem pudrem i miodem na gładką masę i dodajemy zblendowaną kaszę, twaróg sernikowy oraz jogurt naturalny. Otrzymana masa jest gęsta, ale niezbyt sprężysta i twarda. Poprzestałam na takiej konsystencji, ale jeśli wolicie, aby była sztywniejsza można użyć żelatyny - jednak
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Gotową masę wylewamy do tortownicy ze schodzoną ciasteczkową bazą, wygładzamy ją i dekorujemy pokruszonymi oreo. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę. DRUGIE MIEJSCE ZAJMUJĄ " Kokosowe leniwe " SKŁADNIKI: 250 g twarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki oleju kokosowego Tropicai dowolne owoce złoty syrop(...)błonnikowy Sukrin do podania WYKONANIE: Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego. Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem. Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści. Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto
healthy dreamsPrzypomniałam sobie o makaronie z serem (dla starszego dziecka bez sera, z kiełbaską). I kolejny raz przypomniałam sobie jakie to dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dorzucić do niej pokrojoną w piórka(...)cebulę (ja tego nie zrobiłam, ale z cebulką jest pyszne). Makaron wyłożyć na talerz, wymieszać z podsmażoną kiełbaską, posypać na górze twarogiem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Wersja bez sera dla alergika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go wprowadzać nawet w małych ilościach do swojej diety." Składniki: (na 2 osoby) 125 g chudego twarogu 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta sody 1 czubata łyżeczka kakao (ciemnego do wypieków) 1 łyżeczka miodu lipowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka klasy M 7 łyżek mąki pszennej odrobina oleju(...)smażenia 2 małe słodkie banany Przygotowanie: W misce dokładnie rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dolewamy mleko z miodem, dokładnie mieszamy. Wbijamy dwa całe jajka, znów dokładnie mieszamy. Po czym łyżka po łyżce dodajemy mąkę, mieszając. Na koniec dodajemy szczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy
Słodkie okruszkipleśni. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :) Składniki na jeden kubeczek serka: 250 gr sera twarogowego półtłustego (1 kostka) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka masła 1. Twaróg rozdrobnić widelcem na talerzu, następnie oprószyć sodą oraz solą, wymieszać dokładnie, lekko pognieść widelcem i odstawić na 15-20 min. Co jakiś czas przemieszać, ser zgliwieje czyli lekko zacznie topnieć(...)przywarł ) pozostawiamy na najmniejszym ogniu i na najmniejszym palniku ( można też użyć do tego celu kąpieli wodnej ), na rozgrzana patelnie przekładamy nasz rozdrobniony i lekko zgliwiały twaróg, pamiętając o tym aby cały czas energicznie mieszać oraz nagniatać go. Po chwili dodajemy łyżeczkę masła i dalej energicznie całość mieszamy, tak długo aż ser całkowicie się rozpuści i nie będzie miał grudek
Gotowanie...to proste !pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem(...)odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi mocno skleić
Di gotujeswojemu. (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem(...)odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać (odrobinę zostawić do okraszenia) do kaszy i pokruszonego twarogu. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby dosypać mąki) i podzielić na 3 części (lub wg gustu) o kształcie prostokąta. Na każdej części równomiernie rozprowadzić
Di gotujedzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, pozostawiając „dołeczek” na ser. 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. 6. Ubijamy żółtko z cukrem pudrem i mieszamy z twarogiem i ziarenkami laski wanilii 6. Na bułeczki nakładamy przygotowany ser i pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 20 min. Bułeczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości, - wapń(...)pochodzący z mleka i twarogu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów Wartość odżywcza jednej drożdżówki: Porcja waży: ok. 50 g Energia: 218,0 kcal Białko: 15,7 g Tłuszcze: 4,1 g Węglowodany: 32,2g Błonnik pokarmowy : 3,2 g Smaczneg o i zdr o we go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 8 porcji) - kg twarogu, - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3 jajka (ok. 180 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 15 g), - szklanka truskawek (ok. 130g), - laska wanilii. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę (z dodatkiem odrobiny soli). 2. Miksujemy żółtka z cukrem. Dodajemy(...)twaróg, budyń waniliowy, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii i zmiksowane truskawki. Całość dokładnie mieszamy. 3. Do masy dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszamy. 4. Masę wlewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. godzinę. 5. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku (żeby nie opadł). Sernik jest bogaty w: - pełnowartościowe białko, pełniące funkcje budulcowe w organizmie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachlekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 150 gram białej czekolady 150 ml śmietany 36% na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego(...)spód formy, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Twaróg miksujemy z jajkami, mąką, cukrem, śmietaną i schłodzoną czekoladą na jednolitą masę. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie
Mango Papajabardzo chętnie uczestniczą w pieczeniu takich ciastek, a jeszcze chętniej w ich jedzeniu :) Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu wanilinowego szczypta soli 2-3 niewielkie jabłka sok wyciśnięty z grubego plastra cytryny odrobina cukru(...)cynamonu ewentualnie odrobina kakao (do zrobienia oczu) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cukier, wanilię i sól. Wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i każdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde
Trzeci talerzMałe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :) Składniki: 250 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wódki (lub spirytusu) szczypta soli olej Sposób przygotowania(...)Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym
Na Ciasteczkowych Papierachosób: Na ciasto: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki wrzącego mleka szczypta soli + sól do gotowania Na farsz: 1/2 kostka chudego twarogu, 2 ziemniaki, 1 szt. cebula, 1 łyżka oleju + 1 łyżka do podsmażenia, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z obu rodzajów mąki, wrzącego mleka i szczypty soli zagniatamy ciasto pierogowe. Odstawiamy(...)odpoczęło. Ziemniaki obieramy, myjemy gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, połowę zostawiamy do okraszenia. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 1/2 szklanki, serek homogenizowany waniliowy 450 gram, twaróg 20 dag, banan 1 dojrzały, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki płaskie, pierniczki glazurowane 15 dag/opakowanie, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba ten pyszny, delikatny, puszysty sernik przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania(...)jeśli masz jajka "L" to użyj 4 sztuki jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach do masy włożyć serki homogenizowane, kostkę półtłustego twarogu drobnomielonego, wsypać budyń, kaszkę manną, włożyć kawałki banana i mikserem na dużych obrotach połączyć składniki nie za długo tortownica 18 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie blaszki
W Mojej Kuchni Lubięprzepis, o 19 się nim zajadaliśmy, a o 20 już prawie nic nie zostało ;) Przepis znalazłam tutaj , jest prosty, szybki, a ciasteczka są przepyszne :) Składniki: 250 g twarogu 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Twaróg mielimy, bądź możemy
Słodka Kraina Wypieków