twaróg - 6936 przepisów (strona:186/463)

SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ 420

SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki) 70 g masła SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 250 g mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g) 1,5 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka esencji(...)nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując  po 15 sekund po każdym dodaniu

Słodko-Słony Świat Ilony
Potreningowy milkshake bananowy 178

miodu - łyżeczka cynamonu Banany kroimy na małe kawałki, wrzucamy wszystko do wysokiego naczynia i miksujemy. Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko w postaci chudych produktów mlecznych (twaróg, jogurt, mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g. http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html Dlatego po zakończeniu ćwiczeń sięgnij po wysokiej jakości białko(...)postaci chudych produktów mlecznych (twaróg, jogurt, mleko, chude mięso i ryby, jaja, soja, warzywa strączkowe), w ilości do 10 do 20 g http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/co-jesc-przed-i-po-treningu-co-jesc-by-trening-byl-efektywny_41742.html

W kuchni bez szafek
Domowe oreo z serowym nadzieniem 124

szklanki mąki  - 1/2 szklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem  - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie :  Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec(...)minut w temepraturze 170 stopni  Krem- wymieszać twaróg z serkiem arla i dodać cukier, przekładać nim ciasteczka jak wystygną.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Serowe knedle z truskawkami 154

mdłe a ciasto jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się zarówno jako słodki obiad jak i deser. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ).   Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 dużych truskawek 1 łyżka cukru Do podania: jogurt naturalny, śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp.   Ziemniaki obrać(...)ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą

My simple kitchen
Serowe knedle ze śliwkami 139

się obejść. Do nich należą te knedle. Przygotowałam je według tego samego przepisu co prezentowane kiedyś knedle z truskawkami ( klik ). Wyszły również wyśmienite :) Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 śliwek cukier, cynamon, masło, wiórki kokosowe Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Śliwki(...)umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestkę. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować

My simple kitchen
"Czerwień i błękit" - urodzinowe tiraminu z truskawkami i błękitnym kremem 149

słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość z blogowania i niesłabnący zapał do kulinarnych szaleństw...  Składniki: opakowanie małych okrągłych biszkoptów 250 g serka mascarpone 150 g twarogu sernikowego 500 ml śmietany kremówki 30%, a najlepiej 36% 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g truskawek 50 g płatków migdałowych niebieski barwik spożywczy Śmietanę ubić na sztywno i porcjami(...)dodawać serek mascarpone i twaróg, miksując. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować oraz niebieski barwnik spożywczy - tyle, by uzyskać pożądany kolor masy i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3-4 części. Truskawki umyć, odszypułkować i każdą przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu układać na przemian masę - biszkopty - masę - truskawki - masę - biszkopty - masę - aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć

Czerwień i błękit
Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym 151

oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki:    cukier waniliowy,  250g chudego twarogu,  2 łyżki soku z cytryny,  skórka otarta z pół cytryny,  szklanka płatków czekoladowych,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady. Wykonanie Twaróg zmiksować przy użyciu blendera

Z miłości do słodkości
Sernik na zimno z truskawkową galaretką 140

tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 300 ml kremówki 5-6 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego woda Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody (tylko do jej przykrycia), odłożyć(...)napęcznienia na 2-3 minuty. Po tym czasie żelatynę podgrzać, by się rozpuściła, wystudzić. Twaróg zmiksować z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania stopniowo dodawać resztę cukru pudru. 2-3 łyżki ubitej kremówki połączyć z zimną żelatyną, ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z botwinką 113

mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wraz(...)Dusimy do odparowania.  2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem. 4. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy

Szefowa kuchni
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 323

być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie troszkę więcej 500 g pieczarek 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego(...)sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku , posól. Wrzucaj gnocchi

codojedzenia
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 157

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jaglano-serowe kluski z sosem truskawkowym.( 2 porcje) -> 200g chudego twarogu ->100g kaszy jaglanej ->Garść mięty ->Szklanka mleka -> 1-2 łyżeczki miodu -> 100g mąki pełnoziarnistej -> 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej -> 1 jajko -> 300g(...)płuczemy pod gorącą wodą. W między czasie grzejemy mleko i przekładamy do niego kaszę. Gotujemy około 15-20 minut. Ostudzoną kaszę przesypujemy do misy blendera, dodajemy rozdrobiony w rękach twaróg, miód oraz świeżą mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Blinki serowo - truskawkowe. 91

Składniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania     Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg

Przepisy i porady kulinarne
Sernik truskawkowy inaczej (z biszkoptem i dżemem malinowym) 222

tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia różowa masa 0,5 kg truskawek (waga wraz z szypułkami) 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny dodatkowo kilka truskawek do ozdoby 1/2 małego słoiczka dżemu malinowego  Na samym początku przygotować biszkopt: białka oddzielić(...)biszkopt się nie rozpadnie). Następnie przygotować różową masę: żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki pozbawić szypułek, wsypać do blendera, zasypać cukrem i zblendować. Do miski przełożyć twaróg, jogurt oraz mus truskawkowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Ponownie wszystko ze sobą połączyć.  Średniej wielkości miskę wyłożyć przezroczystą

Ugotować
Drożdżówki z serem i rabarbarem 128

dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Rabarbar kroimy na kawałki, posypujemy cukrem i gotujemy do wyparowania wody. Studzimy. Twaróg mieszamy z cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy dłońmi aż powstaną grudki. 3. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy: łyżkę twarogu, łyżeczkę rabarbaru. Posypujemy

Szefowa kuchni
Ciasto filo z nadzieniem serowym 347

żółty ser (w niewielkiej ilości), a pod ostatni płat ciasta włożyłam świeże zioła.   składniki: 1 opakowanie (8-10 płatów) ciasta filo 200 g sera fety 200 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki + 6 łyżek oliwy z oliwek pieprz świeżo zmielony W misce rozdrabniamy widelcem fetę, twaróg oraz jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłe

bistro mama