wafelków czekoladowych ( np. wafelki Góralki ) 3 łyżki margaryny lub masła 1 łyżka kakao masa serowa 500 g twarogu sernikowego (np. z wiaderka ) 500 g serka mascarpone 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru 3 jajka przepis Na tarce o dużych oczkach ścieramy do miski wafelki czekoladowe(...)lekko dociskając łyżką. Tak przygotowany spód do sernika wstawiamy na 15 minut do lodówki. Do miski przekładamy jajka i ucieramy je z cukrem do białości. Do utartych jajek dodajemy twaróg, serek mascarpone, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość krótko miksujemy tylko tak aby składniki się połączyły. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około
Smakowite Daniaskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy (np. przy pomocy widelca) z twarogiem oraz koncentratem i doprawiamy solą i papryką. Gotowym farszem napełniamy połówki białek. Możemy posypać zmielonymi suszonymi
Domowy Smak Jedzeniaszpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1/2 kostki twarogu, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, jajko, mozzarella. Wykonanie: Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na sito(...)spłynęła niepotrzebna woda, jaka się w nim zebrała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą. Cały farsz dokładnie mieszamy. Mąkę, drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy
paapilotkaaciasteczek Sasanki ) 1 szklanka zmielonych migdałów 50 g roztopionego masła Masa sernikowa: 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki śmietany 500 g sera ricotta 500 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Karmel wiórki do posypania Wykonanie : Spód . Do miski przełożyć zmielone herbatniki i migdały , dodać roztopione(...)pieczenia. Herbatniki przełożyć do tortownicy , równo rozprowadzić i docisnąć tłuczkiem. Ser . Ryż śmietanę i masło mieszamy mikserem aż składniki dokładnie się połączą. W dużej misce ubijamy ser ricotta , twaróg i cukier , aż składniki się połączą i będą puszyste. Następnie wbijamy pojedynczo jajko , dodajemy wanilię i mieszankę ryżową . Wszystko dobrze mieszamy. Masę wlewamy na gotowy spód z herbatników . Pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 100 g masła,4 łyżki kefiru lub jogurtu,300 g mąki,80 g cukru. Nadzienie: 450 g twarogu,100 g cukru,10 g cukru waniliowego,1 jajko,3 łyżki maku,4 łyżki kefiru,5 łyżek płatków owsianych,skórka z cytryny Przygotowanie: W miseczce zmieszać twaróg,cukier,cukier waniliowy,kefir i jajko.Dodać mak i płatki owsiane.Miękkie masło (temperatura
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 250 g twarogu, 250 – 270 g mąki, 5 – 6 łyżek cukru, 2 jajka, cukier waniliowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 – 1,5 łyżki wódki, cukier puder do posypania, 1 l oleju do smażenia. Przygotowanie: Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 80 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko Nadzienie: 500g twarogu, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżka kaszy manny, 100 g śmietany, cukier waniliowy Suflet: 3 białka, 5 łyżek cukru pudru lub po prostu cukru Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z ochłodzonym masłem. Dodać cukier(...)natłuszczonej formy. (grubości 0,5 – 1 cm). Zrobić brzeg na 3-4 cm wysokości. Włożyć na parę minut do lodówki. Potem wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 min. Wyjąć. Twaróg, cukier, żółtka, mannę, śmietanę i cukier waniliowy razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Wylać na ciasto. Piec w temp.180°C ok.30 min. Wyjąć. Białka ubić z cukrem i wyłożyć
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 300 – 400 g twarogu, 1/2 kubeczka śmietany, 4 łyżki cukru, 2 jajka, pół paczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kaszy manny, cukier waniliowy, szklanka dowolnych owoców jagodowych, bułka tarta. Przygotowanie: Twaróg, śmietanę i cukier ubić mikserem.Dodać 2 jajka, kaszę mannę, cukier waniliowy i jagody. Dokładnie wymieszać. Formę natłuścić i posypać bułką tartą.Wylać ciasto. Piec
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 3 jajka, 2 szklanki cukru, 400 – 500 g twarogu, 3 – 4 szklanki mąki, 1 margaryna (starta na tarce lub cieniutko pokrojona), 1,5 łyżki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Do jednej miseczki wrzucić jajka, 1 szklankę cukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę
kulinarnajamka.blogspot.comłyżek wody, 200 – 220g chłodnego masła (ja dodałam całkiem roztopione, bo zapomniałam dać do lodówki:)), 120 g cukru lub jak ktoś lubi to więcej, szczypta soli,500 g twarogu, 100 – 150 g śmietany, cukier waniliowy, śliwki, 1- 2 łyżki bułki tartej, cynamon. Przygotowanie: Z mąki,2 jajek, wody,masła,soli i cukru zagnieść szybko ciasto. Musi być miękkie. Włożyć(...)pół godziny do lodówki. W międzyczasie wymieszać twaróg z dwoma jajkami, cukrem waniliowym oraz śmietaną(można dodać cukru do smaku). Formę natłuścić. Wyłożyć ciasto, posypać bułką tartą. Wyłożyć przekrojone na pół śliwki (przeciętą stroną w dół), na to masę twarogową. Piec w temp. 180 – 190°C ok 40 min (musi mieć ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem(niekoniecznie
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 250 g miękkiego masła, 200 g śmietany, pół łyżki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki Nadzienie: 200 g twarogu, 200 g cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki Przygotowanie: Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 6 – 8 części i włożyć do lodówki na 30 min. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować (owalny kształt). Na każdy położyć
kulinarnajamka.blogspot.comdoskonale. Polecam. Na Wielkanoc też się nada :D Składniki na spód: 175 g wiórków kokosowych 6-7 łyżek stopionego masła 3/4 puszki ananasa w kawałkach Masa serowa: 750 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 150 g śmietany 18% 200 g cukru 3 duże jajka 1 duży budyń śmietankowy Delecta Masa śmietankowa: 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru wiórki kokosowe(...)delikatnie natłuścić. Masę kokosową wyłożyć na spód foremki i włożyć do lodówki na około 15 minut. Kawałki ananasa odsączyć z zalewy i powykładać na spód masy kokosowej. Twaróg dokładnie zmiksować ze śmietaną, cukrem, jajkami i śmietankowym budyniem. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec
Domowa cukiernia Ewyskładniki są na 12 sztuk. Pakuję szybko to, co zostało i w drogę,na wakacje :) Miłego dnia! Ciasto 50 g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 200 g mielonego twarogu 3 czubate łyżki cukru 6 łyżek roztopionego masła 2 1/2 szklanki mąki pszennej Drożdże pokruszyć i rozpuścić w mleku. Twarożek utrzeć z masłem i cukrem. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać(...)Wyrobić gładkie ciasto. Będzie miękkie, ale nie klejące. Uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Nadzienie 500 g czerwonych porzeczek 7-8 łyżek cukru 100 g mielonego twarogu Porzeczki umyć, oddzielić gałązki. W garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem i wodą. Zagotować i gotować aż będą pękać. Podusić jeszcze ok. 5 minut, żeby masa lekko zgęstniała. Porzeczki zmiksować
Pełny talerzkawałki i upieczona z czosnkiem, ziołami i odrobiną oleju/oliwy. Na takiej wersji często poprzestaję, co chwilę podjadając po jednym kawałeczku. Czasami jednak dodaję orzechy i ser. Dzisiaj proponuję wędzony twaróg, jednak wystarczy zmienić ser i zmieni się charakter sałatki. Gorgonzola doda wyraźnego smaku, a parmezan uzupełni smak dyni. Zachęcam do pokombinowania. Składniki: 500 g oczyszczonego miąższu dyni 50 g wędzonego(...)twarogu 60 g uprażonych orzechów włoskich 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Dynię pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec w 180°C ok. 15- 20 minut (aż zmięknie). Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Upieczoną dynię przełożyć na półmisek. Posypać pokruszonym serem i orzechami. Smacznego
Pełny talerzcukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyżki kakao Krem serwo śmietankowy: 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać jajka, jedno po drugim. Zmiksować(...)Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Blaty studzić około 15 minut i wyjąć z form. Przygotować krem - śmietanę ubić na sztywno, twaróg zmiksować z cukrami. Całość delikatnie połączyć, odłożyć w chłodne miejsce. Z biszkoptów wyciąć koła o średnicy 8 i 16 cm, powstaną 3 okręgi. Z wyciętych krążków ułożyć "nowy" biszkopt,zaczynając
Domowa cukiernia Ewy