Małe co nieco do porannej lub popołudniowej kawy. Takie ciasteczka sprawdzą się na rodzinnych spotkaniach i piknikach. 250 g twarogu półtłustego 250 g masła 250 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Marmolada wieloowocowa Cukier puder Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy twaróg i posiekane masło oraz jajko. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką, na grubość
VioletoweKucharzeniebezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2,5 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 20 dag chałwy 2 łyżki czekolady w proszku(...)namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 2. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrami i śmietanką. Wkruszyć chałwę i miksować do dokładnego połączenia się składników. 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. Dodać
Kto ugości moich gości?dodatek w ciepłe wiosenne dni. Przedstawiam Wam cukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;) Składniki: 7 sztuk 14 krążków cukinii 125g twarogu chudego 3 plastry papryki czerwonej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich zioła prowansalskie pieprz sól świeży koperek Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w krążki. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy(...)stron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami. Smacznego
Truskawkowa FiestaBardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta. Trzeba jednak uważać na producenta gotowych wyrobów homogenizowanych. Kaloryczność serka/ twarożku homogenizowanego jest często dużo wyższa niż chudego twarożku (160- 180 kalorii w 100 gramach). Jeżeli chcemy aby nasz serniczek nie był bombą kaloryczną to warto zwrócić uwagę(...)zawartość energetyczną i skład twarożku. Składniki: 1 kg twarogu homogenizowanego 4 jaja 40 dag cukru (najlepiej trzcinowego) 3 dag kaszy manny 2 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat pomarańczowy Herbatniki lub biszkopty Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy (lub papier do pieczenia) Dowolne bakalie Wykonanie: Twarożek homogenizowany włożyć do miski i połączyć z mąką ziemniaczaną, kaszą manną
Tradycyjna KuchniaHomiłki to placuszki z twarogu. Ja nieco zmodyfikowałam dziś ten regionalny przepis. Zamiast twarogu użyłam ziemniaków i żółtego sera. W zasadzie całkowicie go zmieniłam, a z przepisu została chyba tylko nazwa. Ale efekt jest bardzo smaczny. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek lub kminek
Tradycyjna KuchniaBabeczka na słono- czyli zapiekana kasza z twarogiem i ziemniakami. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub gryczana 1 szklanka mleka 2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków 2 szklanki twarogu 1 łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać
Tradycyjna KuchniaSmakowita, pomarańczowa pasta do kanapek. Składniki: 2 marchewki 15 dag twarogu 7 dag masła roślinnego sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Marchew utrzeć na drobnej tarce, połączyć z twarogiem i masłem. Przyprawić do smaku solą i cukrem, następnie dokładnie utrzeć wszystkie składniki
Tradycyjna Kuchniarestauracji La Favorita w Sorrento. Początkowo nazywany był strascinati, ale swoją popularność zyskał później, już pod nazwą cannelloni. Składniki: 1 opakowanie rurek cannelloni 1 kg szpinaku 20 dag twarogu 2 jajka 10 dag żółtego sera Sól Pieprz Tłuszcz do formy Na sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 10 dag startego sera Sól liść laurowy(...)ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku, odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowanie sosu: Mleko zagotować z liściem laurowym
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczna i nietypowa babka. W wykonaniu bardzo prosta, a efekt pyszny Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka ¾ szklanki oleju 1 szklanka zsiadłego mleka 35 dag twarogu 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól do smaku tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem, dodać pokruszony twaróg, sodę, zsiadłe mleko i sól do smaku. Ucierając dodawać powoli mąkę
Tradycyjna KuchniaSmaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić
Tradycyjna Kuchniaprzyznać, że jest to jeden z lepszych serników jakie robiła, pewnie jest to związane z większą ilością tłuszczu w serze, ponieważ wyjątkowo nie użyłam chudej Emilki ;) Składniki: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia wg. smaku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzwykły cukier. Dzięki temu pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i może również być spożywany przez diabetyków." Składniki (forma do tarty około 26 cm średnicy): Spód: 200g chudego twarogu 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 2 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 1 jajko 2-3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm Góra: 300g truskawek(...)wierzch ¼ szklanki wody 1 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie coś do dosłodzenia (dla mnie było słodkie w sam raz jednak moja mama miała pewne obiekcje;p) Sposób przygotowania: Z twarogu staramy się odcisnąć nadmiar wody wszystkie składniki na spód mieszamy i ostawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały rozsmarowujemy ciasto na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba że mamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpizzerek): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży suszonych 3 łyżki chudego twarogu 2 jajka 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy dodatki według gustu (ja dałam paprykę, starte pieczarki, serek wiejski-gęstą część) Sposób przygotowania: Otręby, skrobię, proszek(...)drożdże, twaróg, żółtka z jaj, zioła mieszamy powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały (w tym czasie przygotowujemy dodatki na pizzę) białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów na wierzch wykładamy dodatki (ja niektóre pizzerki polałam dodatkowo przyprawionym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKupiec 4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 400g chudego twarogu sernikowego (Emilka 0%) ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku (ja dałam 3 łyżki) Do dekoracji: płatki migdałów kandyzowana skórka pomarańczy Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli(...)minut (po około 20 minutach przykryłam górę placka papierem do pieczenia, bo już dość się zrumieniła) upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia rozcinamy placek wzdłuż na pół przekładamy placek twarogiem wymieszanym z ksylitolem pozostawiając cześć kremu na wierzch górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórką pomarańczową gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinkę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpomidory-porcje): 3 średniej wielkości pomidory (najlepiej, żeby były już mocno dojrzałe, ale nie za miękkie- wtedy szybciej się upieką) puszka tuńczyka w sosie własnym lub wodzie 1 łyżka twarogu (najlepiej przemielony jak np. Emilka) 3 plastry sera feta o najniższej zawartości tłuszczu (można też wykorzystać mozzarelle light, jednak mi bardziej pasowała feta) 2 łyżki posiekanej pory sól, pieprz(...)odcedzamy na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość