Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często są z różnymi dodatkami(...)już z masłem przez co sernik może nam nie wyjść, a po drugie pomyślcie co to za jakość sera skoro twaróg kupimy za ok. 15zł za kilo a takie wiaderko już nawet za 7zł/kg. Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką
Mania WypiekaniaTutaj . Składniki na 6 porcji sałatki: 1 średnia sałata, sok z 1/2 cytryny, sól himalajska, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 15 dag twarogu koziego (może być inny ser), 1 pęczek szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka nasion czarnuszki ( sprawdź tutaj ), 20 dag świeżych truskawek. Opłukaną sałatę osuszyć(...)rwać w palcach na mniejsze kawałki, ułożyć w dużej misce, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Drobno posiekany szczypiorek i czosnek połączyć z twarogiem, uformować kulki. Truskawki przekrojone na pół ułożyć na sałacie. Na wierzch położyć kulki serowe i posypać ziarnami czarnuszki. Smacznego! 1 porcja sałatki ze świeżych truskawek
IzaGotujeciastem fajnie się pracuje, a gotowe pierożki są delikatne i mięciutkie. Dzięki kwaskowatości wiśni nie są za słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać! SKŁADNIKI: 150 g twarogu (u mnie z wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli 2 szkl mąki 5 dag drożdży gęsty dżem wiśniowy(...)drylowane wiśnie z kompotu cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier, sól i jajko. 2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut
Kto ugości moich gości?liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry łososia. Zwijamy jak roladę
Bon Appetit Małgorzatygórę na dół, widać już wyraźnie serwatkę i zaczyna tworzyć się serek. Wówczas wyłączamy wodę, mleko w dzbanku ma stać w garnku do wystygnięcia. Po ostygnięciu, widać jednolitą taflę twarogu - wylewamy na sitko lub gazę, pozostawiamy do ocieknięcia serwatki na całą noc, następnie wykładamy z sitka na talerzyk, możemy kroić na kanapki , jeśli odcedzimy w gazie, tworzymy klinek - związujemy gazę(...)kładziemy na deseczkę, nakrywamy drugą deseczką i obciążamy, otrzymamy wówczas wspaniały klinek do krojenia w paseczki. Twaróg przygotowany przez Jolę Smacznego
kgwjanczewobardzo snikersowy i słodki. Ale lubimy takie. Przed nami weekend, więc kalorii nie będziemy liczyć!! ;-) Smacznego!!!! Składniki na spód: 300 g herbatników, 100 g masła. Masa serowa: 1kg twarogu ( może być z wiaderka), 1 szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe, 6 jajek, 1 łyżeczka aromatu cytrynowego. Dodatkowo: 3 łyżki masy kajmakowej, 100 g cukierków Snikers. Wykonanie: Herbatniki kruszymy i mieszamy(...)masłem. Przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm. Przygniatamy. Pieczemy 10 min w 200 C. Twaróg miksujemy z cukrem, budyniami i aromatem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Gotową masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 15min w 170C, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120C i pieczemy przez 90-100 min. Po upieczeniu wyłączamy
Passion of Cookingpszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski(...)dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że by dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie
Kuchenne zapiski EdytySzybki do wykonania, smaczny twarożek z dodatkiem szczypioru, ogórka i papryki. Doskonały na leniwe niedzielne śniadanko :) Składniki: 25 dag półtłustego twarogu jogurt naturalny z wapniem dla nadania odpowiedniej konsystencji 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypioru 10-cio centymetrowy kawałek świeżego ogórka 1/4 żółtej papryki sól pieprz Wykonanie: Ogórka umyłam, obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Z umytej papryki odkroiłam około 1/4, usunęłam(...)pestki i białe włókna i również pokroiłam w kosteczkę. Szczypior opłukałam, osuszyłam, drobno posiekałam. W miseczce rozgniotłam widelcem twaróg i wymieszałam z jogurtem i pokrojonymi warzywami. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem
Kuchenne zapiski Edytyserowe suflety z lawendą i miodem lawendowym ~ Wczoraj uzupełniłam kilka wpisów: wtorek / środa / czwartek PRZEPIS /1 porcja/ ~200g mielonego twarogu ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~3/4 łyżeczki lawendy ~łyżka waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli i 3 krople soku z cytryny Białko oddzielić od żółtka. Twaróg wymieszać z jogurtem, żółtkiem, lawendą, proszkiem budyniowym, solą i cukrem/stevią. Białko
breakfast of dreamskokosowe* kluski leniwe z mielonego twarogu z truskawkami i jeżynami~ *z mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS /1 porcja/ ~230g mielonego twarogu ~białko ~40-45g mąki kokosowej ~cukier/stevia Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Rano z ciasta zrobić wałeczek, kroić na kawałki i wrzucać kluski do gotującej
breakfast of dreamskarobowe serniczki z patelni z truskawkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~250g zwartego twarogu z kostki ~jajko ~łyżka karobu ~łyżka mąki (u mnie gryczana) ~łyżka otrębów (u mnie gryczane) ~cukier/stevia do smaku Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie z masy rękami formujemy "kotleciki", smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na małym ogniu
breakfast of dreamspizza" z twarożkiem, malinami, jagodami i chocolate chips~ PRZEPIS /1 porcja/ ~50g kaszy jaglanej + szklanka mleka/wody ~2 łyżki mąki jaglanej ~łyżka mielonego lnu ~cukier/stevia do posłodzenia, opcjonalnie ~100g mielonego twarogu (w wersji wegańskiej zblendowane tofu) ~łyżka cukru waniliowego ~dowolne owoce, ok. 150-200g ~łyżka chocolate chips Kaszę gotujemy na mleku/wodzie - wieczorem, po ugotowaniu zalewamy ją jeszcze odrobiną wody, żeby(...)całkiem nie zastygła przez noc. Następnego dnia rano dodajemy do kaszy mąkę, mielony len, cukier/stevię i mieszamy. Wykładamy masę jaglaną na papier do pieczenia. Twaróg/tofu łączymy z cukrem i smarujemy nim wierzch "pizzy" po czym układamy owoce i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok. 35-40 minut w 190*C. Najlepiej zdejmować z papieru i kroić po ostudzeniu
breakfast of dreamsWarsztaty kuchni wegańskiej zostały przełożone na środę...Co prawda niezbyt mi ten termin pasuje i teraz nie wiem, czy się wybiorę, ale jednak się postaram :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu mielonego 3-krotnie ~100g jogurtu greckiego (lub innego gęstego) ~jajko ~łyżka herbaty matcha Skworcu ~1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~5 domowych wegańskich bez (bezów? :P) Białko(...)oddzielamy od żółtka. Twaróg, jogurt, żółtko, herbatę, ekstrakt i substancję słodzącą mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy sernik do foremki żaroodpornej, na wierzch kruszymy bezy i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut w 150*C, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego ostudzenia
breakfast of dreamsmnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy od uduszenia(...)drobno cebulę, nelewamy na patelnię trochę wody i dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze
Marder&Marder ManufactureZnowu bierzemy udział w Wypiekaniu na śniadanie. Czyli w facebookowej akcji wspólnego pieczenia. I, jak co 3 tygodnie, znowu nasza kolej na dowodzenie Wypiekaniem. Zaproponowaliśmy więc wypiekanie drożdżówek z twarogiem. Są idealne na leniwe weekendowe śniadanie z kawą w dłoni. Taka przekąska dająca sporo energii i jeszcze więcej smaku. My wykończyliśmy je cukrem pudrem, ale osobiście uważam, że jeszcze smaczniejsze(...)mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy
Marder&Marder Manufacture