ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo szybko i prosto! Składniki: 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki(...)odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarogiem. Jeśli chcemy możemy dodać ulubione dodatki. Smacznego
Truskawkowa Fiestalubicie serniki tak jak ja, to nie poszkodujecie czasu i upieczecie sobie takie cudeńko! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek maślanych 70 g masła Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jaj Puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj ) 70 g masła 4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do masy śliwkowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)garnku. Na górę śliwek wysypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu. Po tym śliwki przecieramy przez sito, aby powstał nam mus śliwkowy. Ostudzamy. Do twarogu dodajemy jaja, mleko skondensowane, roztopione masło, mąkę pszenną, ziemniaczaną i za pomocą miksera ubijamy przez ok. 5 min na pulchną, jednolitą masę. Do 1/4 masy sernikowej dodajemy mus śliwkowy
Kuchnia ŁukaszaDzisiaj gotowany sernik z serka wiejskiego, bo sernik musi pojawić się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Zdecydowanie ten serniczek bardziej smakuje mi, niż ten z twarogu (przepis znajdziesz tutaj) . Jak zwykle, kiedy jakieś jedzenie jest fotogeniczne, bawię się aparatem i robię kilkadziesiąt zdjęć. Później nie wiem, które wybrać. #wieczenieniezdecydowanaaaachtedylematygłupiejnastki Tak, paterę robiłam sama i wiem, że jest(...)Gotowany (schłodzony) sernik z serka wiejskiego podany z grillowanymi morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi Przepis: brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu / 1 porcja / składniki: 200 g serka wiejskiego* średnie jajko 30 ml mleka czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego 1-2 łyżki cukru lub coś innego
tost z dżememłyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Farsz: 1 kostka twarogu (u mnie 280 g) 4-5 łyżeczek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu ewentualnie odrobina śmietany jeśli twaróg jest suchy (zazwyczaj pomijam) Sposób wykonania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki
Kuchnia domowa AniJedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko
Truskawkowa FiestaSkładniki na 12 sztuk: 100g masła 100g cukru 2 łyżki kakao w proszku 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100g cukru 100g roztopionego masła 200g chudego twarogu 1/2 torebki budyniu waniliowego papierowe foremki do ciasta Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni (termoobieg 150). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek. Z pierwszych 5 skłsdników(...)ciasta wyłożyć do formy do mufinek i mocno przycisnąć do dna. Pozostałą 1/3 ciasta odłożyć na bok. 2. Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier, masło, następnie mieszać z twarogiem i cukrem waniliowym, aż powstanie gładka masa. Masę serową wyłożyc do foremek. 3. Odłożone ciasto podzielić na kawałki i wyłożyć na masę serową. Babeczki piec ok. 25 minut na środkowym
Motylkowa Kuchniawyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut do do ze złocenia. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 100 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków żółtko do posmarowania pasków(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką
Motylkowa Kuchniaiść po zakupy a i danie wyszło w sam raz nadające się na ukropy :) Roladki podałam z podsmażoną na oliwie czerwoną papryką. Składniki: 1 duża cukinia 1 kostka chudego twarogu duża garść siekanej świeżej bazylii duża garść siekanej natki pietruszki 5 pomidorów suszonych z oliwy 1 łyżeczka przyprawy Adobo Canario ( można ją przygotować samemu: Oregano, tymianek, czosnek, czerwony pieprz
Jemy Pijemymąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka(...)Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. 5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii
My Culinary Artmamy ochotę na coś dobrego po całym tygodniu pracy. A więc przedstawiam placuszki twarogowe, do przygotowania których potrzebujemy naprawdę niewiele składników i czasu. Smacznego! Składniki: 150 g twarogu 100 ml kefiru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (lub mniej jeśli nie lubimy zbyt słodkich lub mamy zamiar posypać po wierzchu cukrem pudrem) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżek mąki jakieś dodatki np. owoce, czekolada, dżem itp. Wykonanie: Twaróg mieszamy w misce z jajkiem. Następnie dodajemy kefir, cukry, proszek do pieczenia i mieszamy razem. Na końcu dodajemy mąkę (tyle, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany) i ponownie mieszamy. Smażymy małe placuszki na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami
psgotujemyprzepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe są świetnym dodatkiem do obiadu. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 250 g twarogu 150 g żółtego startego sera 3 łyżki mąki 2 jajka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 50 g masła kilka listków bazylii Wykonanie: Szpinak nie rozmrożony włożyć do rondla i dusić(...)około 10 minut, a następnie odcedzić na sicie i przestudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać szpinak, jajka i żółty starty ser (odłożyć dwie łyżki na posypanie). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać mąkę i wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąkę, ale maksymalnie 1 płaską łyżkę. W garnku zagotować wodę , posolić. Kluski można formować rękoma
O kuchni z uczuciemodmiany ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej) + mąka do podsypania na stolnicy sól dodatkowo: 100 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Zimne ziemniaki utłuc razem z twarogiem w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, mąki i dokładnie ale szybko wyrobić ręką. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym więcej trzeba dosypywać mąki, gdyż(...)mąka chłonie wilgoć z ziemniaków i twarogu. Ilość mąki oczywiście uzależniona jest od odmiany ziemniaka, jeśli ciasto nie klei się należy odrobinę dosypać mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić je na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Wałki lekko spłaszczyć nożem i szybkim ruchem noża ciąć na małe (bądź duże jak ktoś woli) kluski. Zagotować osoloną wodę
na moim stole...wrzątku rozpuszczamy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy. Truskawki dzielimy na 4 części. KREM: 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody 900 ml dobrze schłodzonej śmietany 30 % 250 g zmielonego twarogu około 4-5 łyżek cukru pudru (do smaku) drobne truskawki Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 2/3 szklanki) i odstawiamy do napęcznienia. Po około 10 minutach żelatynę(...)wkładamy do mikrofali na około 15-20 sekund i mieszamy (powinna mieć płynną konsystencję), studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy twaróg, żelatynę i cukier puder, dokładnie miksujemy i ewentualnie dosładzamy. Zimny biszkopt dzielimy na pół, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce
Rozpustne gotowaniegorące, letnie popołudnia i rozkosznie grzejące słońce... W sam raz na ponure jesienno-zimowe dni! Spód: (23 cm) 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy Mus malinowy: 300 g malin(...)lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze
Cakes By KejtNIEBIESKA WARSTWA: 1 galaretka Niebieska http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/fgyx5fy0umwtwmax.jpg 1 galaretka pastelowa "Blue Ocean" http://www.agro-wodzislaw.pl/foto/j8epdi3rj67dlmax.jpg 500ml wrzątku 250g borówek amerykańskich JASNA WARSTWA: 1 op. śmietany roślinnej Milla 200g twarogu sernikowego 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wrzątku ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 op. sezamków(...)szklanek. Szklanki ustawić ukośnie i zostawić do całkowitego stężenia (najlepiej do lodówki). Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać twaróg i jogurt, a także ziarenka wanilii i cały czas miksując dodawać żelatynę. Masę wylać na wierch galaretek, ustawić już równo. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać
Cakes By Kejt