Kopytowa 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, śmietana 12% 1 łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, gorąca woda 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól(...)jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić
W Mojej Kuchni Lubięstole zagości tradycyjna pascha. Ja lubię połączenie paschy z sosem żurawinowym. Choć pascha na zdjęciu poniżej jest bez sosu, to zachęcam do jego sporządzenia. 1,5 kg tłustego twarogu 100 g masła 4 żółtka ze sparzonych jaj 1 szkl. cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki bakalii (skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów) Sos żurawinowy(...)pozostawić na 2-3 godziny aby odciekło od ewentualnej serwatki. Masło utrzeć na puch, dodając pomału cukier i cukier waniliowy, potem cały czas ucierając dodawać żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec dodać bakalie. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę lub do innego podobnego pojemnika. Napełnioną
Jadło i czytadłodelikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa: 300 g twarogu 1 małe opakowanie serka homogenizowanego 1 galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 2-3 łyżeczki cukru galaretka przeźroczysta: 2 szklanki wody smakowej niegazowanej(...)Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania pieczywa. Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki. Galaretka przeźroczysta : Wodę smakową zagotować z cukrem dodać żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłokokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać. Spód: 200 g ciasteczek maślanych Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej) 1,5 szklanki cukru 64 g budyniu śmietankowego 5 jajek 1 mars, twix oraz bounty Polewa: 125 g margaryny(...)kokosowe i masło. Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach 24x29 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Do misy miksera przekładamy twaróg, śmietanę, cukier, budyń i jajka. Miksujemy na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Batoniki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do serowej masy, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód
VioletoweKucharzeniełyżeczka budyniu śmietankowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową) 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 200ml śmietanki kremówki (musi mieć temperaturę(...)25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa: Galaretki (oprócz 2 zielonych) rozpuścić każdą w 1,5 szklanki wody. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Twaróg zmiksować na małych obrotach ze śmietanką i cukrem. Do 1/2 szklanki wrzącej wody wsypać żelatynę i dobrze wymieszać. Gdy się wystudzi (lekko musi być ciepła) pomału wlewać do masy serowej
Amatorka kuchennaWyśmienite racuszki z dodatkiem malin które dzieci tak uwielbiają. Przepis jest bardzo łatwy i prosty w wykonaniu w sam raz na poobiedni deser. Składniki: 200 g twarogu delikatnego 2 jajka 1 mała śmietana 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g malin cukier puder do posypania racuszków olej do smażenia Wykonanie: Jajka wbijamy(...)miski ubijamy z cukrem, dodajemy opakowanie twarogu oraz śmietanę. Wyrabiamy ciasto po 5 minutach wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. jeszcze przez chwilę mieszamy ciasto. Patelnie rozgrzewamy z odrobiną oleju, łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Pieczemy z obu stron aż będą rumiane. Upieczone racuszki wykładamy na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął w papier. Układamy racuszki na półmisku
kgwjanczewoSkładniki: 250 ml mleka 200 g masła 600 g mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko 30 g świeżych drożdży 250 g twarogu półtłustego Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu(...)drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę
O kuchni z uczuciemjest bardzo czasochłonne, ale od zrobienia do spożycia koniecznie trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo najlepszy jest dopiero po nocy spędzonej w lodówce! Składniki (tortownica ⌀24 cm): 800 g twarogu sernikowego (mielonego) ok. 50 ciasteczek Oreo 75 g margaryny + 5 g do posmarowania formy 75 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 2 białka 1 łyżeczka cukru wanilinowego aromat(...)wykładamy ciasteczkową masę ubijając ją równomiernie na spodzie i brzegach formy. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Do miski przekładamy twaróg sernikowy oraz masę z ciasteczek Oreo. miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat waniliowy i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę serową. W osobnej misce ubijamy białka
PastelFoodpoziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka(...)ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić do lodówki. Należy pamiętać aby wszystkie składniki masy serowej były w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i przestudzić. Twaróg, mascarpone i jajka zmiksować na niskich obrotach z mąką, cukrem pudrem i budyniem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek
BullioSkładniki: 1 puszka sardynek 125 g 1 mała cebula 8 czarnych oliwek 250 g twarogu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. W miseczce rozgnieść widelcem twaróg wraz z sardynkami. Dodać pokrojone oliwki, cebulę, majonez, ketchup i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
O kuchni z uczuciemzapraszam na śniadanie...Te racuchy, to wspomnienie dzieciństwa i licznych wyjazdów do Wilna. Właśnie tam jadłam je po raz pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i twarogi i śmietany tak gęste, że stoi w nich łyżka, więc
Gosia gotujejednak myślimy, że na pewno podoba się Wam :) Przechodzimy zatem do kuchni. Faszerowane papryczki "Polenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :) Składniki : 4 duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor(...)sypkiego) Papryki myjemy pod ciepłą wodą i odcinamy górną cześć tak, aby mieć mały kapelusz :) Ze środka wycinamy pestki i niepotrzebne włókna. Odstawiamy. Farsz : Do miski wrzucamy rozdrobniony twaróg, starty ser żółty, kukurydzę, drobno posiekany seler naciowy, drobno posiekaną papryczkę chili (możemy zamienić to na sypką paprykę ostrą). W rękach rozcieramy 1 łyżeczkę tymianku i 1 łyżeczkę lubczyku. Doprawiamy
vegetaniegorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 20 dkg twarogu 1 cebula oliwa z oliwek przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor
vegetanieziemniaczana z warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu 1 mały jogurt naturalny 1 jajko oregano, bazylia, przyprawa do ziemniaków, pieprz, ostra papryka sos sojowy starty żółty ser oliwa z oliwek Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po przestygnięciu kroimy(...)dnie układamy ciasno warstwę ziemniaków i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Kolejna warstwa to połowa z przesmażonej papryki z porem i cebulą. Na warzywa układamy plasterki buraka i posypujemy rozdrobnionym twarogiem, doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Kolejna warstwa to ponownie ziemniaki i na nie reszta warzyw z patelni, które polewamy jogurtem rozkłóconym z jajkiem, oregano, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dobrze
vegetanieprzepisu na ten wspaniały serniczek. Różowy serniczek z daktylami i ananasem :) Składniki: sok z 1/2 cytryny łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 2 budynie malinowe 1/2 kg twarogu 1/4 szklanki oleju 1 i 1/4 szklanki cukru cukier wanilinowy 1 szklanka mleka 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 puszka ananasa 1 opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń
vegetanie