Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 283kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3-4 ziemniaki 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 100 g słoniny 2 cebule sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania 1 białko Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy(...)podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami, słoniną, cebulą i jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej kaszę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Zapraszam również do alfabetycznego spisu potraw podkarpackich
Trzeci talerz
Pyszne ciasto otrębowe 198ąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Sposób przyrządzania : 1. Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta(...)proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie oprószone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy do 60 min. w temp
Różne smaki w kuchni
Clafoutis wytrawna zapiekanka 278konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów) czarne oliwki świeży tymianek pomidorki koktajlowe sól, pieprz z młynka Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Formę do zapiekania(...)piekarnika i piecz około 30 - 45 minut, aż ładnie zarumieni się wierzch. Odpowiednio skróć lub wydłuż czas pieczenia, w zależności od użytego naczynia - jeśli będzie to np. forma do tarty Twój czas pieczenia będzie krótszy (około 30 minut), bo ciasto jest cieńsze. Jeśli zaś użyjesz głębokiego naczynia, jak u mnie - Twój czas pieczenia musi się wydłużyć
Garniec Magalie
Tarta z kremem cytrynowym i figami 229cytrynowy krem na bazie ricotty, cudownie słodkie figi, które pod wpływem temperatury delikatnie się karmelizują, chrupiące i aromatyczne płatki migdałowe, a to wszystko otulone kruchym, maślanym ciastem. Ta tarta smakuje genialnie zawsze i wszędzie, zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Polecam! Składniki Ciasto 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła(...)łyżki wody Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać masło, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około 35 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę. Schłodzić ponownie w lodówce przez
Słodkie inspiracje
Patison w panierce 228Składniki 1 średni patison 2 duże jajka bułka tarta sól olej do smażenia Przygotowanie : Umyty(...)patison osuszyć i obrać ze skórki Pokroić na dość cienkie plasterki, wydrążyć środek z pestkami nasiennymi, posypać solą Na płaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron
Proste Potrawy
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 176smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również sos czosnkowy
VioletoweKucharzenie
pulpety drobiowe koperkowe w sosie śmietanowym... 225Składniki: mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe(...)sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba drobiowe mielone dobrze wyrobić z jajkiem, kaszą manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, pokrojoną cebulą, koperkiem, formować małe pulpety i obtaczać w mące dokładnie wodę zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym, wkładać pulpety i po wypłynięciu gotować
W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsza Szarlotka mojej mamy 183skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki(...)wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Nie martwcie się, jest ona nie wyczuwalna w cieście. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo
kulinarne odsłony pati
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 205ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie(...)Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin) 5. Rano . Wyciągnij formę z ciastem i zostaw
U Fiolki
KOTLETY Z DUSZONYCH ZIEMNIAKÓW 197ziemniaków z dnia wczorajszego np. Duszonych, pieczonych, smażonych z cebulką --PRZEPIS 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Duszone ziemniaki, które zostały(...)dnia wczesniejszego dokładnie ugniatam, można przecinąć przez prasę. Następnie dodaję 2 łyżki masła. Następnie dodaję przyprawy według uznania, mąkę oraz jajka. Ugniatam . W dłoni formuję kotleciki. Następnie wsypuję bułkę tartą na talerz i obtaczam w bułce kotleciki. Na patelnię wylewam olej ok 1 cm wysokości. Mocno rozgrzewam olej. Smażę kotleciki na rumiano z obu stron. Ja podaję
Gotowanie Patki
kotlety schabowe z prawdziwkami... 215schabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie grube kotlety(...)koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno
W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z porem i kurkami 214jakoś w mojej własnej kuchni lubię robić to najbardziej ;) W głowie kilka nowych pomysłów, ale najpierw muszę opublikować te, których zajawki już "gdzieś tam" na pewno widzieliście. Ta tarta powstała już kolejny raz w tym roku. Choć wcześniej była w wersji mini tartaletek. Równie smacznych zresztą ;) Zapraszam, zwłaszcza, że sezon na kurki na dobre się rozpoczyna! Składniki(...)łyżka masła Sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki bazylii i tymianku Świeża natka pietruszki Sposób przygotowania: Składniki na spód tarty siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pora kroimy w pół plasterki i smażymy na łyżce masła. W międzyczasie dodajemy
Kuchnia w czekoladzie
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 203Była już tarta z jaglanym kremem na słodko. Czas na jej wytrawną wersję. Powstała spontanicznie, jak i wszystkie moje ostatnie przepisy. Muszę przyznać, że w początkowej fazie prowadzenia bloga łapałam się na tym, że gotowałam dla mojego funpage. Opracowywałam przepisy, dbałam o staranność wykonania i piękny wygląd dla efektownego zdjęcia. Miało to swoje plusy, bo wymuszało kreaktywność(...)się stworzyć pyszne i piękne danie, pstrykam fotkę, dzielę się nią i przepisem tu z Wami. Oj, rozpisałam się może nie na temat. Bo o samej tarcie nie ma co dużo pisać. Wystarczą dwa słowa: jest pyszna!!!❤ Składniki na tartę o średnicy 30 cm: Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony
Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotleciki jajeczne z serem mozarella - bezglutenowe i low carb 359każdej postaci. Ale ileż można jeść jajecznicę. Ostatnio postanowiłam zmodyfikować nieco ulubione danie moich dzieci - kotlety z jajek. Modyfikacja dotyczyła używanej do tej pory namoczonej bułki i bułki tartej do panierowania. Namoczona bułka fajnie sklejała masę jajeczną dzięki czemu kotlety nie rozsypywały się tak łatwo. Ale wiadomo - bułka = węglowodany. Udało mi się uzyskać kotlety o stabilnej konsystencji, bez dodatku(...)cebuli :-) Danie może nie jest wyszukane lecz zapewniam - smakuje wszystkim bez wyjątku. :-) Zapraszam Kotlety z jajek z serem mozzarella Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 gram sera tartej mozarelli 1 cebula 1 surowe jajko (do sklejenia masy) łupina babki plesznik do opanierowania (zamiast bułki tartej) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia (dowolny - ja użyłam oleju
Marta próbuje
Babka dwukolorowa 199pszennej -1 szkl. cukru -6 jajek -1 szkl. mąki ziemniaczanej -3/4 szkl. oleju -olejek cytrynowy -łyżka kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia -biały lukier -tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie Białka zmiksować z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku(...)Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu
Zielona Kuchnia