Kwestia smaku. Jest świetny, gorąco polecam! Extra pomysł na kolację czy danie na imprezę. Składniki: 1 łyżeczka oliwy 1 nieduża papryka (lub po kawałku różnokolorowych) 180 g tartej mozzarelli (twardszej i żółtej, nie białej z zalewy) 40 g salami w plasterkach 4 łyżki sosu do pizzy 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia 2 łyżeczki masła 2 duże tortille(...)drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę tartego sera, podsmażoną paprykę i plasterki salami. Skropić równomiernie sosem, posypać suszonym oregano i listkami bazylii. Posypać drugą połową tartego sera. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać
Oka w rosole czyli KaFka gotujetary (najlepiej z wyjmowanym spodem), ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (np. specjalnymi ceramicznymi kuleczkami do obciążania ciasta lub zwykłą fasolą, grochem lub ryżem). Spód tarty piec przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotować szparagi - poobłamywać stwardniałe końcówki. Jajka rozkłócić ze śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu(...)niewielką ilością startego żółtego sera. Na nim ułożyć szparagi i zalać jajkiem ze śmietaną. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż tarta będzie rumiana, a szparagi miękkie. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowaniegrubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne. Składniki: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 łyżka startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany(...)czosnek, skropić oliwą i wymieszać. Na koniec posypać szparagi przygotowaną panierką z bułki tartej i parmezanu (po jednej łyżce wymieszać w miseczce). Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu przyozdobić uprażonymi orzeszkami pionowymi, równie świetnie mogą to być inne orzechy. Na risotto z zielonych szparagów zapraszam tutaj
Wino Francja KuchniaSZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI: 550g mięsa mielonego 1 bułka mleko - do namoczenia bułki 2 łyżki natki pietruszki 1 cebula sól pieprz 1 jajko szczypta czosnku granulowanego firmy GALEO bułka tarta albo panier olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku(...)miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie wymieszać. 3. Formować kotlety, oprószyć bułką tartą albo panierem, smażyć na oleju z obydwóch stron
Dziś Ja gotujezrywanie, ale może dziś sobie daruję. Leje jak z cebra i średnio mam ochotę wychylić nos z domu. Fasolkę po pierwszym zrywie robię znanym wszystkim sposobem z bułką tartą i masłem(...)podaną mogę jeść garściami :D Chyba nie trzeba się mocno rozpisywać jak przygotować taką przekąskę. Fasolkę po umyciu ugotować w osolonej wodzie. Gotować do miękkości. Podawać z bułką tartą przesmażoną na maśle. Fajny dodatek do obiadu. Można właściwie potraktować to danie jako obiad. Szybko i smacznie :D W piekarniku dziś siedzą kawałki z kurczaka. Dodatkiem będzie właśnie fasola
Pieprzyć z Fantazjąoranżady 1 i ½ szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 kropel olejku waniliowego 5 jajek 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki + 1 łyżka 1 łyżka masła Bulka tarta do przygotowania formy Ciasto zebra – przepis: Rozbij jajka, oddzielając żółtka o białek. Ubij białka na sztywną pianę powoli dodając cukier, żółtka i wszystko zmiksuj, Mąkę przesiej wraz(...)części, do jednej z nich dodaj kakao i zmiksuj, natomiast do drugiej dodaj 1 łyżkę mąki również zmiksuj, Formę o średnicy 24-28 cm wysmaruj masłem i obsyp bułka tarta by ciasto nie przywierało do formy. Gotowe masy na przemian układaj w formie. Piecz wszystko przez około 50 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sporo czasu, ale naprawdę warto na nie czekać :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki margaryny i bułka tarta do polania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować dzień wcześniej ( najlepsze są takie,nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki. Do ziemniaków dodawać kolejno(...)knedle wrzucać do gotującej się osolonej wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu (żeby knedle się nie rozpadły) Na patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy margarynę , mieszamy i kiedy bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy cukrem. Smacznego
Różne smaki w kuchnipizzy miała 32 cm. Dodatki na dwie pizze: kilka plastrów prosciutto 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów z zalewy żółty tarty ser – wg uznania Sos pomidorowo-chrzanowy: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia łyżeczka chrzanu szczypta cukru, pieprzu i soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz(...)części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowo-chrzanowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchniproszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 18% 2 łyżki, masło 250 g, ponadto: rabarbar 750 g, cukier 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patipszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut. 4. Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią i posypać na wierzchu kruszonką
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły(...)wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą
W Mojej Kuchni Lubięsmacznych, niebanalnych potraw. Ja uwielbiam ją pod każdą postacią! Dziś pod postacią placuszków z dodatkiem ziemniaków. Składniki: Kapusta młoda 1 główka Ziemniaki 5 szt. (dużych) 2 jajka Bułka tarta 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Szczypta(...)sody oczyszczonej Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, następnie razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać
Tradycyjna Kuchniawanilią i kardamonem 1 pakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 1 kg twarogu Do dekoracji: Borówki amerykańskie Dodatkowo: Bułka tarta(...)przygotowania formy 1 łyżeczka masła do przygotowania formy Przepis: Kruche ciasto : wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. W tak przygotowanej tortownicy wyłóż nią ciasto, Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj i wylej do tortownicy. Całość piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie tortownica 26 cm), wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. 40 g kwiatów akacji wymieszac z 20 g cukru. Jabłka obrać, przekroić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ósemkę
królestwo garów