blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki(...)oleju rzepakowego Przygotowanie: Z cukinii odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie na mniejsze kawałki. Jajko wbijamy do głębokiego naczynia, wlewamy mleko. Roztrzepujemy widelcem. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Kawałki cukinii panierujemy w jajku, a następnie w bułce, z każdej strony, dokładnie dociskając. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym. W naczyniu układamy cukinie. Pieczemy przez 15 minut
Moja smaczna kuchniasuszonych pomidorów sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 55g masła 2 duże, pełne łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2% Dodatkowo: makaron lasagne nr 52 Lubella 100 g tartego ementalera lub mozzarelli olej do smażenia masło do wysmarowania formy Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli(...)mnie przedostatnia warstwa stanowi jedynie szpinak z rozłożonymi po całości, pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami – potem makaron. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy resztą sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy tartym serem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie przykrywkę zdejmujemy i dopiekamy lasagne kolejne 15-20 minut (do lekkiego
Smaki Na Talerzuoryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą ręką w miseczce). Podzielić(...)części, jedną włożyć do zamrażalnika( ta wkładana do zamrażalnika wg mnie powinna być mniejsza) Pozostawioną część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej foremki, nakłuć widelcem, posypać cienko bułką tartą i rozłożyć pokrojone dość drobno śliwki Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy
Proste Potrawywłoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone(...)włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone
w mojej kuchnipiekarnika dzisiaj wskoczyła zapiekanka z warzyw. ZAPIEKANKA z KALAFIOREM i POREM Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu, oregano i bazylii sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki 1,75 szkl mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku(...)Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką oraz dodajemy śmietanę i połowę sera. Drugą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy beszamel, przekładamy podpieczone warzywa, układamy na nich podsmażone pory i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Pod koniec pieczenia zapiekankę posypujemy resztą sera
Bon appetit mon amiewęgierki) kostka twarogu 5 jajek szklanka śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki płatków migdałowych dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon) tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. Odcedzamy. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Śmietanę kremówkę dokładnie mieszamy z jajkami. Dodajemy cukier i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na dnie naczynia wykładamy połowę śliwek (skórką do dołu), przykrywamy połową makaronu. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem (pół kostki) i 2 łyżkami płatków. Czynność powtarzamy. Wierzch zapiekanki polewamy
Pobite gary Barbarykurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki czosnku granulowanego do smaku Przyprawa do mięsa do smaku Sól do smaku Bułka tarta do panierowania Płatki kukurydziane do panierowania Jak wykonać ? Filet z kurczaka umyć pokroić na małe kawałki 5/5 cm, przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę(...)marynata rozprowadziła się równomiernie na mięsie. Włożyć na 2 godziny do lodówki, po tym czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą, docisnąć dobrze panierkę do mięsa, układać na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 40 minut aż panierka stanie się chrupiąca. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami
Wanilia i Kardamonbójmy się w kuchni eksperymentów z przyprawami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/kotlety11m.jpg","recipeIngredient":[" \u015bredniej wielko\u015bci kalafior\r","bu\u0142ka tarta do obtaczania\r","2 \u0142y\u017cki kaszy manny\r","1 jajko\r","1 cebula\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","2 z\u0105bki czosnku\r","p\u00f3\u0142(...)rzadka, dodajemy 1 \u0142y\u017ck\u0119 kaszy.\r","Kotleciki obtaczamy w bu\u0142ce i sma\u017cymy na z\u0142oty kolor."]} Drukuj Kotlety z kalafiora Składniki średniej wielkości kalafior bułka tarta do obtaczania 2 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku olej do smażenia Sposób przygotowania Kalafiora gotujemy do miękkości
Mieszam w Garnkuobiad, na kolację, a może na deser? Sprawdź ile cudownych posiłków możesz przygotować z dyni! PUMPKIN CHEESECAKE SERNIK Z DYNIĄ I CYNAMONEM! DYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ(...)SPICE LATTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z CYNAMONU BEZGLUTENOWE KLUSECZKI SZPINAKOWE Z DYNIOWĄ ZUPĄ! SPAGHETTI IDEALNE NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! SAŁATKA Z DYNIĄ PIECZONĄ! TARTA Z DYNIĄ I ŁOSOSIEM! KOPYTKA Z DYNI! DYNIOWO- TWAROGOWE KLUSECZKI Z KORZENNYM SOSEM! BROWNIE Z DYNI DWUKOLOROWE! NAJSMACZNIEJSZE! GRYCZANE NALEŚNIKI. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE DYNIOWYM! ZUPA KREM
SMYKWKUCHNIblachę (możecie je modyfikować ale z zachowaniem proporcji): -1kg ziemniaków -0,5kg zielonej fasolki szparagowej -3 jajka -150g parmezanu -świeży majeranek -sól, pieprz -bułka tarta -oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyciągamy je i przeciskamy przez praskę. W między czasie gotujemy fasolkę, tak by nadal była(...)jajka, parmezan i przyprawy. Mieszamy dokładnie i na sam koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wypełniamy masą. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy ją bułką tartą i widelcem robimy na niej "szlaczki", na sam koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min aż powierzchnia nabierze złotej
Gawron w rosolegotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron. kotlety z mięsa gotowanego
O kuchni z uczuciemkalorycznych, aleee aleee.. ! Po pierwsze wygląda fajnie, po drugie jest bardzo smaczna i po trzecie - wygodna w konsumpcji oraz przygotujesz ją szybko. Wystarczy, że masz pod ręką: kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami 2 opakowania serka naturalnego kanapkowego szczypiorek lub bazylia (opcjonalnie) tarty chrzan ze słoika do smaku Plastry salami ułożyć tak, aby na siebie nachodziły(...)powierzchni rozsmarować serek i posypać szczypiorkiem (lub bazylią). Całość zwinąć w roladę i ściśle okręcić w folię. Schłodzić w lodówce 2-3 h. Serek można uprzednio zmieszać z odrobiną tartego chrzanu ze słoika, wtedy roladki mają bardziej wyrazisty smak. Przy krojeniu rolady za każdym razem wycieram nóż, by nie pozostawiał serka na roladkach i by wyglądy bardziej estetycznie. Pozdrawiam
Mojewlasne.plłyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 op. cukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ja w folię spożywczą , włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkować 2/3 ciasta , wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Na spód ułożyć śliwki przekrojone na pół , przykryć paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec
Różne smaki w kuchniowocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe
Kulinarne przygody Gatityryżu (może być w woreczku) 1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki oleju 2-3 pomidory 1 cebula 2-3 świeże ogórki 4 jajka majonez sól, pieprz tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Sos ziołowo-koperkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju. Połączyć z ryżem. 2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę(...)odcisnąć. 3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę. 4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani