tarta - 42848 przepisów (strona:661/2857)

KOTLETY Z SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe, wegetariańskie 293

przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU ) * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, curry, kmin rzymski(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep

Ostra na Słodko
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 207

WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie: Cebulę(...)drobno siekam, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
Kotlety z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej z białym serem. 193

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej odrobina oleju do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania  Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż cały woreczek napęcznieje, następnie odcedzamy z wody, wyciągamy z woreczka(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i dobrze mieszamy. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i smażymy kotlety po kilka minut z obydwu stron, podobnie jak mielone.Podajemy np: z sałatą. Smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii 450

greckiego) 100 g cukru trzcinowego 400 g maki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 cytryna 1 laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka(...)laski wanilii, sok z cytryny i mieszamy.  Do masy dodajemy wcześniej przygotowane suche składniki. Całość mieszamy na jednolitą masę. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nadmiar odsypujemy. Masę na ciasto przelewamy do formy i wygładzamy wierzch. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki, osuszamy i przekrawamy na połówki. Tak przygotowane owoce wykładamy na masę. Ciasto wstawiamy

kulinarnyJa
Kakaowe ciasto z rabarbarem 193

Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki(...)domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z orzechami włoskimi 177

Tarta dla miłośników słodyczy(...)orzechów. Mam nadzieję, że po świątecznych i noworocznych szaleństwach w kuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru

Fitsweet.me
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 164

liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno jałowca 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić(...)zblendować na gładką masę. 5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić

Fitsweet.me
Tarta kawowa 127

jestem kawoszem. Piję kawę nie tylko ze względu na jej właściwości pobudzające, ale przede wszystkim ze względu na smak. Jeżeli macie podobnie jak ja to ta tarta Was zachwyci. Idealnie kruchy spód i rozpływający się w ustach krem kawowy. Aromatyczna, nie za słodka będzie ucztą dla podniebienia. Polecam… Niech moc (kawy) będzie z Wami… Składniki (forma

Fitsweet.me
Krem pomidorowy z pulpecikami 187

mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo:  małe kulki mozzarelli do podania śmietana 18% (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy(...)pomidory  i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.  2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło 28. Smażymy na oleju aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 3. Do garnka wlewamy

My Culinary Art
Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli 247

mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe

moj przepis na
Ziemniaki Hasselback 423

uwielbiają wszelkie pieczone ziemniaki. Tym młodszym jednak zrobię lżejszą wersję, bez czosnku. Składniki: 5 ziemniaków podobnej wielkości 20g masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Ok 3 małe gałązki kopru do podania Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy w odstępach ok 2 mm uważając, by nie przeciąć do końca(...)smarujemy odrobiną tłuszczu, przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 50 minut. Po tym czasie polewamy pozostałym tłuszczem, posypujemy odrobiną soli, bułki tartej i parmezanu (w tej kolejności). Zapiekamy jeszcze przez 15 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie w towarzystwie ulubionych sosów

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny! 262

myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości! Polecam! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 0,5 szkl * cukier – 4 łyżki * sól – 1 szczypta * masło – 80 g MASA SEROWA: * masło min. 82% – 150 g * drobny cukier(...)szkl * serek Philadelphia – 500 g * jajko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na „pył”. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce. MASA SEROWA: Masło roztapiamy

Ostra na Słodko
Surówka z kalafiora i warzyw 240

bardzo pyszna, do tego jest zdrowa i dietetyczna. Na pierwszy rzut oka wygląda jak sałatka tabbouleh, czyli kuskus z warzywami . W tej sałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie warzywnej np. na diecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka(...)Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam to nawet w dzieciństwie kiedy mama przygotowywała coś z kalafiora. Surowego kalafiora polecam tym osobom, które nie cierpią zapachu tego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwukolorowe ciasto maślankowe z truskawkami 207

łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek.  Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania blachy i; Bułka tarta do oprószenia blachy lub; Papier do pieczenia.   1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, usunąć szypułki. Przygotować 2 miski.  Do 1 miski wsypać wszystkie(...)podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać kakao i wymieszać (do drugiej części nic się nie dodaje). Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie

Gospodyni Miejska
Frittata z botwinką i szpinakiem 140

oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni botwina od boćwiny / mangolda. Nieśmiertelnym klasykiem jest też tarta z botwinką. Tutaj w trochę innej wersji – śniadaniowej, czyli jako frittata. Frittata to taki włoski omlet najeżony dodatkami warzywnymi i podpieczony w piekarniku. Można wstawić do piekarnika patelnię(...)rączkę, albo od razu upiec w piekarniku, żeby nie mnożyć sobie pracy. Pamiętaj tylko, że jajka są płynne, więc forma do pieczenia nie może przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu.   Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby

Ugotowane pozamiatane