przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy, za każdym razem smakuje inaczej, nigdy się nie nudzi. Dziś(...)oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, oregano łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku kilka łyżek oliwy z oliwek do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti, tarty ser, natka, rukola lub bazylia łyżeczka masła Przygotowanie: Rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaję za chwilę pokrojone drobno suszone pomidory, pieczarki i paprykę w kostkę
Zasmakuj Kuchnitarta jest rewelacyjna, połączenie lekko kwaśnego kremu ze słodziutką bezą jest nieziemskie :) Ciasto: 200 g mąki tortowej 2 żółtka 100 g masła 30 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Budyń cytrynowy: 250 ml wody sok wyciśnięty z 4 cytryn 160 g cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła 3 żółtka Beza: 4 białka(...)pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód tarty wyłożyć ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykryć ją pianą z białek. Całość piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPrzepis na smaczne a zarazem tanie w wykonaniu kluski na obiad, przepis pochodzi z okolic Podhala. Składniki: Bułka tarta 30 dag Śmietana ½ szklanki Pieczarki świeże 10 dag Ser żółty starty 10 dag Masło 2 łyżki Cebula biała 1 szt. Szynka(...)Mąka 2 łyżki Jajka 2 szt. Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić w kostkę razem z cebulą, przysmażyć na maśle i dodać pokrojoną szynkę. Bułkę tartą zalać śmietaną, połączyć z serem, pieczarkami, szynką i cebulą. Następnie dodać żółtka jajek, przyprawić do smaku i wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę i delikatnie
Tradycyjna Kuchniaoscypka. Składniki: Ziemniaki 30 dag Cebula biała 1 szt. Jajko 1 szt. Masło stopione 4 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki, szczypiorek Bułka tarta 1 łyżka(...)Łosoś wędzony Oscypek Orzeszki fistaszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odsączyć, dodać startą cebulę na tarce o małych oczkach. Następnie dodać stopione masło, jajko, bułkę tartą. Natkę pietruszki, szczypiorek posiekać i dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Foremki sylikonowe posmarować masłem, nakładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać
Tradycyjna KuchniaCiasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa budyniowo-cytrynowa: 1 budyń śmietankowy 250 mleka 50ml soku z cytryny 3 łyżki cukru 100g masła extra 400g świeżych borówek cukier puder do posypania Wykonanie(...)lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Masa budyniowo - cytrynowa: Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinygram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, masło oraz żółtka, wszystko siekamy nożem żeby masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby(...)dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniałyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól i 5 łyżek ziaren wsyp(...)miski. W wodzie rozrób drożdże, wlej do mieszanki w misce. Zamieszaj drewnianą łyżką, skrop octem balsamicznym i dalej mieszaj, aż składniki się połączą. Dwie średnie keksówki natłuść, oprósz tartą bułką. Do każdej nałóż połowę ciasta, wierzch posmaruj wodą, posyp resztą ziaren. Wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw na 180 st. piecz ok. 60 min do suchego patyczka
Bon Appetit MałgorzatyFilet z dorsza lub inny 45 dag Ogórek kiszony 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Jajko 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Bułka tarta 2 łyżki Ketchup Wykonanie(...)Ziemniaki obrać, gotować przez 15 minut, odcedzić, ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną rybę, posiekany szczypiorek i ogórek. Wbić jajko, przyprawić do smaku, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Namoczyć w wodzie ręce nabierać masę i kłaść placuszki na rozgrzany olej. Smażyć powoli z obu stron na złoty kolor i podawać z ketchupem
Tradycyjna Kuchniau0105ki\r","100 g startego drobno sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","s\u00f3l, pieprz, ga\u0142ka muszkato\u0142owa do smaku\r","przyprawa do ziemniak\u00f3w\r","bu\u0142ka tarta do obtoczenia\r","olej do sma\u017cenia\r"],"name":"Ziemniaczane kuleczki","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ziemniaki przeciskamy przez prask\u0119.\r","Dodajemy ser i m\u0105k(...)Drukuj Ziemniaczane kuleczki Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2-1 szkl. mąki 100 g startego drobno sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku przyprawa do ziemniaków bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser i mąkę, jajko oraz przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte. urywamy kawałki ciasta
Mieszam w Garnkumaka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec ok 55 minut w temp 180stC. KREM: 600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym
Camilla w kuchniWitam serdecznie w Nowym Roku :) Przyznam szczerze, że chrzan robię tylko dwa razy w roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Tarcie korzenia chrzanu do przyjemnych nie należy, choć smak wynagradza niedogodności :) Na ostatnie Święta przygotowałam chrzan z buraczkami tartymi firmy ORZECH . Polecam. Składniki: Słoik tartych buraczków firmy ORZECH 315 ml korzeń chrzanu
Gosia gotujeQuiche lotaryński, jak wskazuje nazwa wywodzi się z regionu położonego na granicy Francji i Niemiec o nazwie Lotaryngia. Jest to klasyczna wersja dania, która stanowi podstawę
I LOVE LIFEolejek, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać w masę makową. Formę okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne(...)sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Taką samą formę w jakiej piekł się makowiec wysmarować tylko dno formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu
Kuchnia Pokoleńbanalnie proste w wykonaniu, szybkie i nie trzeba brudzić rąk. Do tego są miękkie, pulchne i smakowite. Doskonale smakują z gulaszem czy sosem jak i z bułką tartą i masełkiem. Następnego dnia, podgrzane na patelni, nie tracą niczego ze smaku i struktury. Polecam 😊 Składniki: 3 jaja 6 łyżek masła 150 ml wody sól do smaku(...)będą się sklejały ale należy je delikatnie przemieszać. Po ugotowaniu podwoją swoją objętość. Należy je wyjąć łyżką cedzakową na płaski talerz. Podawać ciepłe z gulaszem lub z bułką tartą i masłem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu