Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki obrać, zmielić, dodać mąkę, jajko, sól(...)cebulę. Wyrobić ciasto ręką, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić ukośnie. Wrzucać na posolony wrzątek i ugotować około 7 minut. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą
Tradycyjna KuchniaWielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;) Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy. Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też bez i tak są pyszne! Jeśli jednak zdecydujesz się na polewę(...)delikatnie zamieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min lub do tzw. „suchego patyczka”. Notes Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, aby zapobiec przywarciu ciasta. Artykuł Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forklukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie: 100 g marcepanu 250 g mascarpone 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo: masło i burka tarta do obsypania foremek Mąkę mieszamy z cukrem drobnym Diamant i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy(...)jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy użyć zwykłej foremki i potem po prostu przełożyć ciastka kremem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nakładamy na foremki
Mienta blogpiekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć do garnka, zalać czysta wodą i ugotować do miękkości(...)jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować w sezamie,lekko dociskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć
Niespełnione zdolności kulinarneWyborny i chrupiący kotlet na obiad. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Sól i pieprz do smaku Jajka 2 szt. Mleko 1/3 szklanki Płatki kukurydziane ½ szklanki Bułka tarta ½ szklanki Przyprawa do mięsa wieprzowego Olej do smażenia Wykonanie: Kotlety dokładnie oczyścić(...)błonek, posypać przyprawą, pieprzem i razie potrzeby solą do smaku. Rozbić tłuczkiem dosyć cienko i na chwilę odłożyć w chłodne miejsce. Płatki lekko rozgnieść, wymieszać z bułką tartą. Gotowe kotlety maczać w jajkach rozbełtanych z mlekiem i panierować. Smażyć na rozgrzanym oleju powoli z obu stron. Kotlety są chrupiące i smaczne. SMACZNEGO
Tradycyjna Kuchniałyżki oleju 180 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku kukułek firmy Helio ) Dodatkowo: margaryna bułka tarta cukier puder Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy(...)jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem
PatiGotujeotarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana z jajek(...)babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy
CiastkozercyWyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą(...)pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, polewając w międzyczasie powstałym sosem. Jajko rozbełtać z bułką tartą i musztardą, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną i przestudzoną szynkę, posmarować musztardową masą, włożyć ponownie do formy i piec jeszcze przez 15 minut w temperaturze
Tradycyjna Kuchniaszynki; ja zazwyczaj robię wersję wegetariańską z cebuli) bułka tarta feta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgniatam, dodaję pokrojoną dymkę, skwarki z cebuli, jajko,fetę, koperek i bułkę tartą. Doprawiam do smaku i smażę na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia
cinnamonandmintfoodmasła w temp. pokojowej 1/3 szklanki letniego mleka 2 g drożdży instant firmy Delecta 80 g suszonych truskawek 3 łyżki jasnego rumu lukier królewski masło i bułka tarta Sposób przygotowania: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 3 łyżkami rumu. Odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy przesianą mąkę, drożdże i mleko.Wyrabiamy na gładką masę. Białka(...)koniec zagniatania dorzucamy truskawki z rumem. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej naszą babę (ma zajmować 1/2 wysokości) i ponownie pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Ostudzoną
DominikaDolciPyszne ciasto o orzeźwiającym smaku cytryny. Kruchy spód, delikatna masa i chrupiąca beza, ta tarta jest bardzo dobra:) Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)schłodzonego masła 80 g cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste) Masa 4 jajka 1 żółtko 300 ml śmietanki … Czytaj dalej Tarta cytrynowa z bezą
gotuj ze mnąsmaku Sok z cytryny do smaku Bułka tarta 1 łyżka Olej Wykonanie farszu: Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z solą i stale mieszając dodawać powoli wodę aż do zgęstnienia
Tradycyjna KuchniaSKŁADNIKI / 8 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 jajko 1 cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki bułki tartej + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) WYKONANIE Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody(...)czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się z obu stron, przekładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Podajemy np. z ziemniaczkami i tartymi buraczkami
cool and mintymnie w domu mówimy na nie kluski twarogowe i robię je bardzo często, bo Mąż i Dzieci za nimi wprost przepadają. Smakują doskonale z roztopionym masłem z bułką tartą oraz cukrem, czasem podaję je również z gęstą, kwaśną śmietaną i owocami. Przygotowanie leniwych jest idealne dla... leniwych! 😂 10 - 15 minut roboty i wyżerka dla całej(...)bardzo gęstego z wiaderka - polecam "Delfiko") 1 jajko (rozmiar L) 3/4 szklanki mąki (plus około 0,25 szklanki do podsypania) 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO: roztopione masło z bułką tartą do polania lub śmietana i owoce cukier W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli (około 1/2 łyżeczki) . Do miski przełóż twaróg (w kostce rozgnieć go najpierw porządnie widelcem
Słodko-Słony Świat Ilony