KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 237odwiedzenia strony ORZECH :) SKŁADNIKI NA 30 sztuk: 30 naleśników 1 Słoik Kapusty Kwaszonej z Marchewką ORZECH 1 cebula 40 dag pieczarek Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 6 jajek 2 szklanki mleka Masło do smażenia pieczarek Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę przepłukuję zimną wodą a następnie drobno siekam. Do garnka wkładam kapustę(...)Farsz nakładam na naleśnik za pomocą łyżki i zawijam w prezenciki. Na talerzu rozbijam jajka i wlewam mleko, dodaję sól i pieprz, dokładnie ubijam. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Krokiety panieruję najpierw w jajku potem w bułce. Smażę na rumiano na patelni na rozgrzanej patelni. Podaję z barszczem
Gotowanie Patki
Tarta z kremem pomarańczowym i bezą 199Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;) Spód(...)mąki pszennej - 125 g masła - 2 żółtka - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty
Receptura smaku
Cynamonowe ciasto ze szpinakiem 197oleju roślinnego duża garść suszonych daktyli 2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego cynamonu kawałek margaryny i bułka tarta do wyłożenia formy Polewa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, dodajemy miód, olej i miksujemy blenderem(...)ciasta razem z masą szpinakową i przyprawami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy do ciasta drobno pokrojone daktyle. Podłużną formę nacieramy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 60 minut. Przygotowanie polewy: W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy kakao z mlekiem i energicznie mieszamy
Qchnia po prostu
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 267magicznym czasem oczekiwania. Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników(...)miodu Wszystkie składniki umieść w misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę. Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C. MASA CZEKOLADOWA: - 100 g gorzkiej czekolady - 60 g masła
SMYKWKUCHNI
Domowa kiełbasianka ze słoika 192muszkatołowej 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą Konfitura żurawinowa (łyżka na słoik) Suszone śliwki (po 3-4 na słoik) Dodatkowo: Olej rzepakowy do wysmarowania słoiczków Bułka tarta do wysypania słoiczków Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do misy TC. Dodajemy czosnek, zakładamy koszyczek i uruchamiamy na obrotach 10 i na czas(...)łyżkach oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy, czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy z jajkiem oraz przyprawami. Słoiczki smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wysypujemy bułką tartą. Nakładamy mięso do ⅔ wysokości, a na wierzch dajemy konfiturę żurawinową lub śliwki- wg własnego upodobania. Słoiki ustawiamy na dużej blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp
Kuchnia w czekoladzie
Makowiec na kruchym cieście 226wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec to ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam(...)składników zagniatamy ciasto. Przygotowaną kulę wkładamy do lodówki na 45 minut(można przygotować dzień wcześniej). Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do tarty. Podpiekamy 15 minut w 170 stopniach(Pamiętajmy aby ciasto ponakuwać widelcem i obciążyć fasolą. Inaczej się wybrzuszy). Mleko zagotowujemy z miodem i cukrem. Mak wysypujemy go głębokiego garnka
Ciasta z tradycjami
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 304białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić. Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu na białkach: Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 jaja aromat waniliowy Żółtka oddzielić(...)minut w 180 stopniach. Studzimy. Uwagi: 1) Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 2)Owoce, które chcemy użyć do ciasta muszą być suche. Trzeba owoce obsypać mąkę lub bułką tartą. 3)Białka które używamy, aby lepiej się ubiły powinny być włożone do lodówki na 10 minut
Ciasta z tradycjami
Babka z brzoskwiniami 204waniliowy - 1 op mąka pszenna - 35 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki masło - 15 dag mleko - 100 ml brzoskwinie - 1 puszka tłuszcz do formy bułka tarta do formy Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Dodać stopniowo przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszając(...)ciastem delikatnie. Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem. Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC i pieczemy ok 50 minut
Camilla w kuchni
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 232łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy letnią wodę (nie może być gorąca, bo drożdże nie wyrosną(...)części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki (ok 0,5 cm) spód pizzy. Na rozciągniętym cieście rozsmarowujemy sos, posypujemy tartą mozarellą, układamy pozostałe składniki (poza rukolą) i ponownie posypujemy mozarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250-280 stopni na ok 12-15 min. Jeszcze gorącą pizzę posypujemy świeżą rukolą, pestkami
DefinicjaSmaku
Pasztet z gęsi 232ziela angielskiego gałązka rozmarynu 7 ziarenek jałowca 3 gałązki świeżego tymianku 50ml brandy lub koniaku 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę(...)gęsta, można podlać pozostałym bulionem. Do wyrobionej masy można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet
Obiad gotowy
Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy) 200anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim . * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 3 łyżki masła 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g) 150 ml kwaśnej śmietany tarta skórka z cytryny sól, pieprz czarny, zmielony anyż 250 g makaronu bezglutenowego (np. typu penne) natka pietruszki Wykonanie(...)Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem. 3. Następnie przyprószamy anyżem oraz tartą skórką z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy. 4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy. 5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam
Kawa z mlekiem
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 205tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy na oliwie z solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki. 2. Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie. 3.Kapust(...)pieprzem. Następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy. 4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi . 5. Lepimy pierożki i... 6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto
Kawa z mlekiem
Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 220maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda z puszki ciecierzycy bułka tarta do obsypania formy około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej) sok, z połowy cytryny (na lukier) trochę mleka roślinnego (gdy ciasto okaże się za gęste) Wykonanie: 1. Zaczynamy(...)trochę mieszamy. 8. Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. 10. Pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, potem 10 minut z grzaniem tylko od dołu
Kawa z mlekiem
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 608porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy(...)około 7-10 minut (do lekkiego zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Kukurydzę osączamy na sicie z zalewy. Tuńczyka również osączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy. Ser trzemy na tarce. Podpieczone ciasto francuskie wyjmujemy z piekarnika. Środek każdego kawałka dociskamy widelcem, by nieco je spłaszczyć. Smarujemy śmietaną – mniej więcej po 1 łyżeczce na porcję. Rozkładamy lekko rozdrobnionego
Smaki Na Talerzu
Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) 267mój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę
moj przepis na