tarta - 42848 przepisów (strona:1361/2857)

Keks 134

chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszając łączymy pianę z ciastem. Na koniec dodajemy przygotowane bakalie, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 C przez około 40-50 minut do suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Artykuł Keks pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto z agrestem 148

ciasto zagniatamy lub wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ¾ ciasta ścieramy na tarce, na ciasto wykładamy umyty i osuszony agrest. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce), na koniec

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto ze śliwkami 133

wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę do zamrażarki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce do blaszki o wymiarach 26 x 30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, na wierzch układamy połówki śliwek środkami do góry. Jeśli śliwki są kwaśne to do każdej z nich wsypujemy odrobinę brązowego cukru, wierzch posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło siekamy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto czekoladowo – orzechowe 148

wcześniej posiekane orzechy i czekoladę, wszystko raz jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto będzie dość gęste. Przekładamy je do formy o wymiarach 26 X 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 – 30 minut (do tzw. suchego patyczka). W małym garnuszku zagotowujemy wodę

To co lubię - gotuję i polecam
Zebra ze szpinakiem 140

Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Murzynek z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową 173

szczyptą soli, przekładamy do wcześniej zmiksowanej masy i mieszamy delikatnie łopatką lub drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do keksówki ( 27 cm), wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 55 minut (do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być inny dla każdego piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto kokosowe 131

mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Kolejno do masy dodajemy mleko i wiórki kokosowe. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki (30 cm), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 55-60 minut (do suchego patyczka). Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto zaczyna

To co lubię - gotuję i polecam
Piegusek 148

miksujemy na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy lekko przestudzone masło, miksujemy. Formę o wymiarach 11×31 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut (do tzw. suchego patyczka.) Uwagi Do odmierzania składników

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z biszkoptem i polewą czekoladową 215

pieczenia przesiane przez sitko, chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24X36 cm, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (termoobieg) i pieczemy około 30-40 minut . Studzimy i kroimy wzdłuż na dwie równe części. Polewa: W niewielkim

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera 163

Instrukcje Osobno mieszamy składniki suche i mokre (rózgą). Do składników mokrych dodajemy składniki suche i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25X30 posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, a całość posypujemy kruszonką. Kruszonka: Mąkę, masło i cukier łączymy w misce i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka (konsystencja piasku). Wkładamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami II 135

delikatnie i dokładnie mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy ( 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto pomidorowe (bez jajek) 177

sodę. Dodajemy szczyptę soli. Do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia się składników) Keksówkę o dł.25 cm smarujemy masłem bądź olejem, delikatnie oprószamy bułką tartą. Gotową masę przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 50 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto pomidorowe (bez jajek) pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw. 192

pieprz i dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajka i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy (keksówki 25 cm), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 75 minut. Uwagi Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 146

przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, a na wierzch układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut. Lekko przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. ciasto z truskawkami

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka warzywna 144

żółty, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie roztrzepujemy rózgą. Naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanego o wymiarach 21 cm (wysokość 5 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tej ilości warzyw można użyć większego naczynia. Wszystkie warzywa mieszamy w misce, przekładamy do wysmarowanego naczynia, a całość zalewamy masą jajeczną. Jeśli lubicie wierzch zapiekanki można dodatkowo

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania