FLACZKI Z KANI + FILMIK 136łyżka masła 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej PRZYGOTOWANIE : Kanie myjemy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Cebulę pozsmażamy na maśle, solimy, dodajemy tartą marchew i seler oraz liść laurowy i ziele. Wlewamy bulion i dusimy 15 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy podsmażone kanie, oraz wszystkie przyprawy, chwilke gotujemy. Na patelni
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto ze śliwkami i lukrem 138lukrem? Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, wlewamy olej i kefir, mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Obkładamy śliwkami pokrojonymi na ćwiartki, albo innymi owocami np. jabłkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni C ok. 45-50 minut. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z wątróbką 140Zawsze miałem słabość do pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin. Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką
PaleoSMAK
Murzynek 157dokładnego połączenia składników i otrzymania gładkiego, bezgrudkowego ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm lub 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Polewa: W garnuszku
Opowieści z piekarnika
Prosta tarta z jabłkami 122Wiele z nas często pędzi... nie mamy czasu na nic... często omijamy temat pieczenia ciast... dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego
Dziś Ja gotuje
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 147można zrobić domowe zapiekanki. Wystarczy tylko posmarować je masłem albo smalcem, położyć na nie kawałek wędliny, pieczarki i żółty ser. Bułki można również ususzyć i zrobić z nich bułkę tartą lub dodać np. do kotletów mielonych (wcześniej zalewając je mlekiem lub bulionem). Kromki czerstwego chleba można również pokroić w niewielkie kosteczki, dodać niewielką ilość oleju, ulubionych ziół
ProstePesto.pl
Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem 171piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut (do zrumienienia). Twaróg umieszczamy w misce wraz ze schłodzoną kremówką oraz cukrem i miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Nadmiar soku z jabłek odciskamy! Tarte jabłka dodajemy do masy twarogowej. Upieczone, przestudzone rurki zdejmujemy z foremek, napełniamy je przygotowanym nadzieniem (sprawdzi
Smaki Na Talerzu
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki 138jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek, tortilii i szybkich sałatek. Jest soczysta, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki Sałatki, tarty, zapiekanki i cała reszta to same pyszne rzeczy, ale czasem potrzeba jest po prostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi
Na-talerzu.pl
Makaron w sosie pomidorowym z pieczarkami i boczkiem 228100ml śmietanki kremówki 100ml białego wytrawnego wina 1 średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka oleju sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżka siekanej natki pietruszki tarty ser do podania – użyłam sera Cheddar Przygotowujemy składniki na danie – boczek kroimy w cienkie paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno
Smaczna Strona
Jogurtowe babeczki z bitą śmietaną i owocami 159przygotowane ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej 12 papilotkami. Pieczemy bez termoobiegu przez około 25 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Warto przeczytać: Rustykalna tarta z gruszkami Wyjmujemy z lodówki misę miksera i wlewamy do niej schłodzoną kremówkę, ubijamy przez pół minuty na wolnych obrotach, po czym stopniowo zwiększamy tempo miksowania. Gdy śmietana
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koperty z kapusty z wiejskim nadzieniem 153liści ziemniaki gotowane: 1 kg cebula: 1 szt. słonina: 100 g koperek posiekany : 2 łyżki olej do smażenia sól i pieprz do smaku Panierka: jajka: 3 szt. bułka tarta KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM Wykonanie: 1. Z kapusty odrywamy liście, ścinamy grube żyły i odgotowujemy prze 5 minut. 2. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy
Kuchnia Na Wypasie
Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną 153folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecam
Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający życie 164tosterze), proziaki, muffinki, naleśniki z serem, placuszki różnego rodzaju, chlebki naan. Co zamrażam na lunch: dania makaronowe w małych pojemniczkach, tak samo kaszotta, naleśniki z farszem na ostro, tortille, tarty na ostro, pizze, pierogi, kopytka itd. Artykuł Mrożenie posiłków – lifehack ułatwiający życie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Szarlotka z bezą i śliwkami 157proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy
Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 202ostrej papryki 1 łyżeczka maggi masło klarowane do usmażenia pieczarek sól 2 jajka olej + 1 łyżka masła klarowanego do obsmażenia 2 łyżki mleka + bułka tarta do panierowani Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, przysmażamy cebulkę, wkładamy pieczarki i smażymy do odparowania soku
Co w garnkach piszczy