Jesienne śniadanie: domowa granola jabłkowa oraz warstwowy deser-szarlotka 190deseru z karmelizowanymi jabłkami i waniliowym serkiem. Prawdziwe niebo w gębie, dobre zarówno na śniadanie jak i podwieczorek. Zobacz także przepisy: Chlebek jabłkowo-cukiniowy oraz Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem . Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy Uwielbiam jabłka, dlatego z radością dołączyłam do Kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy, prowadzonej przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto ucierane ze śliwkami 192kostkę. Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną (zapobiegnie to wyciekaniu soku z owoców w głąb ciasta). Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wierzch wystudzonego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego
Fascynacje Ani
Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem 102jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 1 średnia cukinia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zostawiając 1/4 szklanki orzechów włoskich. Cukinię utrzeć na grubych oczkach (razem ze skórką). Odcisnąć na sicie. Cukier wymieszać z jajami, następnie dodać
Moja Delicja
Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem 130kosteczkę (jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią). Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i polać oliwą. Posypać płatkami chilli. Podawać z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką wieloziarnistą. Czytaj więcej: Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego
Moja Delicja
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 150dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie) Przygotowanie: Brokuł(...)minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej
Moja Delicja
Puree z dyni 141gładkie dyniowe puree. Gotowe puree z dyni wykorzystajcie jako składnik do potraw z dyni, np. do “ Dyniowych klusków leniwych (dyniowe kopytka leniwe) ” lub w wersji BEZ PRZYPRAW do: “ Tarty dyniowej ” lub przepysznego “ Tiramisu dyniowego “. Czytaj więcej: Puree z dyni The post Puree z dyni appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja
Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 242wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać
Moja Delicja
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną 129grzałka góra-dół) . Dno okrągłej foremki z odpinaną obręczą o średnicy 16-17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem (lub całość posmarować masłem i obsypać bułką tartą, strzepując nadmiar) Do miski przesiać mąkę wraz z kakaem i sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać żółtko, roztopione
Moja Delicja
Kulki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym 180ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM Składniki: 600 – 700 g ziemniaków 10 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek 1 mała cebula bułka tarta 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia opcjonalnie – mąka ziemniaczana KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Kuchnia Na Wypasie
Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią 137odsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży pomidor 3 łyżki mascarpone sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oliwy do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan Porada: Do dania możesz dodać kilkanaście posiekanych czarnych oliwek, a zamiast pomidora kilka pomidorków cherry lub koktajlowych. Paprykę możesz zastąpić inną, np. żółtą. Możesz dodać
Zasmakuj Kuchni
Jesienne spaghetti z rydzami 199pięknie wygląda i usmażony zawsze smakuje al dente, bo ma w sobie tę chrupkość jakiej brakuje większości grzybów. Idealnie pasuje do niego dobrze podsmażona szynka parmeńska, a hitem jest tarty drobno oscypek. Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. Często jeździmy do naszego domku w górach. Kiedy pakujemy się ze wsi do Warszawy na wyjazdowy obiad zjadamy
Niedzielny kucharz
Kolorowe mielone 257Składniki: 0,5 kg mięso mielonego ok. 20 dkg dyni 1 awokado 2 suszone pomidory 1 cebula 1 jajko słodka i ostra papryka jarzynka, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Warzywa obrać, cebulę … Czytaj dalej Kolorowe mielone
czarrna od kuchni
Cisto bananowe czyli angielskie banana bread. 134czas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach C. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Chwilkę zostawić w blaszce, następnie wyjąć i poczekać aż ostygnie. Można
Kuchnia Pokoleń
CIASTO SEZAMKOWE 149sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkości
Łatwe ciasto 157Podaję wam przepis na bardzo proste i pyszne ciasto zrobicie je w okrągłej tortownicy standardowej albo w jakiej chcecie, lub w formie do tarty ,którą wyłożycie papierem do pieczenia i zostawicie trochę wyższe brzegi. Średnica nie ma znaczenia .Ciasto wyjdzie Wam po prostu wyższe lub niższe. Teoretycznie jest to ciasto ,które robi się widelcem, nie trzeba używać
Z Kuchni Do Kuchni