Gulerodsboller 163Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg
Weekendy w domu i ogrodzie
Szafranowe Corzetti z masłem, orzeszkami piniowymi i majerankiem 142białego wina by razem z żółtkami dawało 100g "mokrego" szczypta szafranu szczypta soli 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie) 40g masła 20g orzeszków piniowych 2 gałązki świeżego majeranku opcjonalnie: tarty Parmezan Wykonanie: z mąki, żółtek, wina, szafranu, soli i oliwy zarabiamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut. następnie
Pasta Po Polsku
Wielkanocne gniazdko kokosowe 144wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut. lukier wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz
Niezły Młynek
Czekoladowe ciasto z wariacjami w środku 131długo. ciasto II W misce ubijamy jajka i dodajemy pozostałe składniki, ciasto wyrabiamy na gładka masę. Ciasto przelewamy do zaokrąglonej keksówki wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. Do środka przesypujemy ciasto I grudkowe, delikatnie mieszamy, aby jasne grudki rozprowadziły się równomiernie po całej keksówce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C góra-dół przez
Niezły Młynek
Puszysty sernik z czekoladowo - orzechowymi kuleczkami w środku 122dekoracji bita śmietana Przygotowanie: spód ciasteczka rozgnieść i połączyć z masłem, wszystko wymieszać i wyłożyć ciastem spód tortownicy (tortownicę wyłóż papierem pergaminowym albo natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną). Piecz 10 min spód w 180 C. kulki wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady połączyć ze sobą za pomocą miksera na poszytą
Niezły Młynek
Wielkanocna baba marchewkowa 136cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ostudź ciasto Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem przełóż do rękawa
Niezły Młynek
SERO - CIASTO 160waniliowy 40 g olej 1,5-2 łyżki szczypta soli rukola ok. 30-40 g cukier puder do posypania Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Łyżką dobrze roztrzepać jajka z oboma cukrami, potem dodać mleko,wymieszać. Do masy jajecznej dosypać mąkę, wszystko dobrze wymieszać
Smaczne moje
PODWÓJNY SCHABOWY Z PANKO 154Rodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami. schab 700 g ( 4 plastry ) 1-2 jajka panko 8 -10 łyżek 2 spore ząbki czosnku 1 spora szalotka mąka pszenna 3-4 łyżki sól, pieprz
Smaczne moje
CYTRYNOWIEC Z SEREM I JABŁKAMI 145Masa serowa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników. Składanie ciasta. Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta. Wierzch można posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka położyć masę serową, wyrównać. Na ser położyć resztę ciasta. Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy
Smaczne moje
PLACEK DROŻDŻOWY Z TARTĄ DYNIĄ i kruszonką ( łyżką mieszany ) 126Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. Ciasto ; mąka pszenna 340 g drożdże 40 g puree z dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy
Smaczne moje
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 108miesiące od daty powrotu!!!), dane było mi spróbować tortu Sachera. Tak, tego wiedeńskiego. Wykwintnego, tradycyjnego wypieku. Szanuję, rozumiem tych, co się lubują, natomiast osobiście - nie doceniam. Natomiast, tarta cytrynowa która skusiła bezpaszportową córkę..eh. Przy okazji, raz jeszcze chylę czoło przed Panią Konsul. Wszystko w naszym życiu zależy od tego, czy na życzliwych ludzi dane nam jest
Kronika Piekarnika
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 114wyszukanych form wypieków drożdżowych, załapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni
Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 116gęsta, kończymy zagniatając całość dłonią, jak ciasto kruche. Około 2/3 ciasta wykładamy do blaszki - 22 cm / 23 cm wyłożonej papierem. Wylepiamy dłonią warstwę około 1,5 cm. Posypujemy bułką tartą całą powierzchnię i równo wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej w misce części ciasta wlewamy powoli mleko i miksujemy, aż konsystencja stanie się rozrzedzona, ale nadal gęsta, nie płynna
Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 113pływającym okiem. Lub do spotkań rodziną, której jeden z członków wrócił z Kanady, po wielu, wielu latach. Uświadomiona zostałam, że Halloween w kalendarzu mieszkańców USA i Kanady, to trzecie co do ważności święto. Więc wspominaliśmy, otwieraliśmy drzwi wrzeszczącym dzieciakom domagającym się słodyczy. Ale dyniowego ciasta nie było na naszym stole. Na talerzu w kształcie szczerbatej dyni położono drożdżową szarlotkę(...)czasie wykładamy ciasto na blaszkę 22 cm / 22 cm, lub tortownicę o podobnej powierzchni, posmarowaną masłem i posypaną mąką. Rozkładamy równo dość cienką warstwę. Posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy kruszonką z wymienionych składników - ja wkładam je wszystkie do małej miseczki i po prostu mieszam widelcem. Ewentualnie dodaje troszkę więcej mąki, jeśli nie ma właściwej
Kronika Piekarnika