Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu 162Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni
Smaczne moje
Miodownik 143pulchną masę. Dodać mąkę i korzenie, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć białka z ciastem. Formę do ciasta (keksówkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut. taca
królestwo garów
Prosty piernik z powidłami 133szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć
Opowieści z piekarnika
Kotlety schabowe w grubej chrupiącej panierce 127grubej złocistej panierce Pyszne! Idealne na rodzinny domowy obiad. Wychodzą o wiele grubsze od klasycznych schabowych, dzięki panierowaniu w cieście naleśnikowym i mielonych płatkach kukurydzianych (można je zastąpić bułką tartą) . Inne pomysły na kotlety: ** Kotlety devolay ** Kotlety drobiowe z serem i majonezem ** Kotlety rybne siekane ** Łatwe kotlety jajeczne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 kotlety schabowe
Kulinarny S.O.S.
"Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" Kamila i Noemi Górny 137Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy to wyboru Amaretti, Tiramisu tradizionale, panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne. Przepisy
kruche babeczki
piernik wg s. Anastazji 150suche składniki i miksujemy tylko do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą wąskiej keksówki. Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-60 min. Wystudzony piernik możemy polać polewą i dowolnie udekorować np. posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 138ciasta biszkoptowego układa się w misce, a środek wypełnia kremowym nadzieniem. Na koniec odwraca się je do góry nogami. 8. Torta della Nonna , czyli Ciasto Babci – to krucha tarta, którą po upieczeniu wypełnia się budyniowym kremem i posypuje piniowymi orzeszkami i cukrem pudrem. 9. Bomboloni – to włoskie pączki z nadzieniem. Zazwyczaj wypełnia się je kremem budyniowym
Tajemnice Smaku
Świąteczna babka z daktylami, migdałami i gorzką czekoladą 172objadanie tym smakowitym ciastem i zaserwować je bliskim na święta. Jak upiec idealną babkę? Ciasto możemy upiec w tradycyjnej formie na babkę (dokładnie smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą. Olej możemy zastąpić stopionym i przestudzonym masłem (160 g masła = trochę więcej niż ¾ kostki masła). Babka z daktylami, migdałami i gorzką czekoladą Składniki: 2 i 3/5 szklanki mąki
KulinarneImpresje.pl
Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem 158podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem. Składanie babeczek: Foremki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim spód babeczek, z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki. Do babeczek nałóż nadzienie ok 2 łyżeczek może więcej, zależy
Niezły Młynek
Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem 141podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym nadzieniem. Składanie babeczek: Foremki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim spód babeczek, z pozostałego ciasta wytnij gwiazdki. Do babeczek nałóż nadzienie ok 2 łyżeczek może więcej, zależy
Niezły Młynek
MIĘSNA ZAPIEKANKA 143mąki razem z resztą składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Tortownicę 22 cm lekko smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wyrośniętym ciastem wykładamy spód i boki tortownicy, posypujemy bułką tartą. Mięso mieszamy z rozmąconym jajkiem. 2/3 mięsa wykładamy na ciasto, w mięso wciskamy różyczki brokuła, lekko dociskamy, potem kładziemy warstwę obciekniętej kukurydzy. Dopełniamy resztą mięsa, znów dociskamy
Smaczne moje
Sernik 137Połączyć białka z masą serową i rodzynkami. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 – 60 minut. Gdy sernik będzie upieczony wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić tak, aż sernik ostygnie. Sernik
królestwo garów
Polędwiczka wieprzowa faszerowana pieczarkami 161się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki. Wszystko chwilę smażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone śliwki i bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Przygotowanie polędwiczki: Polędwiczkę umyć i osuszyć, oczyścić z błon i tłuszczu. Polędwiczkę delikatnie rozciąć
Codzienne Gotowanie