ogórki - 26028 przepisów (strona:1346/1736)

Sałatka z bobem, kurczakiem i ziemniakami 138

Zakupiłam ziemniaczki, małe jak orzeszki, które idealnie nadają się do sałatek. W głowie od razu powstał pomysł na tą sałatkę, tym bardziej że w lodówce czekał

Moje Małe Czarowanie
Jedzonko do pracy #65 164

której w końcu wywodzi się bento, czyli tradycja szykowania posiłków w pudełkach). Cały zestaw okazał się niezwykle smaczny, lekki i sycący ;) Polecam! Śniadanie: Sałatka fattoush - pomidorki, czerwona cebula, rzodkiewka, ogórek, koperek, sumak, granat, feta, pieprz, oliwa, cytryna, zgrillowany chlebek arabski (u mnie tortilla). Lunch: Soboto z indyka z jajkiem i groszkiem* Soboro z indyka z jajkiem i groszkiem Jak zrobić

Codzienne Gotowanie
Omlet z szynką, serem i pomidorami 213

Omlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Nerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią 188

ciężko się przełamać , uwierzcie one są naprawdę smaczne , a przyrządzać można je w dowolny sposób , nerki pasują niemal do wszystkiego Składniki : 4-5 nerek wieprzowych 1 mała cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża, łyżka masła ,klarowanego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twardą białą

Ogrodnik w podróży
Burgery z czerwonej fasoli 196

łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach) Na patelni rozgrzewamy olej. Jasną cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze

Kolizje Smaków
Ziemniaki na styl skandynawski , gotowane w sosie z cukinią 188

przypasuje i nie bójcie się kombinować i majstrować przy przepisach , one są tylko pomysłem .Wykonanie powinno być Wasze -autorskie Składniki : 5 młodych ziemniaków , niezbyt dużych 1 mała cukinia , wielkości ogórka szklarniowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Ogrodnik w podróży
Wtorek: Makron na wynos w sosie z masła orzechowego 150

wersję bezglutenową, albo po prostu zwykle spaghetti. Sos z makaronem sam w sobie tworzy pyszne danie, ale jest też otwarty na wszelkie warzywne dodatki. Najlepsze są warzywa soczyste jak ogórek, pomidory, może też być marchewka dla podkręcenia słodkich smaków i chrupkości albo rzodkiewka. Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com Składniki: Opakowanie chińskiego makaronu 1/2 pęczka natki pietruszki, kolendry, bazylii lub szczypiorku

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Buddha bowl z serem halloumi 167

panuje pełna dowolność i możecie zrobić taki sos na jaki macie ochotę. My proponujemy klasyczny dresing do ryżu w stylu azjatyckim. Składniki: 200 g sera halloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu

Niedzielny kucharz
Fasolowy krem do pieczywa z suszonymi pomidorami 165

jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy

greenscarf
Surówka z młodej kapusty z cukinią 199

powoduje ,że por nie jest gorzki a kapusta ma delikatniejszą konsystencję Polecam , szczególnie teraz , kiedy warzyw jest pod dostatkiem . Składniki : 1/2 małej główki świeżej kapusty 1 mała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego 1 dość duża marchewka 1 średni pomidor kawałek pora , taki około 10 cm sos : 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 łyżki octu winnego -białego 1,5 łyżeczki cukru

Ogrodnik w podróży
Cukinia w sosie śmietankowo – koperkowym 194

zawsze , później można iść na długi ..relaksująco – wyszczuplający ..spacer , bo w końcu od czego jest lato … Prostota wykonania , naprawdę skłania do wypróbowania Składniki : 2 małe cukinie , wielkości ogórka szklarniowego , najlepiej w dwóch kolorach , będzie apetyczniej 1 dość duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka , bardzo słodkiej musztardy np.figowej 2 łyżki masła

Ogrodnik w podróży
LODY!!! 167

którcyh użyliśmy wystarczy jakaś godzina i już można zajadać.  Oczywiście zachęcam do eksperymentów- zmiksować można tak wiele. Może ta ogórkowa to była lekka przesada, ale na przykład świeży ogórek z miodem? Dajcie znać co byście zmiksowali

les mirabelles
Foodbook #2 czyli co jem w ciągu dnia 192

zjadłam kawałek chlebka bananowego z malinami - przepis na chlebek już wkrótce na blogu oraz kanale YouTube. KOLACJA Na kolację przygotowałam sałatkę na bazie sałaty lodowej do której dodałam pomidora, ogórka konserwowego oraz podsmażone z papryką wędzoną wędzone tofu. Sałatkę podałam z dwiema grzankami z ciemnego chleba. Link do filmu: Dajcie znać czy chcecie więcej Foodbooków

Health-Fit-Life
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 191

powiedzieć), składniki sałatki należą do mojej ulubionej mieszanki. Żeby nie było tak och i ach, to powiem Wam, że Franek sałatki nie tknął. Kotlecika zjadł z grzanką i zielonym ogórkiem :) Składniki : 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 3/4 szklanki posiekanych orzechów (najlepiej włoskich, ale mogą być również dowolne) pół łyżeczki mielonej kolendry

bistro mama