tarta - 42848 przepisów (strona:1210/2857)

Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 168

szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek Marynata: Posiekana szalotka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: (jeśli masz wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka – po prostu przesmaż go na patelni i omiń punkty

Niedzielny kucharz
Rolada buraczkowa ze śledziem 347

buraków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki kiszone Pure buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się

PatiGotuje
Roladki z szynki czyli wielkanocne rollsy 5292

łyżki majonezu łyżeczka tartego chrzanu 1/4 czerwonej papryki 4 rzodkiewki 2 jajka na twardo 6 plastrów szynki pół ogórka rzeżucha szczypiorek WYKONANIE: 1. Majonez wymieszać z tartym chrzanem. 2. Czerwoną paprykę i rzodkiewki pokroić w słupki. 3. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. 4. Ogórek obrać i pokroić w słupki długości szynki. 5. Każdy plaster szynki posmarować sosem

Atlas Smaków
Krucha tarta z ricottą i czekoladą 135

ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z ricottą i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Kotlety pieczarkowe z fasoli czyli Niedzielne Mielenie odc.46 198

pieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole i różyczki brokuła oraz czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy(...)niezbyt gładka masę, najlepiej jakby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Do masy dodajemy jaka, bułkę  i przyprawy. Z masy formujemy dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Pysznie smakują na ciepło z surówką, ale i na zimno jako element kanapki do pracy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i zielonym groszkiem 254

kurczak o wadze ok. 1 kg 250 g ryżu długoziarnistego 2 szkl. mrożonego groszku Hortex 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały por około 50 g tartego sera cheddar (u mnie red cheddar) 1 łyżka przyprawy uniwersalnej gałka muszkatołowa sól, pieprz olej + masło Kurczaka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy umyte, obrane(...)muszkatołowej, sól oraz pieprz, mieszamy. Podsmażony ryż przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Dodajemy ugotowane mięso oraz groszek. Całość zalewamy około 2 – 2,5 szklankami przygotowanego wywaru. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (pieczemy bez przykrycia). Możemy zaostrzyć smak polewając danie ketchupem lub podać

Smaki Na Talerzu
Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym 158

kiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy(...)oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy sosem czosnkowym, odkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie panierujemy. Najpierw mąka, później rozkłócone z mlekiem jajko, na końcu w bułce tartej wymieszanej z sezamem białym i czarnym. Smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Kurczak z marchewką i ryżem na mleczku kokosowym 182

spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano masło klarowane do podania ryż, tarty ser i natka Przygotowanie: Piersi myję, suszę i kroję w niedużą(...)kostkę. Marynuję je w kilku łyżkach oliwy i przyprawach. Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa

Zasmakuj Kuchni
Krokiety z mięsem z rosołu 592

ugotowanej wołowiny np. karkówki lub pręgi 300g warzyw z rosołu sól, pieprz ew. rosół do rozrzedzenia farszu   Do panierowania: 3 jajka 8 łyżek bułki tartej 7 łyżek mąki pszennej olej do smażenia   Przygotuj naleśniki: Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą(...)robi moja mama i podaje je z kubkiem gorącego barszczu.   Druga opcja bardziej kaloryczna, ale chyba smaczniejsza to klasyczne krokiety. Panierowane w mące, jajku, bułce tartej. Nie każdy obtacza naleśniki w mące, ja zawsze tak robie wtedy bułka lepiej się trzyma, a panierka nie odstaje

kuron.com.pl
Panierowane filety pod warzywną kołderką 177

warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 jajko, 1 i ½ szklanki bułki tartej, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 cebula, ½ szklanki wody, 50 g sera żółtego, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera obieram i ścieram na tarce o dużych otworach(...)minut. Warzywa doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz oregano. 2. Filety rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Na oliwie smażę filety na rumiano w każdej strony. 3. Na usmażone filety kładę porcję przygotowanych warzyw. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Filety układam na blaszce i zapiekam około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 191

Jajka wielkość M Z przepisu wychodzi około 20 dużych gofrów.  Ciasto jasne: Składniki: 3 żółtka  3 jaja łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia 50 g tartej białej czekolady łyżka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 80 g rozpuszczonego przestudzonego masła Wykonanie: W jednym naczyniu ubić na sztywno białka wraz z łyżką cukru pudru(...)połączyć. Ważne, by białko było wkręcone łyżką, a nie mikserem.   Ciasto ciemne: Składniki: 3 żółtka 3 jajka 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 50 g tartej mlecznej czekolady 80 g rozpuszczonego przestudzonego masła łyżka cukru pudru 250 ml mleka łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W jednym naczyniu ubić na sztywno białka wraz z łyżką cukru

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z buraków ćwikłowych 183

temu pod przepisem na sandacza z buraczkami otrzymałam komentarz, że gotowane i tarte buraczki to nie surówka. Przyznam, że do tamtej pory nigdy nad tym nie myślałam, a tarte buraki nazywałam surówką. Jednak tamtego dnia moje życie się zmieniło bezpowrotnie. Długo nad tym myślałam i trochę z burakami kombinowałam. To dzięki tamtemu drobnemu komentarzowi zapraszam Was na nowy

Dietolog
Chrupiące fit frytki z fasolki szparagowej 217

zdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej  panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan - ok 50 g bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane(...)ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Etap III  Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce. Etap

Wylizany Rondel
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 207

leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70   kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 %  100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól (1 łyżka) , pieprz (płaska łyżka), majeranek (2 łyżki) 1/2 łyżki(...)kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI

CynamonemPoOczach
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 195

Samotna i porzucona ricotta w czeluściach lodówki patrzyła na mnie smutnymi oczami. I tak w mojej głowie powstał przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon  :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła

CynamonemPoOczach

Proponowane wyszukiwania