masła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić(...)solą i pieprzem. Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem. Kromkę chleba umieścić w blenderze, dodać oliwę, zmiksować na okruszki. Okruszkami posypać kalafior. Zamiennie możemy użyć tartej bułki wymieszanej z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut,aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony. Przed podaniem polać lekko oliwą i posypać natką pietruszki. Smacznego
Stare Garytartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroić i wszystkie składniki ze sobą połączyć , aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Formować małe kuleczki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos porowo-paprykowy 1 l wody 2 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - część biała łyżka oleju Pora pokroić
Różne smaki w kuchniosób : ✂1 duża cukinia ✂1 filet z kurczaka ✂3 garście świeżego szpinaku ✂3 ząbki czosnku ✂500 ml przecieru pomidorowego ✂150 g makaronu mini rurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól i pieprz do smaku ✂2 łyżki przyprawy gyros ✂1 łyżeczka czosnku granulowanego ✂1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✂1 łyżeczka papryki chilli(...)pomidorowy oraz makaron rurki. Zmniejszam ogień. Duszę ok 10 min. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz dodaję świeżo krojoną natkę pietruszki. Całość przekładam do naczynia. Posypuję serem żółtym tartym. Zapiekam ok 20 min aż ser się roztopi w 180 stopniach
Gotowanie Patkipowszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek tego otrzymano japońską wersję bułki tartej, charakteryzującą się o wiele większą chrupkością niż klasyczne panierki, delikatnością oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia w głębokim oleju. Potrawy przyrządzone w panko są puszyste, chrupiące oraz mniej kaloryczne(...)nadmiaru tłuszczu. Paluszki z dorsza w panko są delikatne, a panierka długo po usmażeniu zachowuje swoją chrupkość. Dzięki zastosowaniu panko potrawa chłonie mniej tłuszczu, niż po użyciu zwykłej bułki tartej, jest więc mniej kaloryczna. Gorąco polecam zwolennikom ryb, panierek… i nie tylko. To świetna alternatywa dla paluszków rybnych uwielbianych przez dzieci. To potrawa z serii „wiem co jem”. Smacznego
mojewypiekiinietylkozdrowszą i mniej kaloryczną fasolką szparagową. Przepis na "frytki", o który prosiliście na moim instagramie :) Czego możesz użyć jako panierki zmielonych płatków owsianych pokruszonych płatków kukurydzianych sezamu domowej bułki tartej panierki "panko" Będziesz potrzebować dwie duże porcje podawać z sosem jogurtowym fasolka szparagowa - 400 g jajko - 1 szt parmezan - ok 50 g bułka tarta/płatki owsiane/płatki kukurydziane(...)ogonkami. Gotuj ok 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź. Etap II - Panierka W zależności od wyboru panierki: zmiel płatki owsiane, płatki kukurydziane albo po prostu użyj bułki tartej lub panierki panko, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Etap III Rozbełtaj jajko i zanurz w nim odcedzoną fasolkę następnie zanurz fasolkę w przygotowanej panierce. Etap
Wylizany Rondelnaprawdę pyszne również na zimno..... Składniki: 4 duże pieczarki lub kilka mniejszych 15 dkg żółtego sera 10 dkg mozzarelli 15 dkg szyneczki wędzonej 1 cebulka czerwona łyżeczka bułki tartej 3 łyżki oliwy ząbek czosnku sól,pieprz Przygotowanie: Nie wiem jak wy ale ja pieczarek nie obieram,tylko płuczę delikatnie pod wodą,wycinam nóżki.Odcięte nóżki kroję w kostkę razem(...)szynkę kroję w kostkę,mieszam razem. Do pieczarek nakładam po trochą podsmażonej cebulki z pieczarkami i na to nakładam wymieszane sery z szyneczką,wierzch jeszcze posypuję odrobiną bułki tartej. Piekę w 180 stopniach ok 20-30 min (w zależności od wielkości pieczarek) Smacznego
Swojskie jedzonkoporcja pieczarek, trochę tartego sera i kiełbaska. Naleśnik zawijamy jak krokieta, przecinamy na pół i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem. Na naleśniki wylewamy resztę sosu pomidorowego, posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy w piekarniku 25 minut, w temperaturze 190 % C. Po zapieczeniu, wyjmujemy i podajemy, smacznego. Naleśniki są przepyszne na ciepło, nadają się do odgrzewania
Kulinarne Fantazje Marioliporcję: ✔1 Bajgiel ✔3 plastry wędliny ✔1 Garść świeżego szpinaku ✔2 łyżki sera żółtego tartego ✔Ketchup PRZYGOTOWANIE: Bajgiel rozkrajam wzdłuż. Jedną połówkę smaruję ketchupem. Następnie posypuję tartym serem żółtym. Kolejno kładę plastry wędliny. Na koniec kładę garść umytego świeżego szpinaku. Przykrywam drugą połówką
Gotowanie Patkismaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚. Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie: 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka), 100 g orzechów laskowych tartych, 30 g cukru trzcinowego, 1,5 opakowania Pierników Toruńskich „ Serca Toruńskie” (ok. 180 g), ciasto: ok. 700 g mąki tortowej extra, 40 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 2%, 50 g cukru pudru(...)posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: nadzienie: W rondelku delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy 1 opakowanie (120 g) rozkruszonych Pierników Toruńskich, tarte orzechy i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy pozostałe rozkruszone pierniki (80 g) i delikatnie mieszamy. ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem
Moniki SmakołykiSkładniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki: dwa woreczki ryżu 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki(...)bulionem (domowym bądź kupnym) i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą. 5. Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już kurek. Całość gotujemy około 20-25 minut
Gotowanie...to proste !jakich tylko chcecie , z każdym będzie smakowało wykwintnie. Składniki : dla 4 osób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić(...)sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Różne smaki w kuchni200g) 2 ziemniaki (200g) 20g masła 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 500g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego (można użyć bułki tartej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane(...)pasternaku, posypać parmezanem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się zrumienią. Podawać z dowolnymi dodatkami np. z rukolą lub (tak jak u mnie) z tartym burakiem ćwikłowym. 1 porcja to ok. 400 kcal , węglowodany: 24g, białko: 34g, tłuszcz: 19g SMACZNEGO
Dietologmięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 woreczki ryżu 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 puszka lub dwa duże świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory 150-200 g tartego żółtego sera przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, suszony majeranek, suszona bazylia, sól, pieprz, mielone chilli natka pietruszki do posypania Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso doprawić przyprawą(...)ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na dno wlać trochę wody. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45-50 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać tartym żółtym serem. Podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki
Simply Foodkońcowy zadowolił podniebienia moich gości. Ledwo udało mi się złapać ostatni kawałek do zdjęcia :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik . Lazania 12 płatów makaronu do lazanii 150 g tartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego(...)płaty makaronu bardzo dobrze pokryte beszamelem. Tak przygotowaną lazanię włożyć do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia potrawę posypać tartym serem. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut, żeby lazania dobrze się kroiła. Moje modyfikacje: płatami makaronu wyłożyłam całą blaszkę i zmieniłam kolejność składników przy przygotowywaniu beszamelu
Pieguskowa KuchniaPRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę. Mięso podsmażam(...)momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz
JejKuchnia