Składniki: 2 średnie cukinie 1 jajko 6-8 łyżek mąki 2 łyżki mleka olej roślinny sól, pieprz Sos tzatziki: zielony ogórek jogurt naturalny 3 ząbki czosnku pieprz, sól Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na 20 minut, następnie odsączyć z nadmiaru wody, przekładając je do innej miski. Dodać jajko, mleko i mąki na tyle, aby masa(...)była zbyt rzadka. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Aby zrobić sos należy zetrzeć na tarce ogórka razem ze skórką, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać jogurt, czosnek i sól. Nakładać łyżką małe placuszki na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć do zrumienienia po około 2-4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem tzatziki
wyzwania kuchenneNajbardziej znana sałatka z serem feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę
wyzwania kuchenneSmaczne i szybkie połączenie warzyw z wędzonym łososiem i winegretem z dodatkiem czosnku. Składniki na 2 porcje: 150 g wędzonego łososia mix sałat garść kaparów 2 pomidory ogórek zielony na sos: 6 łyżek oliwy łyżeczka octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)Pomidory i ogórka pokroić w półplasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć sałatę i warzywa. Czosnek rozgnieść. Wszystkie składniki sosu zmieszać w małym zamkniętym słoiku, potrząsając nim. Skropić sosem ułożone warzywa, następnie dodać łososia i kapary. Podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneLekki chłodnik, którego bazę stanowi ugotowana botwinka wymieszana z kefirem. Ma cudowny kolor i ciekawy smak. Składniki: pęczek młodej botwinki z buraczkami 800 g kefiru pęczek rzodkiewki ogórek zielony łyżka soku z cytryny 2 jajka koperek, szczypior sól, pieprz, cukier Botwinkę umyć i razem z buraczkami drobno pokroić. Wsadzić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Posolić, dodać(...)cytryny i gotować kilka minut, aż botwinka zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, koperek i szczypior posiekać. Do garnka z botwiną wrzucić wszystkie warzywa i wlać kefir. Wymieszać całość, doprawić i wstawić do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Podawać dobrze schłodzony z jajkiem i koperkiem
wyzwania kuchennebyło się przekonać, że nie tak do końca, bo w Norge spokojnie można kupić w sklepach surkål, czyli odpowiednik naszej kiszonej kapusty. Niestety dużo gorzej sprawa przedstawia się z ogórkami :( Ale wracając do kapusty... nie byłabym sobą, gdyby nie spróbowała zmierzyć się z tym tematem. Aby być pewną 100% wykonania, uprzednio zebrałam wywiad u babci ;) oraz poczytałam trochę
bastalenawrodzonej antypatii do śledzia zamieniłam go na tuńczyka. Co Wy na taki zestaw?? Sałatka z majonezem Winiary 2 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w wodzie 1/2 zielonego ogórka 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Majonez połączyłam z jogurtem i pozostawiłam do przegryzienia. Jajka pokroiłam w sporą kostkę; ogórka
bastalenaszybka, i według mnie bardzo wiosenna, wersja obiadu dla zapominalskich. Brak tylko świeżo zerwanego koperku... ommommom Jajko sadzone i wiosenna mizeria na ziemniaczanym kopczyku ziemniaki kabanosy cebula zielony ogórek jogurt naturalny jajko sól, pieprz Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam i rozdrobniłam. Na patelni podsmażyłam cebulę wraz z plasterkami kabanosa, którymi następnie okrasiłam ziemniaczany kopczyk. W międzyczasie posadziłam jajko. Ogórka pokroiłam
bastalenawięcej dowiedzieć, to odsyłam na blog , któremu zawdzięczam dzisiejszy obiad. Myślałam, że ten przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko
bastalenamiękkości. Następnie zaprawiłam łyżką mąki. Na koniec przyprawiłam do smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany. mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam(...)teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy. Położyłam plaster żółtego sera, na nim kotlet wysmarowany ketchupem. Dalej w kolejności wylądowały plasterek cebuli, ogórka i paski papryki. Na wierzch znowu porcja majonezu, ketchupu. Przykryłam wierzchem bułki... ... i można się zajadać! Byle palcyma
bastalenaskaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować. Z piekła rodem(...)łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny. O biadowo Młode ziemniaki umyte i wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem. Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. K olacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka
bastalenaSkładniki: 1 litr wody mineralnej, niegazowanej 1 ogórek zielony 1 cytryny Przygotowanie: Umytego ogórka i cytrynę kroimy w plasterki, przekładamy do dzbanka, zalewamy wodą, podajemy w szklaneczkach
Moja smaczna kuchniajest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. papier Saga pierś z kurczaka przyprawy według własnych upodobań olej rzepakowy rzodkiewki pomidor ogórek szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Kawałek pergaminu złożyć na pół .Posmarować oliwą i posypać przyprawami. Ułożyć pierś z kurczaka
Moje domowe kucharzenieProsto, szybko i smacznie...składniki wedle gustu lub zapasów w lodówce.. pesso rzodkiewka polędwica drobiowa ogórek pomidor szczypior majonez sól, pieprz Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut [lub zimną wodą i odstawić na 25 minut] aż napęcznieje.Polędwicę i warzywa pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieNigdy wcześniej nie robiłam sałatki / surówki z botwinki.. 2 -3 młode buraczki z liśćmi 1 ogórek 1 jabłko 1 cebulka serek wiejski pestki słonecznika szczypiorek sok z cytryny olej kujawski ze smakiem czosnek, bazylia sól, pieprz Buraczki z liśćmi, ogórek, jabłko i cebulę pokroić.Skropić sokiem z cytryny i wymieszać
Moje domowe kucharzeniemąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe! Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie: Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał wyjątkowy smak i kolorów
Emcia Pichci