jedną porcję: 3/4 szklanki gęstego jogurtu 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 70 g białego sera 4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno natka pietruszki, koperku, szczypiorku 1 mały świeży ogórek zielony 2 szalotki 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni sól, pieprz, bazylia Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 3/4 masy przekładamy(...)dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię, mieszamy, przekładamy do naczynia. Natkę pietruszki i koperek kroimy, dodajemy olej rydzowy, wszystkie składniki mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trz ecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem
Jadło i czytadłosałatek i nietylko. Na dwie porcje: składniki na gzik: 250 serka twarogowego 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany sól, pieprz składniki na sałatkę 1 cykoria 1/2 długiego zielonego ogórka 1 mała cebulka ziarna słonecznika i dyni natka pietruszki 1/2 szklanki oleju rydzowego Twarożek rozmieszać z jogurtem i przyprawić, następnie przełożyć do dwóch salaterek. Cykorię i natkę pietruszki poszatkować, ogórka
Jadło i czytadłoznajdziecie w sklepie na półce ze zdrową żywnością, nie ma cholesterolu więc tym bardziej warto. Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania. 100 g makaronu ryżowego 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku opcjonalnie szynka gotowana majonez, sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odcedzić, ogórka pokroić w kostkę, koperek poszatkować wszystko razem wymieszać
Jadło i czytadłooryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia 3 ząbki czosnku 1 mały ogórek wężowy 1 mała cebula natka koperku sól, pieprz Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w osolonej wodzie z ząbkami czosnku w łupinkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jeżeli(...)się okazało, że ziemniaki mają zbyt twarda twardą łupinkę to należy je obrać. Ogórka i cebulę pokroić w małą kostkę, koperek poszatkować i wszystko to dodać do oleju Kujawskiego, lekko popieprzyć i dokładnie wymieszać Do wystudzonych ziemniaków dodać odcedzone oliwki, oraz olej z dodatkami, delikatnie przemieszać, tak aby ziemniaczki obtoczyły się w oliwie i wstawić
Jadło i czytadłomnie kalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna. 2 młode kalarepy 1 szklanka świeżego groszku 1 długi ogórek majonez, sól, pieprz Kalarepę obrać i pokroić w ćwiartki, następnie ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Groszek również ugotować w osolonej wodzie. Ostudzona kalarepę pokroić w kostkę dodać, pokrojony(...)ogórek, groszek i majonez, doprawić i dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoplastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić, fasolkę pokroić, ogórek również, wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać majonez
Jadło i czytadłosałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula 1-2 mięsiste pomidory majonez Brokuł rozdrobnić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Ogórka obrać ze skórki, pomidory sparzyć zdjąć skórkę i razem
Jadło i czytadłokółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, domowa wegeta - śmietana 12% - mąka 2 łyżeczki Wykonanie Żołądki moczę w zimnej wodzie, dokładnie
Kuchnia z widokiem na ogródKiszony kalafior...kto jeszcze nie próbował serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól
Kuchnia z widokiem na ogródobiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także są świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zalewa - 1 litr wody - 0,5 szklanki octu 10% - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie umyte, wyszorowane szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach
Kuchnia z widokiem na ogródtylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam. Składniki ( na dwie porcje ) - 2 płaty śledziowe solone typu matias - 1 ogórek konserwowy - 3 pieczarki marynowane - 1 mała cebula - 1 łyżka oliwy z oliwek - 0,5 łyżeczki musztardy - sól, pieprz ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny(...)trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie
Kuchnia z widokiem na ogródwyobrażam sobie obiadu bez sałatki lub surówki. Dla mnie są one dopełnieniem drugiego dania. Tym razem z kiszonym i fetą. 1 czerwona cebula 1 duży kiszony ogórek 2 pomidory 100 g sera feta 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, kiszonego ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na samym
VioletoweKucharzeniefeta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy(...)delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzeniezrobić je samemu. Możliwości jest dużo. Dzisiaj prezentuję szybką pastę z jajkiem i twarogiem. SKŁADNIKI 1 łyżka masła 4 jajka pęczek szczypiorku 200 g twarogu półtłustego 3 plasterki zielonego ogórka 1-2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie WYKONANIE Masło rozpuścić w garnuszku, wbić jajka, dodać część posiekanego drobno szczypiorku, posolić i podgrzewając na nie za dużym(...)jajecznicy (należy uważać by jej zbytnio nie przesuszyć). Zostawić do ostudzenia. Do miski dodać twaróg i zagnieść go widelcem wraz z jogurtem naturalnym. Dodać pozostały, drobno posiekany szczypiorek, ogórek pokrojony w małą kostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli nie macie w domu jogurtu naturalnego, to można
Passions hobbies lifechrupiących bułeczek. Nie trzeba było nic do nich, takie smaczne były. Sam sobie dziś zrobiłem takie bułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -ser żółty -pieprz ziołowy -papryka konserwowa -liść sałaty -pomidorek koktajlowy -majonez Ogórek, ser i paprykę bez skórki kroimy w małe kostki, dodajemy
BaRepas