Kolorowe kotlety drobiowe z serem żółtym. 287Czas pieczenia: ok.20 min. (180 °C +termoobieg) -> kotleciki osuszamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach Do smażenia użyliśmy tłuszczu kokosowego. Eksperymentalnie dodaliśmy do części odrobinę bułki tartej i usmażyliśmy je na tłuszczu kokosowym – dzięki(...)temu wyszły bardziej chrupiące Smacznego P.S. Poniżej wklejam zdjęcia naszego eksperymentu -> kotlet upieczony w piekarniku (po lewej stronie), usmażony na tłuszczu kokosowym (po prawej), z dodatkiem bułki tartej (u góry
rozgotowana
Tarta z twarogiem i bazylią 180Tarta z twarogiem i bazylią jest doskonała na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad czy lunch do pracy. Polecam! Składniki: ciasto - 150 g mąki pszennej - 50 g mąki żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku(...)śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy około 40 minut
Zainspirowana w kuchni
Kotlety schabowe z ananasem i serem 254sera żółtego jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu ubić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju. Po przewróceni na drugą stronę położyć na kotlety plastry ananasa, a na nie ser żółty. Upiec kotlety z drugiej
KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak burger 213porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać(...)Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje. Z fileta wyciąć 4 kotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera
KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto czekoladowo- orzechowe 228Ciasto czekoladowo- orzechowe Składniki : masło - 60 g orzechy włoskie tarte - 70 g czekolada deserowa - 110 g od Cukieteria.pl białka jaj dużych - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier(...)mąka - 2 łyżki sól- szczypta Dodatkowo : polewa czekoladowa krokant z orzecha laskowego Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do polewy czekoladowej, dobrze wymieszać mikserem. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pianę przełożyć do masy, ostrożnie wymieszać. Wylać
Kuchnia Danusi
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i malinami 252Tarta jest chyba już znakiem rozpoznawczym jeśli chodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania(...)kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej na przynajmniej godzinę). Zamiast malin swobodnie można użyć borówek, truskawek, wiśni, jeżyn lub innych ulubionych owoców. Smacznego! K. P.S Lepszej jakości zdjęcia pojawią
kuchnia do kwadratu
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 210średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany(...)mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać
Bullio
Tarta jabłkowa na kruchym spodzie 164jem je po prostu oczami. Długo się zbierałam żeby wypróbować jej przepis bo przecież mam swój sprawdzony. Aż w końcu... zrobiłam najprostszą, najzwyklejszą, a zarazem najpyszniejszą tartę jabłkową na kruchym cieście polaną miodem i posypaną migdałami. Jabłka były podpieczone ale nadal chrupiące i słodkie od miodu. Składniki: - 3 żółtka - 100g masła - 2 łyżki cukru - 250 g mąki
Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety mielone w cieście francuskim 230także tyle bułki tartej, aby mięso nabrało odpowiedniej konsystencji. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i dokładnie wyrób dłońmi. Jeśli jednak dodasz zbyt dużo bułki tartej i masa będzie zbyt twarda i zbita, wystarczy, że dolejesz do mielonego trochę przegotowanej wody i ponownie dobrze wymieszasz. Z mięsnej masy uformuj równej wielkości kulki, każdą z nich
blog.moje-pasje.info
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SEREM ŻÓŁTYM 173garście mieszanki sałat, kawałek ogórka zielonego, 2 średnie pomidory (najlepiej malinowe), 10 dag tartego sera żó łtego. Składniki na sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 4 łyżki tartego sera żółtego, sos "Cezar" (Knorr). Przygotowanie: Tuńczyka osączam z oleju na sicie. Pomidora i ogórka kroję w kostkę (wielkość według uznania). Przygotowuję sos: dokładnie łączę ze sobą wszystkie jego
JejKuchnia
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 217łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki masła sól pieprz 1 białko 4 łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy ok 1l Dodatkowo 1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej) 50 g orzechów pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić(...)następnie dodajemy całe jajko i ugotowaną kaszę, mieszamy całość dłonią 4. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je w roztrzepanym białku, następnie w mieszance bułki tartej i sezamu, smażymy na złoty kolor z każdej strony, temperatura oleju nie powinna przekraczać 175 stopni, jeśli zanurzony w oleju drewniany trzonek zaczyna skwierczeć znaczy, że olej osiągnął odpowiednią
Słodki Kompromis
Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone 487osób Składniki: 350 g makaronu tagliatelle ( z mąki durum, możecie zastąpić bezglutenowym ) 250 g mascarpone 1 filet z łososia ( około 200 g ) 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki tartego parmezanu/cheddara sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Musi być lekko twardy. Czosnek drobno posiekać, cukinię obrać i pokroić w plasterki, a potem na pół. Odciąć skórę i łososia(...)strony aby został równomiernie usmażony. Dodać mascarpone i wszystko razem wymieszać. Posolić i popieprzyć. Dorzucić ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować, ewentualnie dosolić. Wyłożyć do miseczek i posypać tartym serem. Polecam cheddara. Smacznego
Jaglusia
Salchipapas - peruwiańskie frytki 267jest proste i podawane koniecznie z Coleslawem (edit po interwencji, wcześniej było Colesławem), który przedstawię Wam w ciekawszej wersji. Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - olej - biała kapusta - marchewka - chrzan tarty Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy(...)frytki, w grube słupki. Parówki kroimy w plasterki. Podsmażamy najpierw frytki (dłużej) oraz parówki (nieco krócej) i wszystko mieszamy. Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę, która ma być tylko dodatkiem trzemy na tarce w zapałkę lub drobniej jak ktoś woli. Mieszamy z chrzanem i olejem. Możemy trochę wzbogacić musztardą
Kryzysowa Książka Kucharska
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową 187łyżeczka, masło 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka(...)dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz m ą k ę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułk ą tart ą . Następnie wylewamy gotow ą masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim
kulinarne odsłony pati